Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

O firmă condamnată penal pentru o șpagă de șapte milioane de euro vrea să curețe Sibiul de 61,8 milioane de lei

O firmă condamnată penal pentru o șpagă de șapte milioane de euro vrea să curețe Sibiul de 61,8 milioane de lei

Cea de-a treia încercare a Primăriei Sibiu de a atribui un contract multianual de întreținere a curățeniei în oraș și în Păltiniș a atras și atenția unei societăți din Constanța: Polaris M Holding. O firmă care anul trecut a fost condamnată – pe fond - la o amendă penală de un milion de lei pentru că, printre altele, ar fi plătit o mită de șapte milioane de euro.

În timp ce Sibiul intră în al treilea an în care contractele de măturat și deszăpezit ale domeniului public sunt încredințate prin negociere directă, lupta pentru contractul multianual referitor la aceste activități se dă între societăți prezente în dosare răsunătoare de corupție.

Este cazul companiei constănțene Polaris M Holding. În calitate de lider de asociere împreună cu Polaris Mediu (societate din același holding), Polaris M Holding a depus o ofertă în cadrul procedurii inițiată de Primăria Sibiu pentru atribuirea pe o perioadă de patru ani a contractului de ”Servicii de salubrizare”, contract evaluat înainte de atribuire la 61,8 milioane de lei, fără TVA (este cea mai mare valoare a unui contract scos la licitație vreodată de Primăria municipiului Sibiu).

Numele Polaris M Holding face obiectul unui dosar aflat în faza de apel la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, după ce anul trecut, pe fond, societatea a fost condamnată la plata unei amenzi penale de un milion de lei pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. Controlată de un fost deputat PSD, Eduard Martin (condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru complicitate și dare de mită), societatea Polaris M Holding a primit respectiva pedeapsă penală deoarece ar fi plătit o mită de șapte milioane de euro pe parcursul a șase ani primarului Constanței din acea vreme, Radu Mazăre. Mita a fost disimulată sub forma unor contracte de publicitate plătite în perioada 2008 – 2014 și a avut drept scop facilitarea încheierii unui contract de delegare a serviciului de salubrizare a Constanței pe o perioadă de 25 de ani, au susținut procurorii DNA care au anchetat cazul. Pe fond, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a dat dreptate procurorilor DNA.

”Condamnă pe inculpata S.C. Polaris M Holding S.R.L. (...) la 750.000 lei amendă penală pentru complicitate la abuz în serviciu (...) interzice inculpatei să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 2 ani după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Condamnă pe aceeaşi inculpată la 750.000 lei amendă penală (250 zile amendă x 3.000 lei/zi) pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (...) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 750.000 lei amendă penală, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite prin prezenta hotărâre, respectiv 250.000 lei amendă penală, urmând ca în final inculpata să execute 1.000.000 lei amendă penală. În baza art.45 alin.1C.pen. interzice inculpatei să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de 2 ani după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare”, extras din hotărârea pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României în 3 mai 2019

Primăria din Oradea i-a dat afară de la licitație

Nu doar la Sibiu încearcă cei de la Polaris M Holding să obțină un contract de salubrizare. Societatea constănțeană a depus o ofertă și în cadrul licitației pentru atribuirea contractului de salubrizare și deszăpezire a municipiului Oradea (contract estimat la o valoare de 418 de milioane de lei). La începutul acestui an, însă, Primăria condusă de Ilie Bolojan a descalificat oferta celor de la Polaris M Holding. ”La evaluarea documentelor prezentate de cei doi ofertanţi, am hotărât excluderea unuia, mai precis a firmei Polaris, în baza articolului 81, alineatul 1, litera C din Legea 100/2016 privind concesionarea serviciilor publice. Compania are o hotărâre judecătorească de condamnare la o amendă penală”, a explicat viceprimarul Oradiei, Florin Birta, pentru Bihoreanul.

Articolul invocat de Primăria Oradea pentru eliminarea celor de la Polaris prevede că autoritățile contractante exclud automat de la licitații acei participanți cărora li se poate demonstra efectuarea unor abateri profesionale grave. ”Entităţile contractante exclud din procedura de atribuire a contractului de concesiune orice operator economic care se află în oricare dintre următoarele situaţii: c) a comis o abatere profesională gravă, care îi pune în discuţie integritatea, iar entitatea contractantă poate demonstra acest lucru prin orice mijloc de probă adecvat, cum ar fi o decizie a unei instanţe judecătoreşti sau a unei autorităţi administrative”, este articolul de lege invocat de administrația din Oradea.

Descalificarea celor de la Polaris M Holding de la procedura din Oradea a fost contestată de firma constănțeană la Consiliul național de soluționare a contestațiilor (CNSC). Care, în 28 ianuarie, le-a dat dreptate. ”Admite contestația formulată de asocierea Polaris Mediu SRL - Polaris M Holding SRL în contradictoriu cu Municipiul Oradea. Obligă entitatea contractantă la reevaluarea ofertei asocierii Polaris Mediu SRL - Polaris M Holding SRL”, se arată în decizia CNSC, care poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Primăria Sibiu: ”confindențial”

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere și Primăriei Sibiu, pornind de la exemplul administrației din Oradea, care a descalificat oferta companiei condamnată penal pentru dare de mită. ”Procedura de achiziție pentru serviciile de salubrizare este în curs în prezent. Pe parcursul procesului de evaluare a ofertelor depuse, membrii Comisiei de evaluare au obligația legală de a păstra confidențialitatea asupra conținutului acestor oferte. În cazul existenței unui document care să ateste faptul că oricare dintre ofertanții participanți la procedura de licitație se află în una dintre situațiile prevăzute de lege ca motiv de excludere din procedura de achiziție, Comisia de evaluare va acționa în conformitate cu prevederile legale în astfel de cazuri”, se arată în răspunsul Primăriei Sibiu.

Turnul Sfatului a solicitat și celor de la Polaris M Holding expunerea unui punct de vedere pornind de la articolul de lege care permite excluderea lor de la licitație (articolul de lege mai sus amintit nu spune că excluderea unei companii de la o licitație trebuie făcută doar în cazul unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă). Până la publicarea acestui articol, reprezentanții firmei constănțene nu au răspuns solicitării scrise.

Încă trei

Alături de asocierea condusă de Polaris M Holding, în cursa pentru contractul de măturat, spălat, stropit a domeniului public, curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea acestora în funcțiune pe timp de polei și îngheț mai sunt alte două asocieri și o companie: Soma – Comprest SA – Rossal SRL, Salubritate SA – Terra Building și, respectiv, Brantner Servicii Ecologice SRL.

Cele patru grupuri de companii au depus ofertele tehnice și financiare pentru contractul de peste 61 de milioane de lei de la începutul lunii octombrie a anului trecut (licitația a fost lansat în august 2019). Primăria Sibiu este, în continuare, la etapa de evaluare a documentelor de calificare și evaluare tehnică, pe care – potrivit datelor de pe SICAP – intenționează să o finalizeze cel mai târziu pe 8 mai 2020.

Curățenia și deszăpezirea Sibiului: o poveste fără sfârșit

Contractul multianual de curățenie și deszăpezire a domeniului public din Sibiu și Păltiniș este scos la licitație pentru a treia oară: din 2017, de când s-a încheiat contractul de curățenie și deszăpezire cu Schuster & Co Ecologic, aceste servicii sunt atribuite numai prin negociere directă.

În primă fază, Primăria a intenționat să separe în contracte diferite deszăpezirea și, respectiv, curățenia orașului. La prima licitație (din 2017) pentru atribuirea contractului de deszăpezire nu s-a prezentat nimeni. Prin urmare, Primăria Sibiu a mai crescut sumele alocate până la 9,6 milioane de lei (sumele sunt fără TVA) și a mai tăiat din cerințele caietului de sarcini (cum ar fi cerința referitoare la mașina de topit zăpada). Nici licitația lansată în aceste condiții n-a avut vreo finalitate, fiind consumate pentru toate aceste proceduri fără rezultat aproximativ 18 de luni.

De cealaltă parte, licitația pentru atribuirea contractului de curățenie a trezit interesul mai multor operatori. Printre care și cei de la Brantner Servicii Ecologice SRL care nu au fost de acord cu toate condițiile din caietul de sarcini, pe care l-au atacat în instanță. Au urmat procese îndelungate, pe care Primăria Sibiu le-a pierdut definitiv. Obligați să modifice caietul de sarcini conform deciziei judecătorești, la 16 luni de la lansarea licitației funcționarii din Primăria Sibiu au decis că e mai bine să anuleze procedura.

După aproape doi ani de bâjbâială și proceduri fără finalitate, Primăria Sibiu a revenit la vechiul obicei: acela de a pune salubrizarea și deszăpezirea în același contract. Contract pentru care, pe o perioadă de patru ani, a alocat nu mai puțin de 61,8 milioane de lei, fără TVA. În primăvara anului trecut, însă, a decis să anuleze procedura. Și a reluat-o în luna august 2019, cu rezultatul mai sus descris.

În toată această perioadă, deszăpezirea și curățenia Sibiului au fost asigurate prin contracte încredințate de Primăria Sibiu prin negociere directă. În ultimii doi ani, aceste negocieri directe s-au purtat cu asocierea Salubritate SA (din Deva) și, respectiv, Terra Building SRL (din Sibiu). Pentru contractul reînnoit în noiembrie anul trecut cu asocierea mai sus descrisă, Primăria Sibiu a alocat un buget similar celui din noiembrie 2018: 14,6 milioane de lei.

Sursa foto: polaris.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Marcu

Acum 2 ani

A, ce treaba buna o sa faca ! Ca si firma cu iluminatul. Spaga lina doresc primariei!
Raspunde

Netz

Acum 2 ani

Care curatenie in Paltinis? Nu am avut parte nici macar de vreo deszapezire vreodata in zona in care platim taxe grele parazitilor din primaria Sibiu.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Va castiga Terra building...
Raspunde

Valori etimate corecte

Acum 2 ani

O intrebare pentru profesionistii caietelor de sarcini si a estimarii valorii estimate a contractelor. Atat timp cat indexarea macar cu indicele de inflatie a salariilor angajatilor din Primarie si nu numai cat si pensiilor si asa mai departe considerate evident NORMALE de catre toti chair si de sindicalistii din Primarie citisem tot aici. Raportul leu/euro si evidenta slabire a leului, produsele din import majoritatea puse in opera pentru diverse lucrari, carburanti tot mai scumpi (facand abstractie de la supra-acciza eliminata de curant) salariul minim care a crescut, plus costul fortei de munca la nivelul municipiului Sibiu si tot felul de cheltuieli indirecte, cum este posibil ca valoarea estimata a contractelor SA NU FIE MAJORATA (acolo unde nu o stabileste proiectantul) si sa se raporteze de fiecare data la contractele anterioare. "alocat buget similar cu cel din 2018"
Raspunde

Babasiboxul

Acum 2 ani

Dati contractele firmelor din Sibiu, nu mai chemati bastinasi de prin Bacau sau Constanta ca e vai de capul lor, oricum. Autobuze turcesti de proasta calitate, firma de gunoi din Bacau si aia indoielnici, acum mai vreti si constantenii sa ne faca ordine, cand la ei e haos.... Ce gandire bolnava poti avea sa chemi firme din orase mai prost organizate ca tine si cu firme de spagari ? Ce are in cap primaria ?... Spagi, ca altfel nu inteleg ce-i cu deciziile astea. Adica noi platim taxe iar taxele noastre sunt trimise la ce stii ce beizadele de prin Constanta sau Bacau, ca asa vrea baba fodor si consilierii spagari care iau astfel de decizii ? Sa ne explice si noua cum de au ajuns la asemenea concluzii si pe ce criterii iau deciziile pe care le iau, acesti functionari clar manjiti, pe banii nostrii ? Dna a murit de tot ... ce-i cu asemenea mizerii care se intampla in primaria asta ?
Raspunde

Doru

Acum 2 ani

Cum poti opri sa se inscrie la licitatie o firma, pe motiv ca-i din Constanta, voi sunteti dusi cu pluta? Oricum, cui ii pasa de ei? Cand Soma se zvoneste ca-i a "sibiencei" Turcan, mai e solutia de rezerva Terra Building... Eu chiar ma mir ca nu-si face WK sau Huber vreo firma de gen. La asta, ultimul, pare-se ca-i ajunge tunsul ierbii...
Raspunde

UnDacLiber

Acum 2 ani

Primaria bubuie de incompetenti! Deci, cine sa organizeze o licitatie curata, coerenta?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus