Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Luni începe simularea pentru BAC. Nu toți elevii din Sibiu vor putea participa

Luni începe simularea pentru BAC. Nu toți elevii din Sibiu vor putea participa

Luni, 22 martie, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin prima probă a simulării pentru examenul de Bacalaureat. Simulările sunt reluate în acest an, după ce anul trecut au fost suspendate din cauza pandemiei de COVID. Elevii vor susține examenele prin prezență fizică. Totuși, în localitățile unde rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori aceste simulări se amână până această rată scade, însă, nu mai târziu de 15 mai. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiul nu are elevi în ani terminali de liceu în localități carantinate, însă, elevi din cinci clase nu se vor putea prezenta la examen, aceștia aflându-se în on line după ce colegi de-ai lor au fost testați pozitiv. Pentru ei se va organiza o sesiune specială.

Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a vor susține mâine, 22 martie, proba scrisă la Limba și literature română, prima din cadrul simulărilor pentru examenul de Bacalaureat.

Potrivit datelor primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean în Sibiu sunt 3.039 elevi aflați în ani terminali, la liceu.

Examenul începe mâine dimineață la ora 9.00, iar elevii vor putea intra în școli până la 8.30. Aceștia vor fi așezați câte unul în bănci, în ordine alfabetică și doar din aceeași clasă.

În sălile de clasă va fi interzisă introducerea unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații pot fi eliminați din simulare.

Pe toată perioada desfășurării examenelor, inspectorii școlari vor avea inspecții tematice în centrele unde se susține simularea.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu se contestă, nu se afișează și nu sunt făcute publice, ele sunt analizate la nivelul fiecărei clase. Toate unitățile de învățământ elaborează și transmit la inspectoratul școlar un raport pe școală, iar inspectoratul școlar elaborează un raport pe județ/municipiu și îl trimite mai departe la Ministerul Educației. Raportul trebuie să includă și un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere acolo unde se impune.

Notele nu vor fi trecute în catalog cu excepția unor situații speciale și la cererea scrisă a elevilor.

Simularea este amânată pentru elevii aflați în localitățile carantinate sau în izolare

Ministerul Educației a decis amânarea acestor probe în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a depășit nivelul de 6/1.000 de locuitori. În acest caz elevii vor putea susține simulări ale examenelor naționale, cu prezență fizică, după încetarea măsurilor de carantinare, conform unui calendar aprobat de inspectoratele școlare, dar nu mai târziu de 15 mai 2021.

În această situație, subiectele vor fi elaborate la nivelul inspectoratelor școlare.

În județul Sibiu, în momentul de față, nu sunt elevi din clasele a XII-a și a XIII-a care să se afle în localități carantinate. Cu toate acestea, elevii din cinci clase terminale nu vor susține simulările, aceștia învățând în on line în urma unor cazuri de infectare cu SARS CoV 2. Este vorba despre trei clase de la Colegiul Tehnic Energetic din Sibiu și două clase de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, tot din Sibiu.

„În județul Sibiu avem două unități de învățământ unde la examenele de simulare nu se vor prezenta elevii din toate clasele. Aceștia au cursuri suspendate și învață în on line după ce colegi de-ai lor au fost testați pozitiv. Potrivit ordinului de ministru, elevii aflați în această situație nu se vor prezenta la examen, urmând ca până în 15 mai inspectoratul să organizeze o sesiune specială pentru ei”, spune insp. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.

De asemenea, pentru asigurarea protecției sanitare, unitățile de învățământ vor putea decide, în funcție de infrastructură, ca activitatea celorlalte clase să se desfășoare online în zilele în care se organizează simulări ale examenelor naționale, indiferent de scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor, valabil în zilele respective.

Calendar Simulare BAC 2021 (pentru clasele a XII-a și a XIII-a)

22 martie 2021 – Limba și literatura română

23 martie 2021 – Examenul obligatoriu al profilului: Matematică sau Istorie

24 martie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării

25 martie 2021 – Limba și literatura maternă

31 martie 2021 – Afișarea rezultatelor

Toate datele legate de desfășurarea examenlor de simulare pentru Bacalaureat pot fi găsite pe site-ul ISJ, la secțiunea Bacalaureat.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus