Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Brașov: Propunere de dezbatere pentru interzicerea mașinilor diesel în oraș

Brașov: Propunere de dezbatere pentru interzicerea mașinilor diesel în oraș

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a anunțat că ia în considerare ideea de a interzice accesul mașinilor diesel în oraș, însă numai după o dezbatere cu cetățenii oarșului. Coliban a făcut aceste precizări după ce Observatorul Român de Sănătate recomanda luarea unei astfel de măsuri, alături de multe altele, pentru combaterea poluării. ”Consider că Brașovul are o problemă reală cu poluarea și calitatea aerului, fiind în ultimii ani în top 3 orașe poluate din România. Problema cea mai mare pentru care suntem și în infringement UE este cea legată de pulberile în suspensie, cauza principală a bolilor de cancer, conform studiilor specialiștilor. Pentru a rezolva această problemă este nevoie de un efort comun, al administrației locale, al operatorilor economici si al cetățenilor. Consider că, în primul rând, administrația locală are datoria de a lua toate măsurile necesare pentru a combate poluarea industrială, precum si pentru crearea infrastructurii de transport prietenos cu mediul: rețea de transport in comun electric, parcări de tip park&ride, stații de încărcare autovehicule electrice și piste pentru biciclete. Măsurile recomandate de specialiști, precum limitarea accesului autovehiculelor diesel sau alte interdicții pentru cetățeni, vor fi luate doar după ce ne asigurăm că am creat condițiile necesare pentru ca brașovenii sa facă tranziția spre un transport verde și doar dacă acestea vor mai fi necesare”, a precizat primarul pe pagina sa de Facebook. ”Ce este clar este că, dacă vrem un aer curat, trebuie să ne asumăm toți acest lucru și să facem, fiecare cetățean al Brașovului, un efort pentru a trăi într-un mediu mai puțin poluat. Unul dintre cele 3 principii pe care mi-am propus să administrez orașul este: 'Împreună cu cetățenii'. Astfel că, vă asigur că nu voi lua decizii cu un impact atât de important asupra vieții brașovenilor fără ca acestea să fie precedate de ample consultări și dezbateri publice cu toate persoanele interesate”, a subliniat Allen Coliban. Primarul a precizat că administrația locală nu ia în considerare în acest moment interzicerea mașinilor cu motoare diesel în oraș. În prezent, măsura privind interzicerea maşinilor cu motor diesel nu este implementată în niciun oraş din România.

Sibiul este pe locul 12 în țară în clasamentul eficienței împotriva poluării, după Galați, Pitești sau Craiova

Observatorul Român de Sănătate a publicat săptămâna trecută ”Clasamentul eficienței împotriva poluării”, după ce a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari cincisprezece orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului în ultimii doi ani. Conform specialiștilor ORS, primăriile care acționează cel mai decis în direcția reducerii poluării sunt Brașov, Galați și Cluj-Napoca. Cel mai puțin preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor sunt primăriile Brăila, Bacău și Constanța, însă nici Sibiul nu este departe. De altfel, Sibiul a obținut un punctaj de doar 3,2 dintr-un maxim de 10. Mai multe detalii, aici.

Foto: Facebook / Allen Coliban

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Brașov , diesel

Vizualizari: 2145

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

John doe

Acum 3 ani

Buna initiativa insa cam greu de implementat din moment ce romanii aduc toate fiarele vechi pe diesel din Germania. Suntem groapa de gunoi diesel a Europei!
Raspunde

Neluțu O

Acum 3 ani

Cu timpul, se vor cumpăra și la noi auto, moto electrice. Singura problemă ,cea mai arzătoare, este costul lor. Cînd voi avea 2000€ net , o să mă înscriu și eu . Cum să cumperi una electrică cu 1500 ron ? Dar poate la Brașov sunt alte salarii, primarul avînd pe la 5000€ ,se poate tot gîndi la electrice, iar pe cetățeni... să nu mai circule!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus