Salvamontiștii avertizează că din cauza cantității mari de zăpadă instabilă, există riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, acesta fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.
„La peste 1.800 de metri ca urmare ninsorilor din ultimele zile la suprafață se găsește un strat însemnat de zăpadă proaspătă instabil, puțin rezistent, ce atinge pe alocuri 100 sau 130 de cm depus peste stratul vechi, consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente iar în cele înalte sunt formate din plăci recente de vânt. Din cauza cantității mari de zăpadă instabile există riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de mici. Sub 1.000 de metri altitudine stratul de zăpadă instabil de la suprafață este, de asemenea, însemnat depășind pe alocuri 60 sau 70 de cm depus peste stratul vechi, consolidate. În zonele adăpostite sunt acumulării însemnate de zăpadă. Stratul insesizabil de la suprafață poate aluneca peste cel vechi atât spontan cât și la supraîncărcări mici, pe pantele înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari”, spun salvamontiștii.
Aceștia recomandă turiștilor și practicanților sporturilor de iarnă sa NU se aventureze în zona montană în această perioadă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 956
Ultimele comentarii
Acum 15 minute
Horațiu
Acum 21 minute
Doamne ferește!
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Adina
Acum 1 oră
Rob