Luni,
17.05.2021
Parțial Noros
Acum
18°C

VIDEO – Urs filmat la o pensiune din Păltiniș, aproape de Arena Platoș

VIDEO – Urs filmat la o pensiune din Păltiniș, aproape de Arena Platoș

Camerele de filmat ale unei pensiuni din stațiunea Păltiniș au surprins ieri seară prezența unui urs în curte, acesta fiind îndepărtat de administratorul unității cu petarde.

În ultimele săptămâni tot mai mulți proprietari și administratori de pensiuni au semnalat autorităților prezența unor urși în stașiune, o parte dintre aceștia indicând și pagube, inclusiv dispariția unui câine de pază.

Ursul din clipul video de mai jos a fost filmat în jurul orei 21:00, în curtea pensiunii aflată la câteva zeci de metri de Arena Platoș.

”Cu câteva minute înainte intraseră turiștii pe care îi avem cazați înăuntru. Eu am ieșit să dau mâncare la câine și l-am văzut agitat. Apoi am văzut ursul, atras de mirosul de la pubele. Noi nu punem gunoaiele acolo, tocmai ca să nu-i atragem le ținem separat în niște bidoane, dar probabil a simțit mirosul. Am strigat la el și nu părea deloc speriat, se plimba lejer. După ce am aruncat cu două petarde s-a îndepărtat”, a declarat pentru Turnul Sfatului, Cosmin Barac, angajat al pensiunii.

În momentul prezenței ursului, în pensiune erau cazați 12 turiști.

Nu este prima oară, în ultimele săptămâni, când la Păltiniș sunt semnalați urși. În data de 2 aprilie 2021 liderii Asociației Păltiniș Platoș au semnalat în scris conducerii primăriei Poplaca prezența urșilor în zonă, precizând chiar și o serie de pagube.

”Am formulat documentul acesta împreună cu reprezentanții primăriei Poplaca, alături de care avem o colaborare foarte bună. Scopul lui este tocmai de a pune lucrurile în mișcare din punct de vedere procedural, astfel încât actele să poată fi înaintate autorităților superioare abilitate să ia măsuri în acest caz”, a explicat Eugen Suciu, președintele asociației.

Conducerea primăriei Poplaca spune că știe de problemele semnalate în zonă și că a făcut demersuri. ”Abilitați să se ocupe de această problemă sunt reprezentanții fondului de vânătoare, cei care gestionează fauna în zonă. Am luat legătura cu ei, care la rândul lor au contactat instituțiile superioare în domeniu, până la Ministerul Mediului. După cum știți, în România ursul este specie protejată și sunt multe ONG-uri care au grijă de ei”, a explicat primarul Budin Vasile.

”Mie personal nu pot să spun că îmi este frică și nici nu cred că putem vorbi despre un pericol real pentru turiști, însă rămâne totuși un animal sălbatic, imprevizibil, de aceea autoritățile ar trebui să ia ceva măsuri în acest sens”, mai spune Cosmin Barac. Pensiunea la care acesta lucrează se află la mai puțin de 50 de metri de Complexul de schi și snowboard Arena Platoș.

Vizualizari: 1931

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Ursul brun

Acum 1 lună

ursul este in padurile Romaniei, inclusiv in Cindrel de sute de ani. Cine si-a facut cabana in zona habitatului lor a fost constient de prezenta lor in zona. Multi au acum pretentia egoista ca tot ce nu le convine sa dispara. Vindeti si haideti jos la oras daca nu va convine.
Raspunde

Patri

Acum 1 lună

amenda la barac,o dat cu petarde in ursi sau amenda la ursi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus