Duminică,
18.04.2021
Innorat
Acum
7°C

VIDEO Astrid Fodor, iritată de reacțiile USR PLUS, pe care îi acuză de demagogie: ”Una este vrutul și alta este pututul”

VIDEO Astrid Fodor, iritată de reacțiile USR PLUS, pe care îi acuză de demagogie: ”Una este vrutul și alta este pututul”

Ședința Consiliului local Sibiu de joi după-amiaza, în care a fost adoptat cel mai mare buget din istoria orașului – 994 de milioane de lei, a consemnat și prima confruntare mai aprinsă între primarul Astrid Fodor și un reprezentant al USR PLUS.

Discuțiile care au stârnit iritarea primarului Sibiului au fost deschise de Ionuț Ghișe, consilier local din partea USR PLUS. El și-a exprimat nemulțumirea legată de dezbaterea bugetului în care nu au fost implicați mai mult sibienii și diferitele organizații ale sibienilor. ”Ne aflăm în fața unui moment extrem de important, suntem chemați să dăm votul nostru pentru cel mai mare buget din istoria municipiului Sibiu. Dezbaterea, din păcate trebuie să spunem lucrurilor pe nume, nu a existat, nu a fost una una reală. Constrângerea legală ca propunerea să stea 15 zile în dezbatere a fost doar bifată să fie. Au fost înregistrate doar 25 de propuneri, intervenții, sugestii și opinii. Nu este de ajuns doar un comunicat pe site, cetățenii au mai aflat câteva ceva din preluările presei locale. Propunem o comunicare mai transparentă cu sibienii, cu asociațiile de locatari, cu societatea civilă, în general. Ar trebui să existe o dezbatere bilaterală, reală. Eventual, ar trebui o dezbatere extinsă pe mai multe zile, chiar pe capitole ale bugetului: sănătate, educație și așa mai departe. La noi, din păcate, totul a fost pe repede înainte, dezbaterea a fost mai mult de formă. Și sperăm ca acest lucru să se schimbe de anul viitor”, a spus Ghișe. El a cerut ca, pe viitor, astfel de proiecte precum bugetul, care se întinde pe aproximativ 400 de pagini, să fie oferite spre consultare într-o formă ”prietenoasă digital”, adică una care să permită și căutarea de cuvinte din respectivele proiecte.

Ionuț Ghișe. Sursa foto: Facebook / Ionuț Ghișe

Declarațiile lui au primit răspuns din partea primarului Astrid Fodor, care a arătat că – din punctul ei de vedere – faptul că numărul de propuneri și sugestii indică faptul că sibienii sunt mulțumiți de bugetul propus. ”În afară de proiectul postat pe site, comunicatul Primăriei, foarte detaliat, a fost preluat de toată media locală și o parte din media națională. A fost postat și pe Facebook-ul Primăriei, se poate vedea la câte persoane a ajuns mesajul, și s-a trimis și la peste 25.400 de adrese de mail ale sibienilor care s-au înscris pentru a primi comunicatele Primăriei. Deci fiecare a primit inclusiv pe laptop sau pe calculatorul său acest mesaj. Că sunt numai 26 de observații și propuneri eu zic că e benefic, înseamnă că cetățenii au fost mulțumiți de acest buget. Oricum, din aceste propuneri, majoritatea se regăseau deja în buget. Dar trebuie să ai răbdare și să parcurgi bugetul. Le mulțumesc celor care s-au implicat în această dezbatere publică și consider că am respectat absolut toate prevederile legale”, a răspuns Fodor.

”Nu puneți în cârca altora acest «repede înainte»”

Discuțiile s-au aprins după intervenția consilierului local Cătălin Stanciu (PSD), care a arătat că aluziile la discuțiile ”pe repede înainte” au drept cauză adoptarea târzie a bugetului de stat (buget adoptat târziu, la rându-i, din cauza schimbării guvernării în urma alegerilor generale de la finele anului trecut). ”Eu am crezut că nemulțumirea privind timpul scurt, pe care toți ne-am exprimat-o, e o discuție pe care am depășit-o. Domnule Ghișe, vreau să vă amintesc faptul că faceți parte dintr-o formațiune politică aflată la guvernare de anul trecut. Întreg acest proces «pe repede înainte» se datorează în primul rând formațiunii politice din care faceți parte, alături de celălalt partid cu care sunteți la guvernare. Nu puneți în cârca altora acest «repede înainte». Pe care poate ar fi trebuit să îl discutați și cu președintele partidului din care faceți parte, președinte care e tot din municipiul Sibiu”.

Ionuț Ghișe a revenit, detaliind modul în care formațiunea din care face parte ar vrea să se poarte dezbaterile despre bugetul orașului. Discuții care ar putea începe din lunile noiembrie – decembrie, apreciază Ghișe. ”Îmi cer scuze, poate nu s-a înțeles, este vorba de o dezbatere pentru a schimba modalitatea de dezbatere a bugetului. Strategia și ceea ce se dorește cu un buget pot fi consultate, putem face discuții pe zoom, putem consulta societatea civilă, asociațiile de profil: despre genul acesta de dezbatere bilaterală vorbesc. Nu vorbesc de cele 15 zile de dezbatere, în care, e adevărat, doamna primar, s-a transmis frumos și detaliat, nu am făcut referire la calitatea muncii, respect acest buget. Mă refer la o modalitate diferită de a face consultarea. Începând din decembrie sau noiembrie să discutăm pentru anul viitor despre ceea ce doresc cetățenii și asociațiile de profil din acest oraș.  Domnule Stanciu ați dus discuția într-o altă chestiune la care nu am făcut referire”, a încheiat Ghișe.

Cătălin Stanciu

Însă nici această intervenție nu a rămas fără replica reprezentantului social-democrat. ”Ceea ce spuneți acum sunt lucruri pe care le-am discutat în cadrul comisiei de specialitate cu toți colegii și am convenit că, pe viitor, aceste lucruri le vom schimba. Nu cred că această discuție trebuia să o reiterați în plenul acestei ședințe, în care votăm bugetul local. Aceste detalii le-am clarificat cu toții”, i-a replicat Stanciu.

Primarul Astrid Fodor a preluat cuvântul acuzând reprezentanții USR PLUS de demagogie. Și de interes scăzut pentru mersul administrației, din moment ce printre amendamentele transmise pe subiectul bugetului se regăseau și proiecte care, de fapt, ar fi deja în faza de implementare. ”Da, domnule Stanciu, nu era necesar. Dar unii așa consideră, că e bine să vorbim și de multe ori este multă demagogie în ceea ce vorbim. Eu mi-aș fi dorit, domnule Ghișe, ca înainte să îmi fi trimis cele 44 de propuneri, să citiți măcar comunicatele de presă pe care le dăm tot la două zile. Și ați fi știut că 14 dintre propuneri nu doar că sunt cuprinse în buget, dar sunt deja în derulare. Să fii consilier local și să nu știi ce proiecte se derulează de către administrație... dacă nu citiți comunicatele, puteați să veniți să vă documentați, nu să ne trimiteți propuneri care deja sunt implementate, sunt comunicate, nu doar că știm doar noi, aici, un grup de oameni. Plus altele, care nu au legătură cu realitatea”, a spus Fodor.

Ea a cerut mai multă implicare documentată din partea reprezentanților USR PLUS. ”Și mie îmi trimit cetățenii tot felul de mailuri cu tot felul de propuneri. Dar una este vrutul și alta este pututul. Și legalitatea și oportunitatea și eficiența economică de care noi trebuie să ținem cont. Și când spun «noi» mă refer inclusiv la dumneavoastră care sunteți consilier local și trebuie să știți că banul public se cheltuie ținând cont de eficiență, economicitate și toate principiile care stau la baza cheltuirii banului public. Și a priorității: cheltuiala trebuie să servească majorității cetățenilor. Deci nu e totul să luăm cuvântul, să scriem ceva pe Facebook, este nevoie de multă muncă, de multă analiză și de studiu dacă ești consilier local și vrei să te implici constructiv în ceea ce trebuie făcut în acest municipiu”, a mai spus primarul Sibiului.

La final, înainte ca bugetul să fie adoptat cu unanimitate, Fodor și Ghișe au mai avut un scurt schimb de replici. ”E nevoie de comunicare. E nevoie de comunicare, doamna primar”, a spus Ghișe. ”Domnule Ghișe, fiecare cu comunicarea lui”, i-a replicat Fodor.

Intervenția lui Ghișe și discuțiile care au urmat ulterior pot fi vizionate de la minutul 03:40

Vizualizari: 6966

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Yyy

Acum 1 săptămână

sa nu se ia nimeni de stapanul lui ionut, domnul b! altfel, ionut se supara si va va spune!
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 1 săptămână

Cred că până și primarul ultimei comune din Teleorman față de Frau, este cu ani lumină superior! Avem cea mai rușinoasă administrație din România, de o prostie, nesimțire și aroganță înfiorătoare!
Raspunde

Ssrgfasfgf

Acum 1 săptămână

Fodor nu isi da seama cat este de penibila si pe langa? Chiar nu intelege ca nu are ce cauta in acel fotoliu de Primar? Chiar nu intelege ca acei oameni care ii scriu cu problemele care le au o fac pentru ca institutia pe care o conduce nu functioneaza corect, serviciile din aceasta institutie numita Primarie sunt pline doar de oameni care isi rezolva pilele si relatiile si interesele prietenilor lor? Este o insitutie bolnava, care necesita o operatie pe cord deschis cu eliminarea completa a zonelor cangrenate si implanturi noi performante...

Raspunde

Miron Florea

Acum 1 săptămână

”Domnule Ghișe, fiecare cu comunicarea lui”... este chiar esenta lumii in care traieste Fodor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doris Becker

Acum 1 săptămână

Sibienii, fie ca sunt simpli cetateni saraci sau fac parte din consiliul local ar trebui sa le fie rusine sa o atace pe doamna primar! Astrid Fodor a facut si face pentru Sibiul de 1000 de ori mai mult decat a facut Bolojan la Oradea sau Fiorello la Guardia pentru New York! A o ponegri si a o vorbi de rau ar trebui sa fie infractiune si cei vinovati sa fie inchisi pe viata sau trimisi in sud! Doamna Astrid Fodor este icoana Sibiului si a dezvoltarii sale!
Raspunde

Coralya

Acum 1 săptămână

Vai......
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 săptămână

Nu serios? Pe ce lume traiesti femeie ? Nu, sibienii nu sunt multumiti si de asemenea habar nu au ce se face cu banii care in fond sunt ai nostrii,ai tuturor! Si nu nici motivr: Sibiul este din ce in ce mai murdar, pe trotoare nu poti sa mergi din cauza masinilor parcate aiurea, traficul este infernal pentru ca nu sunt in stare sa gaseasca solutii viabile pentru fluidizare. In Primarie te lovesti de tupeu si nesimtire dar in schimb ne mandrim ce minunat este Sibiul dar cu imaginea Sibiului de acum cativa ani, nu de cand este doamna Primar in functie.un exemplu simplu: ieri a nins si nu am vazut nici macar o masina, la ora 8 dimineata care sa curete soselele. In ceea ce priveste raspunsul din titlu, imi amintesc de replica doamnei primar la propunerea unei persoane care se mutase in Sibiu sa se planteze mai multe flori, replica a fost sa se mute inapoi de unde a venit, ca doar Sibiu este propietate, mostenire din mosi stramosi. In concluzie: la replica una este vrutul si alta pututul raspunsul este: daca nu vrei si nu poti da-ti demisia poate este cineva care vrea si cel mai important si poate.
Raspunde

Lorky

Acum 1 săptămână

La intonarea imnului de stat, toti dar absolut toti se ridica in picioare, mai putin dl consilier FDGR, Paul Kuttesch care nici nu se sinchiseste. "BRAVO" dle consilier!!!!!
Raspunde

Elena

Acum 1 săptămână

Si eu sunt dezamagita de USR Sibiu; daca nu invata cum se conduce un oras, nu mai primesc votul meu. Dixit.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 săptămână

ce putea cu adevarat sa faca "d-na Fodor" este sa DISPARA din peisajul politic sibian!!! categoric nu are NIMIC de spus din punctul asta de vedere!!!
Raspunde

Der Konig

Acum 1 săptămână

Capra moare de râie dar stă cu coada ridicată.
Raspunde

Nepututul

Acum 1 săptămână

Astrid Fodor are Alzheimer. Oare câți știu asta?! În mod normal, n-ar mai fi trebuit să candideze.
Raspunde

Sergiu

Acum 1 săptămână

Din pacate, din partea membrilor USR nu am observat altceva decat injurii, scandaluri, acuze, cu orice ocazie, in scopul de a iesi obligatoriu in evidenta. Nu am vazut nimic constructiv si construit de asa zisii politicieni noi. Ei nu fac altceva decat sa critice, indiferent daca lucrul criticat este bun sau rau. Nu vor decat sa arate cu degetul, nu pentru a rezolva o problema, ci doar pentru a iesi in evidenta si a-si face publicitate.
Raspunde

Gata cu Frau!

Acum 1 săptămână

Iti dai seama ce sistem putred, obtuz, intunecat si comunistoid e in primarie? Daca gunoaiele astea din CL, sasalai si penelisti infractori au fost deranjati de pispireii astia cu o intrebare? Vina e 100% a lui Klaus ca a lasat-o pe gluma asta de primarita si a sibienilor ca au votat-o din scarba fata de tot ce e romanesc si din prostie crasa. Aveti ce meritati, fratilor!
Raspunde

Canaris

Acum 1 săptămână

Ionute,pressing pe tot terenul la administratia actuala care traieste din amintirile realizarilor vechiului primar.....Si rezultatele lor se vad cu ochiul liber....Dar asta este....7 vaci grase....am avut chiar 14 cu fostul....7 vaci slabe....anul asta se implinesc si urmeaza inca trei.....Speranta noastra este spre un Bolojan local....
Raspunde

Johann Wolfgang

Acum 1 săptămână

Doamna primar se arată iritata !!!! Pai dumneaei nu are voie sa se comporte in halul asta ..... Indiferent de tema discuției ! Ghișe are dreptate : banii din buget sunt ai sibienilor nu ai primăriei ! Și primarul nu este stăpânul orașului ci sta la dispoziția sibienilor și administrează orașul și banii după cum vor oamenii NU D PA PROPRIA VOINTA !! Orice cheltuiala sau investiție ar trebui să aibă acordul real al populației - proprietarul banilor - E clar că simulacrul de discuție publică este praf in ochi !! Mai ales ( sa nu uitam) primărița sta cam nelegal in fotoliul din Piata Mare . Prefectul PNL AR TREBUI SA O DEMITA ... sau au căzut la pace ? Și legea o fi doar pt muritorii de rând ? Oare de ce nu se sesizează parchetul ?
Raspunde

Sergiu

Acum 1 săptămână

Cel mai usor lucru din lume este sa aduci critici, dar ca sa construiesti, sa realizezi ceva trebuie sa te dedici, sa te sacrifici! Observ in ultima perioada ca un anumit segment al politicii nationale s-a axat pe directia distrugerii trecutului, punandu-se pe sine insusi in loc, incercand mereu sa se tot umfle...sa se tot umfle...Caci acel segment iși doreste cu disperare sa obțină Sibiul! Dar cu ce experiență, cu ce realizari vin acești "noi politicieni" ? Ca persoane intreb, caci ca si partid stim cine sunt si mai ales ca nu sunt!...Ca nu sunt nici pe departe ceea ce pretind a fi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus