Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
18°C

După zece ani, judecătorii vor să se întoarcă ”acasă”. Sediul Tribunalului, scos la licitație pentru o nouă expertiză

După zece ani, judecătorii vor să se întoarcă ”acasă”. Sediul Tribunalului, scos la licitație pentru o nouă expertiză

Anul acesta se împlinesc zece ani de când Palatul Justiției din Sibiu a intrat în reabilitare și doi ani de când șantierul a fost părăsit. Conducerea Tribunalului a lansat din nou licitația pentru întocmirea unei noi expertize care să fie utilizată pentru întocmirea unor noi acte, pe baza cărora mai apoi să fie demarate procedurile de angajare a unor noi constructori.

Prin noua expertiză pentru care au organizat o procedură de achiziții publice, reprezentanții Tribunalului Sibiu așteaptă o serie de documente din care să reiasă starea lucrărilor executate până acum, dar și evaluarea lucrărilor rămase de executat ”în vederea reproiectării/actualizării studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici”. 

Practic, după această expertiză urmează etapa actualizării indicatorilor tehnico-economici, urmată de achiziția lucrărilor rămase. Responsabilitatea tuturor acestor demersuri a fost transferată, de anul trecut, de la Ministerul Justiției la Tribunalul Sibiu. ”Obiectivul de investiții «Reabilitare, amenajare și extindere sediu Tribunalul Sibiu» este prevăzut în lista de investiții a Tribunalului Sibiu pentru anul 2021”, se arată în caietul de sarcini pregătit pentru licitația în discuție.

134.000 de lei, fără TVA, este bugetul maxim alocat acestui contract. Care a mai fost scos la licitație și în vara anului trecut, tot cu același buget aloca, fără succes însă. Acum, termenul de depunere a ofertelor de către firmele interesate de realizarea acestei expertize a fost stabilit pentru ziua de 29 martie 2021. Până în cursul zilei de 25 martie, cei interesați pot vizita șantierul părăsit din 2019, pentru a cunoaște mai bine detaliile amplasamentului. 

”Se va stabili dacă lucrările executate până în prezent corespund din punct de vedere calitativ și se încadrează în standardele, normativele și regulamentele în domeniu. Expertiza tehnică este imperios necesară pentru continuarea execuției lucrărilor la obiectivul de investiții, finalizarea acestora și reluarea activității instanțelor Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu în imobilul al cărui administrator și beneficiar sunt de drept”, se mai arată în caietul de sarcini întocmit de reprezentanții Tribunalului Sibiu.

Expresia impotenței

Palatul Justiției de pe bulevardul Victoriei din Sibiu a fost ridicat în perioada 1904 – 1908, însumând o suprafață desfășurată de peste 8.600 de mp. 94 de ani mai târziu, Ministerul Justiției a comandat realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea realizării de reparații capitale, dar și a extinderii clădirii două noi corpuri administrative de aproximativ 2.200 de mp. În 2003, studiul a fost aprobat, iar în noiembrie 2011 au început primele lucrări sub coordonarea Ministerului Justiției. 

La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, au mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns de la 15,9 milioane de lei la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului semnat în 2011 cu asocierea formată din Inspet SA Prahova – Coral SRL s-a limitat la lucrările de consolidare.

După finalizarea acestor lucrări de consolidare, în 2016, Ministerul Justiției a lansat o nouă licitație pentru atribuirea lucrărilor de finalizare a reabilitării. Prin urmare, un al doilea contract a fost semnat în decembrie 2016 cu asocierea SC Inspet SA (firma care a lucrat și în prima fază) și Athenaeum Construct SA. Valoarea prevăzută în contract era de 28,7 milioane de lei, iar termenul inițial de finalizare a lucrărilor a fost iunie 2017. 

Doar că, între timp, Ministerul Justiției a rămas fără finanțare. Căci proiectul de reabilitare a Palatului Justiției a fost finanțat dintr-un împrumut pe care Ministerul l-a accesat de la Banca Mondială în anul 2004 (împrumut pentru reabilitarea mai multor sedii de instanțe din țară). Cum atât la Sibiu, cât și în alte părți din țară, lucrările au întârziat mult peste estimări, Ministerul Justiției a obținut o prelungire a acordului de finanțare. Cu tot cu prelungire, acest acord a încetat pe 31 martie 2017. 

Fără banii de la Banca Mondială, însă, avansul lucrărilor a fost foarte timid. Constructorii au refuzat să mai lucreze în contextul în care alocările bugetare nu depășeau suma de două milioane de lei pe an, astfel încât pe 1 noiembrie 2019 contractul a fost reziliat.

Din 2002, de când, în acte, a fost demarat proiectul de reabilitare l Palatului Justiției din Sibiu, pe la conducerea Ministerului Justiției s-au perindat 15 miniștri proveniți din toate partidele relevante: Rodica Stănoiu, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar), Cătălin Predoiu (patru mandate, în acesta din urmă el și ”pasând” proiectul către Tribunalul Sibiu), Titus Corlățean, Victor Ponta (două mandate de interimar), Mona Pivniceru (două mandate), Robert Marius Cazanciuc, Raluca Alexandra Prună, Florin Iordache, Tudorel Toader, Ana Birchall (un mandat și două interimate), Cătălin Predoiu și, mai nou, Stelian Ion.

Din 2011, Tribunalul și Judecătoria Sibiu își desfășoară activitatea în spații închiriate.

Vizualizari: 4097

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 1 lună

Daca mai pica si literele alea care abia se mai tin, ramane esentialul: "LA U DE" (desarte)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus