Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
23°C

237.900 de lei: Prietenii Mocăniței au cumpărat o locomotivă pentru linia Sibiu – Agnita

237.900 de lei: Prietenii Mocăniței au cumpărat o locomotivă pentru linia Sibiu – Agnita

O societate din Hunedoara care produce locomotive și material rulant pentru liniile ferate înguste a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru livrarea unei locomotive diesel nouă, care să fie pusă în circulație pe porțiunile circulabile dintre Sibiu și Agnita.

237.900 de lei, la care se adaugă TVA, este valoarea contractului semnat între Asociația Prietenii Mocăniței și societatea Calea Ferată Îngustă SRL, din Hunedoara, la mijlocul acestei luni. Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri de achiziție publică și prevede proiectarea și furnizarea unei locomotive diesel pentru liniile de cale ferată cu ecartament îngust. Conform contractului, noua locomotivă ar trebui proiectată în termen de 90 de zile, iar după recepția proiectului tehnic, construirea acesteia ar trebui finalizată în cel mult un an. ”Reprezentanții firmei ne-au spus că speră să termine mai repede, astfel încât până la sfârșitul anului să livreze locomotiva”, spune Mihai Blotor, președintele Asociației Prietenii Mocăniței. Asociația a accesat o finanțare europeană nerambursabilă pentru a achiziționa o locomotivă nouă și pentru a restaura două vagoane, cu ajutorul cărora să organizeze curse de agrement pe tronsonul cuprins între Cornățel și Hosman. Licitația pentru restaurarea celor două vagoane urmează să fie lansată în săptămânile care urmează.

”Noi închiriem de fiecare dată locomotive pentru astfel de curse. Și închiriem ce găsim și cum găsim. Nu există foarte multe locomotive pentru ecartament îngust la noi în țară și, de obicei, găsim de închiriat când nu sunt folosite altundeva, adică în afara sezonului turistic. De aceea am ajuns să refuzăm multe cereri de organizare de curse, deoarece nu avem cu ce. Din moment ce vom avea locomotiva noastră, nu vom mai fi puși în ipostaza de a refuza oamenii”, apreciază Mihai Blotor.

Caracteristicile locomotivei diesel

Ecartament: 760 mm

Combustibil: diesel

Putere: minim 60 CP/44,7 KW

Număr de osii: minim 2, maxim 4

Sarcina pe osie: maxim 7 tone

Greutate totală: maxim 21 de tone

Viteza maximă: minim 15 km/h

Frâna: manuală

Înălțimea maximă: 3150 mm

Lățimea maximă: 2200 mm

Sursa: documentația de atribuire a contractului

De la voluntari pornire

Asociația ”Prietenii Mocăniței” a fost înființată în 2009 cu scopul de a conserva și restaura calea ferată cu ecartament îngust dintre Sibiu și Agnita și Cornățel – Vurpăr, bazându-se în acest scop pe aportul voluntarilor. Din 2015, după reabilitarea tronsonului cu o lungime de șapte km cuprins între Cornățel și Hosman, reprezentanții Asociației au pus în circulație, ocazional, trenuri turistice tractate cu locomotivă cu abur și cu material rulant (vagoane) închiriate. Calea ferată a fost clasată drept monument istoric în 2007. Ultima cursă a mocăniței pe ruta Sibiu – Agnita a avut loc în vara anului 2001, iar ultima dată când pentru acest traseu a fost achiziționată o locomotivă nouă a fost la începutul anilor `50.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7774

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Kokos

Acum 2 ani

Oare la muzeul de locomotive nu exista o locomotiva cu aburi care sa fie folosita , ar fi mult mai ok decat una diesel.Stiu din anii 90-00 cand mai circula mocanita ca avea iarna si locomotiva cu aburi pe care o foloseau pentru incalzirea vagoanelor.
Raspunde

Hartibacean

Acum 2 ani

dupa 60 de ani viteza de deplasare a mocanitei s-a redus la jumatate. pe locomotivele cu aburi din vremea aceea era mentionata -iuteala maxima = 30 km/ ora.
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 2 ani

Traian Deleanu, ultima d-tale afirmație ”iar ultima dată când pentru acest traseu a fost achiziționată o locomotivă nouă a fost la începutul anilor `50.” este contrazisă chiar de fotografia de mai sus(imagine în care vedem o locomotivă diesel-hidraulică construită la sfârșitul anilor 1960 la Uzinele 23 August București pentru remorcarea trenurilor pe liniile cu ecartament îngust de 760 mm din România și din alte țări europene)! De ce ești diletant?
Raspunde

Duca Șerban Bogdan

Acum 2 ani

De ce oare nu se poate sau nu se vrea prelungirea traseului pina la Sighisoara și astfel să se refacă traseul de altadata Sibiu-Sighisoara? Ar fii benefic și pentru Sibiu și pentru Sighisoara.Locomotiva cu aburi zace că monument în gara la Sighisoara.Sa nu mai vorbim de podul de lemn de la Sighisoara sau cel de ciment.Se refac cetăți că Feldioara,Rupea,Vrut și altele dar Sighisoara Ramona in desuetudine.Turismul este viitorul și nu industria demolată.
Raspunde

MARIN

Acum 2 ani

Felicitări ! Am fost până de la muzeul de locomotive din gara Sibiu și până la Nocrich în 2011 cu speranța că pot să-i arăt fiului meu niște elemente și piese de mocăniță și linie îngustă și nu am găsit mare lucru. Până la urmă am ajuns la Brad și la Criscior. Bravo ! Este un început și succes pe mai departe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus