Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
22°C

Senatorul Claudiu Mureșan: ”Ne temem de spitale mai mult ca de boală”

Senatorul Claudiu Mureșan: ”Ne temem de spitale mai mult ca de boală”

”Ne temem de bacteriile ucigașe din pereții scorojiți, de prize neizolate, de incendii în secțiile de terapie intensivă. Ne temem de indiferența sistemului și mai ales de lipsa lui de empatie în a ne trata ca ființe umane”. Senatorul USR Claudiu Mureșan a făcut o analiză a sistemului medical românesc, într-o declarație politică denumită „Relansare și empatie”. ”Puterea unui sistem nu se vede în situații normale, ci în situații de criză, când experiența profesională, dar și empatia sunt esențiale”, susține senatorul cerând ca fondurile provenite din programul european de relansare și reziliență să fie astfel dozați, astfel încât sistemul medical românesc ”să-și redescopere capacitatea de empatie, de a rezona autentic cu problemele celorlalți și de a le alina suferința”. ”Dar normalitatea, dragi colegi, înseamnă și umanitate, înțelegere și compasiune din partea personalului medical în orice împrejurare. Și empatia este o condiție de bază pentru eficiența sistemului medical. Radiografia sistemului sanitar din România ne este cunoscută. Ne temem de spitale mai mult ca de boală. Ne temem de bacteriile ucigașe din pereții scorojiți, de prize neizolate, de incendii în secțiile de terapie intensivă. Ne temem de indiferența sistemului și mai ales de lipsa lui de empatie în a ne trata ca ființe umane. Puterea unui sistem nu se vede în situații normale, ci în situații de criză, când experiența profesională, dar și empatia sunt esențiale”, a declarat Mureșan.

Declarația politică a senatorului Claudiu Mureșan:

Planul european nu se numește întâmplător „de relansare și reziliență”. Reziliența este capacitatea de revenire la normal, de adaptare la condiții nefavorabile, o experiență care ne face mai buni, mai pregătiți și mai umani. Planul de redresare și reziliență este conceput să ne ofere mijloace de restabilire a normalității, prin investiții în viitorul nostru, al copiilor noștri, în domenii vitale societății. Investițiile în sănătate acoperă aproape toate nevoile și segmentele sistemului sanitar: medicină primară, spitale, prevenție, siguranță, diagnostic și tratament. Dar cea mai importantă componentă este cea a politicilor publice de reformare structurală a sistemului de sănătate, cu pacientul, cetățean și contribuabil, în centru. Oameni tratați de profesioniști dedicați, care la rândul lor sunt oameni. Capitalul uman din sănătate este vectorul pe care trebuie să ne concentrăm atenția. Medicilor, asistentelor, întregului personal sanitar trebuie să le asigurăm cele mai bune programe de pregătire, de specializare, mediul de lucru adecvat pentru a face față datoriilor cu responsabilitate și omenie. Ce merită asiguratul român din postura de pacient? Răspunsul este scurt: normalitate. Iar normalitatea înseamnă respect pentru persoană, condiția sa medicală, suferința și viitorul său. Normalitate înseamnă îngrijire și tratament care să-l redea familiei. Normalitate azi înseamnă facilități de secol XXI, adică echipamente, curățenie, medicamente. Dar normalitatea, dragi colegi, înseamnă și umanitate, înțelegere și compasiune din partea personalului medical în orice împrejurare. Și empatia este o condiție de bază pentru eficiența sistemului medical. Radiografia sistemului sanitar din România ne este cunoscută. Ne temem de spitale mai mult ca de boală. Ne temem de bacteriile ucigașe din pereții scorojiți, de prize neizolate, de incendii în secțiile de terapie intensivă. Ne temem de indiferența sistemului și mai ales de lipsa lui de empatie în a ne trata ca ființe umane. Puterea unui sistem nu se vede în situații normale, ci în situații de criză, când experiența profesională, dar și empatia sunt esențiale.

România are nevoie să-și redescopere capacitatea de empatie, de a rezona autentic cu problemele celorlalți și de a le alina suferința.

Paradoxal, pandemia ne-a deschis ochii și sufletele, ne-a așezat valorile și prioritățile. Empatia nu este supusă reglementărilor legale, nu putem instituționaliza sentimentul, dar o putem ajuta să crească, să fie prețuită și să ne cuprindă în modul de a gândi și a acționa. Să ne focalizăm, așadar, pe acele politici publice în sănătate prin care să aducem siguranța și încrederea deopotrivă a pacientului și a personalului medical. Avem acum oportunitatea să înființăm acele servicii dedicate bolnavilor, aparținătorilor și celorlalți actori din sistem, cele care țin de sensibilitate, profundă

înțelegere și solidaritate umană.

Vă mulțumesc.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Peter

Acum 4 ani

Ma,ce sa zic, vorbeste bine baiatul acesta,pacat ca e politician.
Raspunde

Nicolae

Acum 4 ani

Adevar graieste, dar sa nu fim ipocriti si sa recunoasca cei din partidul domnului senator ca in campanie umblau cu sloganul " SA FACEM ALTFEL DE POLITICA", iar acum se vede ca ministrul lor din perioada 2015 -2016 si Decembrie 2020 -Aprilie 2020 (n.a. Vlad Voiculescu ) nu a facut nimic vizibil pentru schimbare decat "galceava continua".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus