Joi,
01.12.2022
Innorat
Acum
3°C

„MamaEAici”. Campanie pentru dotarea Secției de Neonatologie din Sibiu: sistem video și ambulanță neonatală

„MamaEAici”. Campanie pentru dotarea Secției de Neonatologie din Sibiu: sistem video și ambulanță neonatală

Astăzi, 22 aprilie, Asociația „LaPrimulBebe” a demarat campania „MamaEAici” prin intermediul căreia Secția Clinică de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean Sibiu va fi dotată cu un sistem de supra-monitorizare de mare ajutor medicilor, un sistem video pentru părinții care nu pot fi alături de copii, un sistem de videoconferință pentru telemedicină și o ambulanță neonatală despre care medicul primar neonatolog Livia Ognean spune că ar fi un vis mare, mare de tot.

Oricine dorește poate dona în contul asociației punând astfel umărul la realizarea unui proiect care să ajute bebelușii născuți prematur să ajungă sănătoși în brațele părinților. Campania se derulează în perioada 22-27 aprilie.

Asociația „LaPrimulBebe” a anunțat demararea campaniei umanitare „MamaEAici”, prin intermediul căreia se urmărește realizarea unui proiect dedicat născuților prematur aflați în Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean Sibiu.  

Din prezentarea proiectului reiese că secția are nevoie de un sistem de supra-monitorizare care conectează toate problemele ce apar în incubatoarele de terapie intensivă și nu pot fi observate la timp în momentul în care medicii aleargă de la un incubator la altul. Sistemul este creat să trimită avertismente medicilor și asistentelor pe telefon, în timp real.

„În acest fel ei pot interveni în secunde, acolo unde aceste secunde pot însemna linia de trecere de la viață la moarte, sau de la o viață normală la una cu handicap. Sistemul reduce rata mortalității, a erorii umane și crește capacitatea medicilor de a interveni mai rapid și mai eficient, pentru că aceste avertismente sunt transmise cu secunde prețioase înainte de a porni crizele. Iar într-o țară fruntașă în Uniunea Europeană la rata mortalității infantile, acest sistem ar fi o binecuvântare pentru orice secție de terapie intensivă neonatală, cu atât mai mult într-una care deservește atât de multe zone”, spun cei de la asociație.

Contactată telefonic de reporterii Turnul Sfatului, medicul Livia Ognean a vorbit despre importanța acestei campanii.

„Atât campania MamaEAici, cât și proiectul vizat în această campanie sunt foarte importante în contextul în care personalul este insuficient raportat la numărul foarte mare de copii din terapie. Este vorba despre un sistem de monitorizare integrat care să permită inclusiv medicului de gardă să știe, în orice moment, ce se întâmplă în terapie, cu atât mai mult cu cât secția este împărțită pe trei etaje și medicul de gardă răspunde de toți copiii de pe cele trei etaje și nu doar de cei din terapie intensivă”, spune dr. Livia Ognean, șefa secției de Neonatologie.

Sistem video pentru părinți și sistem de videoconferință pentru telemedicină

Un alt aspect important al campaniei este dotarea secției cu un sistem video prin care mama să își poată vedea bebelușul în incubator și, de asemenea, acesta sa îi poată auzi vocea.

„Vocea mamei este întotdeauna, în boala oricărui copil, un sprijin foarte valoros în lupta lui. Iar posibilitatea de a-ți vedea bebelușul pe tine mamă, te ajută enorm, mai ales că mulți bebeluși rămân în spital 2-4 luni, uneori mai mult”, spun reprezentanții asociației „LaPrimulBebe”.

Totodată, proiectul va cuprinde și crearea unui sistem de videoconferință pentru telemedicină, adică posibilitatea de consultații la distanță pentru monitorizarea nou-născuților cu risc, astfel încât părinții să nu mai fie nevoiți să se deplaseze cu bebelușii în stare delicată zeci de kilometri sau chiar sute, atunci când situația permite consultația la distanță.

„Sistemul video este pentru crearea unei legături cu părinții, pentru că nu toate mamele pot să rămână în maternitate împreună cu copiii, iar copiii au nevoie de prezența părinților. De asemenea, părinții, la rândul lor, au nevoie să știe ce fac copiii. În acest context, partea de monitorizare, de comunicare video cu părinții este importantă. La fel și prezența mamei, măcar prin voce. Noi chiar credem că părinții își ajută mult copiii să fie bine și să crească. Proiectul mai vizează și sistemul acela de videoconferință, care sperăm noi să ne ajute să sprijinim părinții care nu-și pot permite să vină la controale. Măcar să putem discuta cu ei, să vedem copiii și prin acest sistem să încercăm să-i ajutăm cu sfaturi chiar și de la distanță. Este, până la urmă, în fel de medicină la distanță care este chiar indicată în condițiile actuale de pandemie, când s-a redus mult accesul oamenilor către spitale. Pe de altă parte sunt foarte mulți oameni săraci care nici înainte nu își permiteau să vină la distanță cu copiii la control. Noi vedem copii și din Alba, Vâlcea sau alte județele apropiate”, mai spune dr. Livia Ognean.

Ambulanță neonatală dacă se strâng 450.000 de euro

Asociația „LaPrimulBebe” spune că pentru toate aceste scopuri ale proiectului este nevoie de 250.000 de Euro, iar dacă se reușește strângerea sumei de 450.000 de Euro, pentru Secția de Neonatologie din Sibiu se va achiziționa și o ambulanță neonatală. Acest tip de ambulanță nu există, iar atunci când este nevoie de ea se împrumută din alte orașe.

„Despre ambulanța neonatală nici nu am cuvinte să spun ce ar însemna pentru noi. Este un vis mare, mare de tot care ne-ar ajuta să aducem noi copiii din maternitățile din jur atunci când au probleme și, evident, că transportul specializat asistat de persoane care știu cum să ajute nou născutul ar fi incredibil. N-am mai primi copii în hipotermie, nu s-ar mai agrava starea copiilor pe parcurs, cel puțin noi așa sperăm”, spune medicul Livia Ognean.

Șefa Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu spune că nu este la prima colaborare cu cei de la „LaPrimulBebe”. Cu aproximativ trei ani în urmă au mai avut un proiect prin intermediul cărora au dotat secția cu o masă radiantă de resuscitare a nou născuților și un incubator performant care a fost de mare ajutor. De data aceasta, s-a ajuns la acest proiect printr-un concurs.

„Minunatele fete de la asociația LaPrimulBebe au făcut un concurs și noi am înscris proiectul și se pare că a întrunit voturile câștigătoare”, încheie medicul neonatolog.

Maternitatea din Sibiu este o maternitate de grad 3, adică o maternitate unde sunt direcționate nașterile premature. Aici se nasc peste 3.000 de copii anual, atât la termen cât și prematuri. Peste 350 dintre ei ajung în secția de terapie intensivă și peste 450 în secția de prematuri. În această secție, cea mai lungă internare la terapie intensivă neonatală a fost 1 an fără o zi și cel mai mic supraviețuitor prematur a cântărit 500 de grame, la 23 de săptămâni.

LaPrimulBebe sprijină informațional și emoțional gravidele și mamele din România, în primul an după naștere. Acest sprijin este oferit în comunitățile online, prin campaniile umanitare și prin Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit.

Asociația LaPrimulBebe este singura comunitate din România premiată de Facebook USA și numită una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume. Bursa Facebook Community Leadership Program 2018 a însemnat un an de training la cel mai înalt nivel alături de echipa Facebook, în tot ceea ce înseamnă comunități online.

Toți cei care doresc să sprijine financiar campania „MamaEAici” o pot face în contul Asociației LaPrimulBebe: RO59BACX0000001090724000, deschis la UniCredit Bank.

De asemenea, cei care fac parte din grupurile LaPrimulBebe pot participa la licitațiile organizate în acest scop.

Campania se derulează în perioada 22 – 27 aprilie.

Credit foto: Rareș Helici

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus