Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

VIDEO - Cum reciclează românii aflați în diferite țări ale Europei, în comparație cu ce se întâmplă în Sibiu?

VIDEO - Cum reciclează românii aflați în diferite țări ale Europei, în comparație cu ce se întâmplă în Sibiu?

De mai bine de patru ani, în Sibiu, teoretic, deșeurile se colectează selectiv. Practic, ne chiuim să aruncăm separat deșeurile, în mare parte din cauza unei educații deficitare pe probleme de mediu. Realitatea acestor patru ani a demonstrat că nu este ușor să te adaptezi unui comportament responsabil, cu atât mai mult cu cât se tinde spre a da vina unii pe ceilalți, fie că vorbim despre oameni, fie că vorbim despre instituții. Situația nu este specifică doar Sibiului, ci întregii Românii. Potrivit unor cifre publicate de Ziarul Financiar, în ceea ce privește reciclarea, România se află pe locul 26 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene.   

Dar cum se reciclează în Europa? Profitând de tehnologiile vremii, am vorbit cu câțiva români stabiliți în alte țări din Europa, pentru a vedea cum se reciclează în țările lor adoptive.

Andreea este stabilită în Nottingham, Anglia, de nouă ani. Aici, colectarea gunoiului se face în zile diferite, în funcție de zona în care locuiești. Spune că locuitorii din Nottingham s-au obișnuit și conformat colectării selective și că fiecare are în casă un recipient pentru gunoi menajer, un recipient doar pentru resturile de mâncare și o ladă pentru reciclabile.

„Aici, culorile pubelelor diferă în funcție de regiune. Colectarea gunoiului se face de către consiliul local și fiecare consiliu are propriul sistem și reguli. În Nottingham, pubela de culoare verde se folosește pentru gunoiul menajer și se colectează o dată la două săptămâni, miercurea. Pubela maro cu capac gri este pentru reciclabile așa cum este plasticul, cartonul, conservele și sticlele, condiția este să fie spălate și curate. Mai există o pubelă maro, cu capac maro, care este pentru gunoiul de grădină. Această pubelă nu este, însă, obligatorie, dar dacă o deții, se percepe o taxă separată de 25 de lire pe an. În zilele de colectare, proprietarul are obligația de a scoate pubelele la locurile prestabilite de consiliu. La finalul anului, fiecare proprietate primește un calendar pentru anul următor cu zilele de Colectare ale gunoiului și un mic ghid cu ce este acceptat în fiecare pubelă”, povestește Andreea.

Mihaela este stabilită în Spania de 20 de ani, într-un sat numit Nambroca, lângă Toledo. Spune că spaniolii sunt foarte conștienți de importanța colectării selective și că la ei absolut tot se reciclează: de la plastic, sticlă, carton și până la haine, ulei, fier și moloz.

„Salubritatea se plătește la primărie și costă opt euro pe lună, doar că în Spania se plătește din patru în patru luni prin cont bancar. În Spania se reciclează de mulți ani. La început existau doar pungi de mai multe culori și se depozitau afară, în containere verde cu crem. În urmă cu câțiva ani, însă, au fost aduse mai multe containere pentru fiecare produs reciclat. Cele crem cu verde au rămas pentru produsele organice, albastru pentru carton, galben pentru plastic și verde pentru sticlă.

În Spania, în aproape toate magazinele se găsesc flyere care conțin informații despre modul în care se reciclează corect”, mai spune Mihaela.

Iuliana este stabilită în Italia de 16 ani. Spune că în Italia colectarea gunoiului se face de aproximativ șapte, opt ani, pe cinci categorii. Italienii au patru containere. Unul galben pentru hârtie și carton, care se ridică o dată pe săptămână, unul verde pentru sticlă și metal, care se pun după ce sunt spălate. În containerele verzi nu se admit becurile, ceramica, neoanele și nici cristalul. Acestea se ridică o dată pe săptămână. Mai au containerul de culoare maro pentru gunoiul organic care nu poate fi strâns decât în pungi sau saci biodegradabili, iar mașina îl ridică de două ori pe săptămână. Ultimul container este cel negru pentru gunoiul care nu poate fi reciclat. Și acesta este ridicat tot de două ori pe săptămână. Cea de-a cincea categorie este plasticul, însă acesta nu se pune într-un container, ci se colectează în pungi sau saci și se scoate în stradă în zilele de joi. Iulia spune că zilele de scos plasticul sunt diferite, în funcție de cartier. 

„În Italia, gunoiul se plătește o dată pe an, în funcție de suprafața apartamentului și a numărului de persoane care locuiesc în apartament. De exemplu, pentru o sută de metri pătrați în care locuiesc trei persoane, se plătește aproximativ 365 de euro. Containerele se primesc de la administrația locală, iar cel care nu respectă sortarea gunoiului poate primi amenzi între 300 și 600 de euro. Fiecare scară de bloc poate alege un responsabil sau o firmă care să se ocupe cu scoaterea containerului în stradă, unde trece mașina pentru ridicarea gunoiului, în zilele prestabilite. Tot o dată pe lună, această firmă sau persoană responsabilă se ocupă cu spălarea și dezinfectarea containerelor.”

Iuliana mai spune că o dată pe lună consiliul local anunță ridicarea deșeurilor voluminoase.

Potrivit studiilor, Germania are cea mai ridicată rată de reciclare a deșeurilor, din Europa. Această țară reciclează riguros după un sistem foarte bine pus la punct, iar selectarea gunoiului este obligatorie. Fiecare regiune din Germania are propriul sistem de colectare a deșeurilor, iar companiile de colectare își dezvoltă permanent sistemul. Spre exemplu, compania de management al deșeurilor „Abfallswirtschaftsbetrieb” /„AWB”, din districtul Göppingen își va adapta graficul de colectare al deșeurilor începând din anul 2022, motiv pentru care toată populația vizată este informată cu un an înainte, inclusiv prin clipuri video, de schimbările care urmează. Astfel, în viitor, gospodăriile și spațiile de birouri din districtul Göppingen vor avea în plus acces la tomberoane de 60 de litri pentru colectarea deșeurilor. Înainte, erau disponibile tomberoane de numai 120 de litri și de 240 de litri. Scopul este de a constrânge populația să selecteze și mai atent, astfel încât fracția dedicată gunoaielor reziduale să fie cât mai mică.

O altă caracteristică nouă este că AWB va pune la dispoziție tomberoane pentru deșeuri menajere gratuit. Înainte, tomberoanele pentru deșeuri menajere trebuiau cumpărate din comerț sau de la compania de eliminare a deșeurilor. Tomberoanele noi vor fi livrate și puse la dispoziție pentru a fi folosite, tomberoanele vechi vor fi colectate la începutul anului 2022 și reciclate într-o manieră complet prietenoasă cu mediul.

Nu în ultimul rând, beneficiarii sunt informați că pe lângă taxa anuală, plata se va efectua numai în funcție de golirea efectivă, iar programul de colectare nu se va schimba. Vehiculul de colectare va continua să meargă pe străzile districtului Göppingen la fiecare 14 zile. La fel care în zonele de case din Sibiu, tomberoanele pentru deșeuri menajere oferite de AWB sunt echipate cu un mic CIP electronic, amplasat sub marginea tomberonului. Imediat ce un tomberon este atașat de vehicul, se înregistrează procesul de golire. Se plătește numai pentru tomberoanele care chiar au fost golite, deși se percepe taxă oricum pentru un minimum de 10 goliri pe an. Cei care reduc volumul de deșeuri menajere, printr-o mai bună folosire a bio-pachetului gratuit și prin aducerea obiectelor reciclabile la centrul de reciclare, de exemplu, și care optează pentru un tomberon mai mic, pot economisi din taxă, în combinație cu mai puține goliri.

O altă asemănare cu ce se întâmplă în Sibiu este conceptul pentru deșeuri voluminoase, care a fost și el revizuit. Rămâne valabil ca fiecare gospodărie să aibă deșeurile voluminoase colectate de acasă gratuit o dată pe an, cu un voucher pentru deșeuri voluminoase, care este trimis odată cu înștiințarea anuală pentru plata taxei. Începând cu 2022, însă, deșeurile voluminoase pot fi livrate și direct la centrele de reciclare. În plus, certificatul de deșeuri voluminoase poate fi folosit pentru a elimina un volum de deșeuri voluminoase de două ori mai mare, de până la 4 metri cubi, gratuit.

Potrivit unui articol publicat de Ziarul Financiar, în iulie 2020, România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, astfel că în 2018 rata deşeurilor municipale reciclate era de 11,1% din totalul de deşeuri, conform datelor Comisiei Europene. Totodată, România reciclează mai puţin faţă de anii anteriori, dacă în 2018 rata deşeurilor reciclate era de 11%, în 2013 13,2% din deşeuri erau reciclate. România este departe de a se situa pe acelaşi nivel cu alte ţări din Uniunea Europeană, media europeană a ratei deşeurilor reciclate era în 2018 de 47,2%, cea mai mare rată a reciclării deşeurilor fiind în Germania, 67,3%, iar la polul opus fiind Malta, cu 6,5%.

România se află departe chiar şi de ţările din regiune, astfel că rata deşeurilor reciclate era în 2018 de peste 30% în ţări precum Ungaria (37,4%), Slovacia (36,3%), Polonia (34,3%) şi Bulgaria (31,5%).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Tanti rezi

Acum 2 ani

dati-ne macar un exemplu din Europa civilizata unde peste noapte au crescut preturile abonamentului - fara nici o justificare - cu 45% pana la 300% ca in Sibiul administrat de cartelul fdgr+pnl !
Raspunde

Satanael

Acum 2 ani

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare, e-n tirguri de Craciun si de Pasti, e-n FITS, e-n Gusterland, in adaposturi de ciini si-n gunoaie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus