Luni,
26.09.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

Lidera elevilor din Sibiu: De la școala online la studii în SUA

Lidera elevilor din Sibiu: De la școala online la studii în SUA

Teodora Maria Neaga are 17 ani și din toamna anului trecut este președintele Consiliului Județean al Elevilor din Sibiu. Este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, un copil bun, un spirit tânăr, cu aspirații, conduce consiliul care are grijă ca vocea elevilor să ajungă la urechile maturilor care au putere de decizie asupra destinului lor. În cele patru luni de când este președinte, Teo, alături de colegii ei a reușit punerea în aplicare a câtorva proiecte, organizarea de webinarii pentru tineri, are grijă ca birocrația din consiliu să fie la zi și planifică cu grijă următoarele acțiuni. Este pasionată de teatru și își dorește să studieze astrofizica în America. De ce peste ocean? Pentru că în România nu există această specializare.   

Teodora Maria Neaga s-a născut la Sibiu și a urmat clasele primare și gimnaziul la Școala Gimnazială Nr. 8 din Sibiu. Liceul îl face ca elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, la Științe ale naturii – bilingv (engleză). Este Președinte al Consiliului Județean al Elevilor din luna noiembrie a anului trecut. A ajuns să candideze pentru această funcție după ce a participat la un mentorat organizat de fosta conducere.

„Pot spune că am fost puțin împinsă de la spate de o foarte bună prietenă de-a mea care este și ea în consiliu pe partea de PR și comunicare. Am participat împreună la mentoratul organizat de fosta conducere în luna septembrie a anului trecut și chiar mi-a plăcut. Mi s-a părut foarte interesant tot ceea ce vedeam acolo și am spus că se merită să încerc. Inițial îmi doream să candidez pe poziția de vicepreședinte, dar au mai fost câțiva colegi care își doreau și nu am mai putut. Există o regulă care spune că în biroul executiv nu poate fi o majoritate de persoane dintr-un singur liceu. Atunci le-am lăsat lor posibilitatea de a candida pentru postul de vicepreședinte și eu am rămas să candidez pentru postul de președinte”, spune Teo.

A fost aleasă prin vot după ce și-a prezentat proiectele și motivele pentru care a dorit să fie aleasă. A fost votată în urma unei adunări generale alcătuită din toți președinții de consilii școlare de la nivel de județ.

„Avem 34 de licee și am reușit să ajungem la 28 de școli”, spune Teo.

Proiecte și webinarii în pandemie

Teodora și-a început mandatul în 27 noiembrie fără a ști în ce se bagă. Spune că nu a fost chiar cum și-a imaginat, însă firea ei a ajutat-o să se adapteze și să prindă lucrurile din mers.

„Știam că există Consiliul Județean al Elevilor, dar nu știam exact ce se întâmplă. Când am preluat funcția, primul lucru pe care a trebuit să-l fac a ținut de birocrație. A trebuit să ne ocupăm de foarte multe hârtii, documente, rapoarte, procese verbale, demersuri de toate felurile, lucruri despre care nu știam. Îmi amintesc că atunci când am preluat funcția m-au sunat de la București și mi-au spus: Ai două săptămâni să faci asta, asta și asta”, spune zâmbind Teo.

Dar fata a făcut față deși spune că trebuie să ai tărie de caracter, determinare și pasiune pentru a te putea dedica rolului de președinte al acestui consiliu și pentru a-ți putea pune în practică ideile și proiectele.  

După patru luni de când Teo ocupă această funcție a desfășurat o serie de webinarii pentru tineri, unul dintre acestea fiind „Vreau Să Studiez În America!” în cadrul căruia Giulia-Maria Bulugean de la University of Minnesota - Twin Cities, Radu-Mihai Florea de la Vassar College, Andreea Carla Ivăşchescu de la Pace University și Denisa-Cătălina Stan de la Wagner College le-au vorbit elevilor despre procesul de aplicare pentru universitățile din S.U.A, dar și despre experiența de student român în afara granițelor.

Lucrează intens pentru punerea în aplicare a celor zece proiecte pe care le-a prezentat atunci când a candidat, proiecte pe teme de educație, de orientare în carieră, ecologie și sănătate mintală pe care își dorește să pună mare accent pentru că, spune ea, este un subiect actual și prea puțin abordat.

Unul dintre proiectele de succes ale Consiliului Județean al Elevilor care va avea continuitate este „Tratament pentru educație”, în cadrul căruia a avut loc o dezbatere publică între politicienii municipiului Sibiu pe teme de educație. La prima ediție au fost prezenți 13 candidați la funcția de primar sau consilier local cărora elevii le-au pregătit șapte întrebări de interes în educație, iar ei au trebuit să răspundă. Teo spune că acest proiect trebuie continuat pentru a se asigura că oamenii politici ai județului, cu putere de decizie sunt permanent la curent cu problemele cu care se confruntă tinerii și sistemul educațional în care studiază.

Proiectul „Tratament pentru educație” a fost câștigător la Gala Tineretului Sibian.

Fata va fi în funcția de președinte al Consiliului Județean al elevilor timp de un an de zile după care ar avea posibilitatea să își prelungească mandatul, însă este rezervată în a lua o decizie, având în vedere că anul viitor va fi în clasa a XII-a și va avea nevoie de timp pentru a se pregăti pentru examenul de Bacalaureat.

Învățământul on line nu este întotdeuna eficient

Teo a vorbit și despre provocările de a fi elev în anii de pandemie COVID 19, când majoritatea cursurilor sunt făcute on line. Fata spune că nu este ușor deloc și că lecțiile on line deteriorează mințile tinerilor.

„Pentru mine, din perspectiva unui elev de clasa a XI-a care stă acasă de ceva câteva luni bune, pot să spun că asta ne deteriorează mințile puțin. În lecțiile făcute online nu se asimilează informațiile la fel cum erau asimilate în sala de clasă. Nu există motivație nici la elevi și nici la unii profesori. O parte dintre ei își dau silința și încearcă și fac tot ce pot ca să fie totul bine, dar sunt alții care se mulțumesc și cu o lecție trimisă pe classroom și mai departe trebuie să ne descurcăm. Sunt acele lecții asincron. Nu este eficient”, spune Teo.

O altă problemă despre care vorbește fata este lipsa de socializare care are un impact destul de mare asupra tinerilor.

„Nu pot spune că asupra tuturor elevilor pentru că știu și persoane care preferă să stea acasă și să învețe singure, să nu fie abordate de colegi, dar personal cred că socializarea face parte din experiența de învățare. Nu noi am ales să facem home schooling. Nu sunt adepta ieșirilor în cluburi sau în oraș, dar văd în jurul meu persoane care sunt complexate pentru că nu pot merge și le înțeleg. Cu toate acestea nici eu nu cred că aș mai putea face față, la nivel psihic, de încă o carantină. Ducem lipsa școlii. Dimineața stăm pe Meet sau pe Zoom sau pe știu eu ce tip de platformă folosim și suntem singuri, apoi și după amiază tot singuri suntem. Monotonia și lipsa de spațiu ne sufocă. De multe ori simt că nu mai pot învăța în camera în care dorm. Singurul mod de a ieșit din rutina ar fi să mergi undeva, să faci ceva. Apoi este foarte greu și pentru generațiile mai mici decât mine și mă refer la clasa a VIII-a de acum, la clasa a IX-a de acum. Mulți dintre ei nici nu știu cum arată colegii lor. Dacă s-ar întâlni pe stradă nu s-ar recunoaște. Apoi pierd balurile de final de an sau cel al bobocilor. Din punctul meu de vedere sunt experiențe pe care orice elev trebuie să le trăiască. Noi am făcut mai multe chestionare pe tema învățământului on line și cei mai mulți dintre elevi cer redeschiderea școlilor. Nu sunt condițiile adecvate pentru o învățare eficientă. Noi, personal, am ajuns să mergem fizic la liceu timp de un an jumătate, dar vin generații care o să intre direct în on line”, spune Teo.  

Își dorește să studieze astrofizica în America

Teodora este îndrăgostită de teatru, iar în această perioadă de pandemie, pasiunea ei are de suferit. În acest an a reușit să meargă la un singur spectacol, în condițiile în care, înainte de pandemie mergea și de trei, patru ori pe săptămână alături de prietenele ei. Cu toate că există scena digitală, fata spune că nu poți compara cu experiența unei piese de teatru văzută în sala de spectacol.

După ce termină liceul va pleca în America să studieze astrofizica la o universitate de acolo. A ales să meargă peste ocean pentru că în Româia nu esxistă o astfel de facultate. Pentru a ajunge acolo va trebui să susțină IELTS-ul, un examen de limbă și SAT, un examen comparabil cu Bacalaureatul de la noi. Admiterea se va face pe bază de dosar. Astrofizica a descoperit-o anul trecut, când a trebuit să stea în casă din cauza pandemiei de COVID.

„Mă uitam la un serial și unul dintre personaje era astrofizician și am fost foarte intrigată de acest nume pompos. Am căutat mai multe informații și am văzut că îmbină astronomia cu fizica. Mie îmi plac ambele materii foarte mult și am spus că este perfect, mi-am găsit menirea”, povestește fata.  

În ceea ce privește educația din România, la fel ca orice elev bun, consideră că sunt multe materii irelevante pentru cariera pe care și-a ales-o și pentru profilul pe care îl urmează și pe care este obligată să-l învețe. Este de părere că ar fi mult mai bine dacă elevii ar putea, la un moment dat, să-și aleagă materiile pe care să le urmeze, pliate pe domeniul în care vor dori să se specializeze. I s-ar părea mult mai eficient.  

Din perspectiva organizației pe care o conduce și-ar dori ca elevii să fie luați în serios.

„Multă lume nu ne dă atât de multă importanță doar pentru faptul că avem 16 sau 17 ani și, din punctul lor de vedere, nu știm nimic, dar eu consider, având în vedere că vorbim despre educație, că vorbim despre viitorul elevilor, adică al nostru. De aceea cred că părerea noastră ar trebui să conteze mai mult, pentru că vorbim despre noi și cred că noi știm cel mai bine cum dorim să ne formăm viitorul”, este de părere Teo.

Din păcate, fata spune că nu întotdeuna tinerii sunt ascultați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Cristian Sibian

Acum 1 an

Foarte frumos si inaltator... Catzi dintre ei se mai intorc pe aici oare ca sa faca ceva? Cum 'primeste' inapoi, Romania,Transilvania,ceea ce s-a investit in acesti copii daca ei pleaca? Uite ce 'Exod,export de creiere gratuit' ar trebui sa fie titlul articolului si noi nu facem nimic pt a-l stopa.. Sa nu fiu inteles gresit,nu am nimic cu studiul in afara tarii,si eu sunt MBA 'format' tot acolo dupa post-universitarele din tara,acum ceva ani. Insa nu am plecat din tara mea desi ocaziile nu au lipsit si ma simt foarte bine cu lucrul acesta(confortabil cum zic americanii).. In Ungaria pe care o blamam,cine vrea sa o intinda de tot, plateste tot in materie de studii.. La fel si Israel.. Si un exemplu de urmat..Prof.Dr.Universitar Catoiu Ioan Din Gura Riului,D-zeu sa il Hodineasca,a ales sa revina din SUA si a predat la ASE si apoi la ULB....si erau vremile acelea cu bolsevici...
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 an

Si inca ceva..se poate si altfel! Constanteanul Constantin-Alexandru Manda, in prezent student la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, a castigat titlul Tanarul European al Anului 2021, au anuntat, vineri, Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa si Forumul European de Tineret. "In aceasta dimineata, Schwarzkopf-Stiftung Junges Europa si Forumul European de Tineret m-au anuntat drept castigator al distinctiei Tanarul European al Anului 2021. Accept acest premiu cu profunda recunostinta si il dedic tuturor oamenilor alaturi de care am lucrat in ultimii 7 ani pentru a face o schimbare reala in sistemul educational romanesc si pentru a promova accesul liber la o educatie de calitate pentru fiecare copil. Fara echipele alaturi de care am lucrat, rezultatele obtinute de-a lungul timpului nu ar fi putut fi posibile. Povestea nu se opreste aici - investitia in educatie este o investitie in viitor, singura sansa pentru a pune punct decalajelor sociale dintre comunitati", a scris Constantin-Alexandru Manda pe pagina sa de Facebook. Felicitari!
Raspunde

Popa

Acum 1 an

In prima poza, zici ca e o papsusa...
Raspunde

Iluzii Desarte

Acum 1 an

Lasati-o sa se duca in SUA, daca atata poate. De ce ai mai emigra in SUA, in 2021, cand e clar ca societatea aia e bolnava si putreda. La momentul actual, poti studia aproape orice, de aproape oriunde, iar in cazul ei, daca vrea astrofizica, se poate si in Europa, probabil mult mai ieftin, cu programe gen erasmus sau altele. Dar no, bineinteles, fiecare cu fantezia lui sau a ei, in cazul asta. Romanii nu sunt capabili sa le explice copiilor niste lucruri elementare, inca se mai iau dupa filmele americane utopice si cred ca a merge in SUA e o mare smecherie.
Raspunde

Ady 2000

Acum 1 an

"De ce peste ocean? Pentru că în România nu există această specializare" Sa-i spuna cineva ca exista si in Franta, Italia sau Austria..sa numesc cateva. Sa nu pomenim de Rusia sau China, ca vezi doamne.... e rusine la romani sa pomenesti de asa ceva.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus