Curățenia Sibiului: o poveste de zeci de milioane care nu se mai termină de 580 de zile

Cu o valoare estimată la 15 milioane de euro, contractul de măturat și deszăpezit străzile și trotuarele Sibiului este cel mai mare contract de servicii pe care Primăria l-a scos vreodată la licitație. Un contract pe care funcționarii Primăriei Sibiu se căznesc de 580 de zile să îl atribuie ori să anuleze licitația. Până acum nu au reușit nici una, nici alta, săptămâna trecută fiind anulată și decizia de atribuire. În toată această perioadă, măturatul și deszăpezitul sunt acordate unor firme cu care funcționarii Primăriei negociază direct. Și care, dacă ne raportăm la prețurile propuse în licitația care nu se mai termină, solicită sume cu 20% mai mari decât cer alte societăți.

Judecătorii Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor au decis, săptămâna trecută, că funcționarii Primăriei Sibiu au greșit pentru a doua oară în atribuirea celui mai mare contract de servicii scos vreodată la licitație. În sensul că – după ce inițial au greșit când au decis să anuleze licitația considerând toate ofertele neconforme – acum au greșit când au decis să descalifice un ofertant din Constanța. Decizia judecătorilor nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Cea mai lungă licitație din istoria Sibiului

26 august 2019. Primăria Sibiu publica prin intermediul Sistemului electronic al achizițiilor publice anunțul procedurii de atribuire a contractului-record pentru măturatul și deszăpezitul orașului

25 august 2020. Primăria Sibiu decide să anuleze licitația, considerând toate cele patru oferte depuse neconforme

6 octombrie 2020. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor admite sesizările a trei ofertanți și obligă Primăria Sibiu să reia procedura și să reevalueze ofertele

16 noiembrie 2020. Și Curtea de Apel Alba Iulia, unde Primăria Sibiu a contestat decizia CNSC, dă dreptate celor trei ofertanți. Primăria reia procedura de atribuire a celui mai mare contract de servicii

10 februarie 2021. Primăria Sibiu decide să atribuie contractul celor de la Soma SRL

22 martie 2021. Decizia din 10 februarie 2021 este anulată, în parte, de CNSC, care obligă Primăria Sibiu să reevalueze oferta celor de la Polaris M Holding

Cei care curăță acum Sibiul au prețuri cu 20% mai mari

Procesul desfășurat la CNSC a avut drept motiv raportul din 10 februarie 2021, prin care după aproape 19 luni de la lansarea procedurii în discuție funcționarii Primăriei Sibiu au atribuit contractul de măturat și deszăpezit societății Soma SRL (compania care a câștigat prin licitație publică și contractele de colectare și transport a deșeurilor din zona 1 a județului Sibiu, precum și zonele 4 și 5). Soma SRL a participat la licitație având drept terți susținători firmele Rossal SRL (din Neamț) și Comprest SA, din Brașov. 

Prin același raport din 10 februarie 2021, Primăria Sibiu a stabilit că oferta asocierii Salubritate SA (Hunedoara) și Terra Building (Sibiu) s-a plasat pe locul secund. Această asociere este cea căreia, începând din 2019, Primăria Sibiu i-a atribuit prin negociere directă contractele de salubrizare și deszăpezit.

În fine, prin raportul contestat la CNSC cea de-a treia ofertă rămasă în competiție a fost declarată neconformă. Este vorba de oferta asocierii Polaris Mediu (Gorj ) și Polaris M Holding (Constanța).

Interesant în urma procesului încheiat săptămâna trecută este faptul că au devenit publice sumele cerute pentru măturatul și deszăpezitul Sibiului pe o perioadă de patru ani. Iar din comparația acestor oferte de preț rezultă că actuala asociere de firme care mătură și deszăpezește Sibiu (Salubritate SA – Terra Building SRL) are prețuri cu 20% mai mari decât cele pe care le solicită Soma.

44,9 milioane de lei, fără TVA, a cerut Soma SRL pentru măturatul și deszăpezitul Sibiului în următorii patru ani

56,2 milioane de lei, fără TVA, a cerut asocierea Salubritate SA – Terra Building SRL pentru contractul pe patru ani

27,8 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului încheiat prin negociere directă între Primărie și Salubritate SA – Terra Building SRL, pentru măturatul și deszăpezitul Sibiului pentru o perioadă de maxim doi ani. Contract semnat în noiembrie 2020, după un alt contract pe un an pe perioada 2019 - 2020

Notă: suma cerută de Polaris M Holding pentru măturat și deszăpezit în următorii patru ani nu este cunoscută, deoarece oferta financiară nu a fost deschisă având în vedere descalificarea inițială a ofertei

Cum poate fi curățat mai ieftin Sibiul?

Prin plângerea depusă în fața judecătorilor CNSC, cei de la Salubritate SA – Terra Building SRL au cerut să se constate faptul că oferta celor de la Soma nu întrunește calitățile minime necesare (contracte similare, personal-cheie etc). A fost invocat și prețul ”neobișnuit de scăzut” propus de cei de la Soma. ”Propunerea financiară a Soma SRL a fost elaborată fără a avea în vedere toate costurile pe care le implică cerințele documentației de atribuire, nu respectă caietul de sarcini, iar prețul ofertat nu este sustenabil, astfel că, în mod nelegal, autoritatea contractantă a declarat câștigătoare această ofertă, analizând cu superficialitate propunerea financiară”.

Răspunsurile date de funcționarii Primăriei Sibiu pentru fiecare dintre criticile asocierii Salubritate SA – Terra Building SRL au fost considerate corecte de către judecătorii CNSC. De la faptul că fiecare preț unitar a fost corect justificat, până la precizarea potrivit căreia cei de la Soma au deja angajate persoanele-cheie pentru derularea unui astfel de contract. Alături de Primăria Sibiu, în proces au intervenit și cei de la Soma. Care au arătat că și-au declarat oferta confidențială ”pentru protejarea know-how-ului aferent fiecărui ofertant și care, în final, face diferența în clasamentul procedurii de atribuire”. Argumentele au fost considerate valide de către judecătorii CNSC.

Cei de la Soma au arătat că ei au prețuri mai mici deoarece propun autospeciale ”de ultimă generație”

Cei de la Soma au arătat că prețul considerat ”nejustificat de scăzut” se datorează și faptului că propun ca la Sibiu măturatul și deszăpezitul să fie realizat cu autospeciale ”multifuncționale de ultimă generație”. ”Autospeciale care vara efectuează măturatul mecanizat asigură, prin construcție, posibilitatea tehnică astfel încât iarna să fie dotate cu lamă pentru deszăpezire și răspânditor pentru materialele antiderapante solide și lichide prin înlocuirea suprastructurii de măturat”, au descris cei de la Soma o parte din modul în care oferta lor a putut fi construită cu un preț mai mic. De altfel, în cele din urmă, Consiliul a respins ca nefondate toate plângerilor celor de la Salubritate SA – Terra Building SRL.

Contractul tot nu poate fi semnat

Chiar dacă – într-un final – Primăria Sibiu a reușit să desemneze un câștigător al licitației pentru măturatul și deszăpezirea orașului pe patru ani, contractul tot nu va putea fi semnat. Și asta deoarece judecătorii CNSC au decis că, cel puțin în parte, au dreptate constănțenii de a Polaris M Holding când susțin că oferta lor nu a fost analizată temeinic de către funcționarii Primăriei Sibiu (de amintit că decizia CNSC nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de zece zile de la comunicare, decizia fiind dată pe 22 martie 2021). Polaris M Holding este firma care, în 2019, a fost condamnată la o amendă penală de un milion de euro pentru că, printre altele, ar fi dat o mită de șapte milioane de euro (mai multe detalii aici: O firmă condamnată penal pentru o șpagă de șapte milioane de euro vrea să curețe Sibiul de 61,8 milioane de lei)

După ce oferta lor a fost declarată pentru a doua oară neconformă, cei de la Polaris M Holding au convins judecătorii CNSC că dreptatea este de partea lor. Sursa foto: polaris.ro

”O măsură nelegală și abuzivă” au descris cei de la Polaris M Holding decizia funcționarilor Primăriei Sibiu de a le fi declarată oferta lor drept neconformă. Deoarece, susțin reprezentanții firmei constănțene, oferta lor a mai fost catalogată ca atare și în 2020, când Primăria a decis să anuleze licitația. Doar că, în cele din urmă, atât CNSC, cât și – mai apoi - Curtea de Apel Alba Iulia au obligat Primăria Sibiu să le reevalueze oferta, pe motive de eroare în stabilirea neconformității. Mai mult, constănțenii se consideră discriminați pentru că Primăria le-a declarat oferta neconformă fără ca măcar să ceară lămuriri pentru a vedea dacă anumite lucruri considerate în neregulă nu erau, de fapt, erori aritmetice, vicii de formă ori abateri tehnice minore.

Polaris M Holding consideră că Primăria Sibiu ”nu a efectuat o reevaluarea propriu-zisă a ofertei sale, ci a respins din nou oferta pentru neîndeplinirea unor cerințe inexistente în documentația de atribuire privind numărul minim de conducători auto necesari într-un schimb și a pus semnul egalității între numărul minim de utilaje stabilit propriilor calcule, dar neprevăzut în documentația de atribuire, și numărul de conducători auto”.

În esență, cei de la Polaris M Holding arătau că ei pot face deszăpezirea cu un număr mai mic de șoferi decât cel de utilaje, deoarece străzile din Sibiu sunt încadrate pe trei categorii de prioritate, iar în aceste zone de intervenție trebuie folosite fie utilaje de mare capacitate, fie utilaje de dimensiuni reduse. Prin urmare, nu trebuie intervenit simultan în toate cele trei categorii și, prin urmare, nu este nevoie de câte un șofer pentru fiecare utilaj adus pentru deszăpezire. ”Singura condiție prevede ca numărul de utilaje să fie suficient pentru a se putea interveni simultan în patru locații”, mai arătau cei de la Polaris M Holding. 

Iar judecătorii CNSC au arătat că, din punctul lor de vedere, constănțenii au dreptate. Și că, toată această discuție pe tema șoferilor, a mai fost avută în vedere la primele contestații, de când cu anularea licitației. ”Astfel este de constatat că tocmai această măsură dispusă de Consiliu în cadrul anterioarei decizii nu a fost pusă în aplicare de autoritatea contractantă (Primăria Sibiu – n.r.), această concordanță nefiind clarificată nici în cadrul prezentei reevaluări, care face obiectul contestației depuse de Polaris M Holding. Nicăieri în cadrul deciziei anterioare, însă, nu a fost pusă în discuție necesitatea reevaluării numărului de conducători auto, raportat la numărul minim de utilaje necesare prestării activităților care fac parte din obiectul contractului”.

Polaris M Holding a contestat și celălalt motiv de descalificare a ofertei sale, respectiv faptul că deszăpezirea nu ar fi fost propusă a fi făcută mecanizat. Și în acest caz judecătorii CNSC au dat dreptate firmei din Constanța. 

Contractul în discuție are în vedere și măturatul, și deszăpezirea orașului. Iar pe deszăpezire au ieșit cele mai mari discuții între cei care au participat la licitație

Și cei de la Polaris M Holding au solicitat respingerea ofertei celor de la Soma, pe aproximativ aceleași motive ca și cele invocate de Salubritate SA și Terra Building SRL. Judecătorii CNSC le-au respins această solicitare. Dar au menținut cererea de reevaluare a ofertei depusă de Polaris M Holding. În cazul în care, în urma contestației, aceasta va fi declarată conformă, rămâne de văzut dacă oferta lor financiară va fi peste sau sub cea a celor de la Soma SRL. 

Reprezentanții Primăriei au susținut că oferta celor de la Polaris M Holding a fost declarată neconformă deoarece ”nu a respectat cerințele obligatorii din caietul de sarcini și modul de calcul, folosind alte suprafețe decât cele specificate în caietul de sarcini”. Funcționarii Primăriei susțin că au ”reanalizat breviarele de calcul și din această analiză au rezultat neconcordanțe pe care ofertantul a avut posibilitatea să le remedieze prin răspunsul la clarificări, dar nu le-a remediat, ci a contestat inclusiv suprafețele la care trebuia să se raporteze în breviarul de calcul”. 

Primăria Sibiu consideră ”incorectă afirmația potrivit căreia nu se intervine pe toată suprafața prevăzută în anexă. Este obligatoriu să se intervină și să se finalizeze operațiunile de prevenire polei sau deszăpezire pe prioritatea 1 în maxim trei ore de la semnalarea fenomenului, pe prioritatea 2 în maxim cinci ore de la semnalarea fenomenului, iar pe prioritatea 3 în maxim șapte ore de la semnalarea fenomenului”.

Contracte atribuite prin negociere directă de patru ani

Anul acesta se împlinesc patru ani de când Primăria Sibiu încredințează contractele de salubrizat și deszăpezire prin negociere directă. Și asta deoarece, de la încheierea contractului cu Schuster&Co Ecologic, în toamna lui 2017, Primăria nu a mai reușit să finalizeze nici una din cele licitațiile organizate pentru atribuirea acestor servicii. S-a ajuns la nu mai puțin de cinci licitații (din care patru anulate până acum) și la o istorie cât se poate de încâlcită: ba măturatul și deszăpezitul au fost prevăzute în contracte diferite, ba au fost readuse în același contract.

Din 2017, curățenia și deszăpezirea Sibiului sunt acordate prin negociere directă cu firmele pe care conducerea Primăriei le alege

Actuala procedură – care a ajuns să dețină recordul de cea mai îndelungată licitație pe care Primăria Sibiu nu reușește să o termine - este una din puținele în care nu prețul este principalul criteriu de atribuire. Prețul contează doar în proporție de 40%, celelalte 60 de procente din criteriile de evaluare luând în calcul noxele emise de utilajele folosite pentru activitățile mecanizate de măturat, stropit și deszăpezit.

Turnul Sfatului a solicitat la finele anului trecut justificări Primăriei Sibiu referitoare la perioadele extrem de îndelungate pe care se întind licitațiile pentru măturat și deszăpezire. Explicația conducerii Primăriei Sibiu a fost că angajații săi sunt riguroși. ”Pentru asigurarea unor servicii de calitate, documentația de licitație, inclusiv caietul de sarcini (specificațiile tehnice), criteriile de calificare si selecție, au fost întocmite într-o manieră riguroasă și în conformitate cu normativele legale. Dată fiind complexitatea activităților de salubrizare și deszăpezire, valoarea ridicată a contractului, interesul ridicat al cetățenilor privind calitatea acestor servicii este normal și obligatoriu ca ofertele depuse în licitație să respecte toate cerințele documentației de atribuire, fapt pentru care membrii comisiei de evaluare vor reanaliza independent și temeinic propunerile tehnice și financiare”, arătau reprezentanții Primăriei pentru Turnul Sfatului.

Descarcă de aici Decizia CNSC dată săptămâna trecută

Citește și Respinși în licitații deschise, angajați prin negociere directă: 6.000.000 de euro pentru deszăpezitul și măturatul Sibiului

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Che

Acum 2 săptămâni

Mai murdar și jegos ca acum acest oraș nu a fost niciodată . Se construiește haotic și din aceasta cauza e un praf infernal (nu se respecta nimic din sarcinile de mediu ) Nu e vorba doar de lucrări publice ci și de cele private !
Raspunde

Birtu

Acum 2 săptămâni

Eu tot repet,pina nu castica cei cu pamantul,nu se face nimic pentru oras,iar de castiga aia totul se executa foarte prost!! Decat sa faca prost si pe multi bani mai bine sa nu se faca nimic,pentru ca rezultatul e acelasi! Asocierea asta intre primarie si lipitoriile din marginime nu aduce nimic pentru oras,doar umfla conturile ai asa umflate ale lipitorilor!
Raspunde

Apolitic

Acum 2 săptămâni

Pe vremuri , nu asa corecte politic, se folosea cuvantul"Tiganeala" pentru tipul asta de business(negocieri, plangeri si reclamatii infinite) si eram educati de mici sa ne ferim de asemenea oameni .Vad ca, mai nou, nu esti o firma serioasa daca nu reclami pe cineva sau te plangi de pretul prea mic pe care tu singur l-ai oferit.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 săptămâni

"d-na Fodor" si echipa trebuie sa dispara din viata publica din Sibiu!!! sa iasa si sa explice de ce exista un director tehnic si un sef de serviciu tehnic la primaria Sibiu...ce face primul si ce face cel de-al doilea? ca dovada de competenta si actiune in favoarea platitorilor de taxe nu fac nici unul!!! (in mana lor e asta cu curatenia!)
Raspunde

Carcotel

Acum 2 săptămâni

Administratia Fodor intr-o "coaja de nuca", atat am de spus
Raspunde

Gheorghe

Acum 2 săptămâni

Din pacate nu a castigat cine trebuie. Activitatea de curatat cai publice este una din cele mai profitabile activitatii. Cu cateva utilaje mecanizate si cu o urmarire severa a activitatii acestora am avea un oras mult mai curat. Acum arata mai rau ca o comuna limitrofa. Mizerie,praf,parcuri neingrijite si noroi pe strazi.Nu mai exista ras la rigola,spalat de strazi cu autostropitoare sub presiune.Asa ceva am vazut in scimb in Selimbar.La noi triumfa maturatul manual.
Raspunde

Mishu

Acum 2 săptămâni

Am fost ieri pe Calea Dumbravii e super jegos. Nu s-a mai maturat de luni buni. Competenta si excelenta marca Fodor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus