Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
7°C

De ce nu intră Cisnădia în carantină

De ce nu intră Cisnădia în carantină

Colonelul Dr. Daniel Chelcea, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, a explicat în cadrul unei Ședințe de Colegiu Prefectural care sunt motivele pentru care nu s-a declarat carantină în orașul Cisnădie, oraș care de cinci zile are incidența de peste 6 la mia de locuitori. Acesta a menționat doar două motive dintr-o anchetă epidemiologică în urma căreia se iau decizii cu privire la localitățile cu incidență mare și a precizat faptul că decizia de carantinare nu ține strict de rata de incidență.

Astăzi, 30 martie, în cadrul Ședinței de Colegiu Prefectural, colonelul Dr. Daniel Chelcea, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu a explicat de ce, după cinci zile în care orașul Cisnădie are o incidență de peste 6 la mia de locuitori, nu a fost carantinat. Explicațiile au venit în urma întrebării jurnaliștilor care au ridicat problema comunei Tilișca, UAT în care a fost declarată carantina în aceeași zi în care incidența a ajuns la 6 la mia de locuitori.

După ce prefectul Mircea Crețu a asigurat că în fiecare zi pentru toate localitățile care au o rată a incidenței crescută, de peste 4 sau 5 la mie se face o analiză de către DSP și tot în fiecare zi, în funcție de această analiză, se poartă discuții pe aceste situații, cu precădere pe situația Cisnădiei, care se află pe primul loc în județ, în ceea ce privește incidența la mia de locuitori, colonelul Dr. Daniel Chelcea a explicat că sunt două pagini de motive, care fac parte dintr-o anchetă epidemiologică și care nu au dus la o decizie de carantinare a orașului. Dintre acestea, directorul DSP a menționat doar două. Faptul că orașul Cisnădie are spital și că trendul infectărilor cu COVID-19 este unul descendent.

„Toate localitățile care trec de o incidență de 3 la mia de locuitori sunt în monitorizare zilnică a Direcției de Sănătate Publică. Evident, Cisnădia, fiind cel mai în față, o urmărim cu atenție sporită și investigăm mai bine ce este acolo. Nu discutăm de un focar de societate comercială, centru rezidențial sau ceva asemănător. Sunt, în schimb, mai multe focare familiale, soțul, soția, copiii și așa mai departe. Este vorba de 41 de cazuri care se încadrează în aceste focare familiale. Deși poate suna puțin ciudat, este bine, pentru că îi putem monitoriza mai ușor. Sunt toți izolați la domiciliu și nu transmit. Această transmitere comunitară este blocată prin  faptul că aceste focare familiale rămân izolate în case. Nu există o declarare de carantină legată strict de valoarea incidenței, ci de mai multe lucruri care se iau în calcul ca și documente în cazul acestei analize, dar în momentul de față pot spune că Cisnădia, față de alaltăieri este pe un trend descendent. O să vedem și astăzi cum stau lucrurile”, spune dr. Daniel Chelcea.

Din criteriile care duc spre această decizie, directorul DSP Sibiu a menționat doar două.

„În primul rând, Cisnădia are spital și contează foarte mult ca și criteriu epidemiologic. În al doilea rând, în momentul de față, Cisnădia este pe trend descrescător. Acest fapt aduce iar un punctaj cu minus în această anchetă epidemiologică”, a mai spus acesta.

Evoluția ratei de incidență în Cisnădie din 24 martie

24 martie - 5,38

25 martie - 5,62

26 martie - 6,18

27 martie - 6,38

28 martie - 6,42

29 martie - 6,33

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus