Joi,
09.12.2021
Parțial Noros
Acum
4°C

Sibiul, dat în judecată pentru anularea Regulamentului de salubrizare și restituirea banilor. ”Conține reguli și modalități de calcul greșite și fără logică”

Sibiul, dat în judecată pentru anularea Regulamentului de salubrizare și restituirea banilor. ”Conține reguli și modalități de calcul greșite și fără logică”

După mai multe luni în care autoritățile locale n-au răspuns satisfăcător solicitărilor sibienilor care cereau rectificarea Regulamentului taxei de salubrizare și după consultări cu avocați și alți sibieni interesați de subiect, o sibiancă a deschis acțiune la Tribunal. Prin procesul înregistrat în cursul zilei de azi, Corina Grigorescu cere anularea Regulamentului adoptat la începutul lunii februarie, dar și restituirea diferențelor dintre taxa de salubrizare actuală și cea încasată înainte de adoptarea actualului regulament.

Acțiunea la Tribunal a Corinei Grigorescu (52 de ani) vine după o îndelungată corespondență atât cu reprezentanții Primăriei Sibiu, ai ADI Eco Sibiu, precum și ai Instituției Prefectului Sibiu. Cum funcționarii niciunei instituții nu au acționat pentru corectarea deficiențelor semnalate, cu sfaturile altor membri ai comunității ”Stop triplarea taxei de salubrizare Sibiu”, dar și pe baza indicațiilor oferite de un reputat avocat sibian, Corina Grigorescu a început demersurile pentru anularea hotărârii de Consiliu local prin care, de la 1 februarie 2021, aleșii Sibiului au impus un nou Regulament de instituire și administrare a taxei de salubrizare. Mai întâi a formulat plângeri prealabile, iar în cursul zilei de marți, 27 aprilie, a înregistrat la Tribunalul Sibiu un proces.

16 este numărul motivelor pentru care Corina Grigorescu solicită Tribunalului Sibiu să constate că Regulamentul adoptat în februarie încalcă atât legi naționale, cât și chestiuni de logică și echitate. ”A fost de lucru. Am început prin a nota, mai întâi, lucrurile neclare sau în afara legii din Regulament. Apoi, a trebuit să corelăm aceste situații cu legislația națională. Un astfel de proces putea fi evitat dacă emitentul Regulamentului l-ar fi modificat. Dar, din reacțiile autorităților locale de până acum, departe de acestea un astfel de interes. Sper că acțiunea va avea succes, deoarece se bazează pe o parte din motivele pentru care, anul trecut, aceeași instanță a anulat o parte din Regulamentul de salubrizare din Cisnădie. E vorba de acele taxe încasate pentru imobilele nelocuite”, declară Corina Grigorescu, pentru Turnul Sfatului.

”La virgulă”

Acțiunea demarată de Corina Grigorescu are în vedere atât interesul public, cât și cel privat. ”Prin tarifele nejustificat de mari pentru servicii care uneori nu sunt prestate/utilizate și prin penalizarea la grămadă a locatarilor din blocuri pentru ridicările suplimentare, nu este de natură să încurajeze cetățenii să colecteze selectiv. Nu este echitabil raportat la persoanele vârstnice și la persoanele care locuiesc singure sau două în imobil și conține enunțuri, reguli și modalități de calcul greșite și fără logică”, arată sibianca în preambulul acțiunii sale.

Acțiune care analizează ”la virgulă” Regulamentul elaborat de Primăria Sibiu și modificat parțial în urma protestelor de la începutul acestui an. Insuficient de bine modificat, însă, consideră Corina Grigorescu, care indică o serie de inechități sau încălcări ale legislației naționale. ”Faţă de principiile stabilite de Legea nr. 101/2006, aprobarea taxei de salubrizare pe rol/gospodărie, indiferent de numărul de persoane ce o compun, nu e conformă cu principiile taxării echitabile şi nici cu cel al nediscriminării utilizatorilor, fiind evidentă, aşadar, încălcarea acestor principii, din moment ce gospodăriile pot avea un număr diferit de persoane în compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferită, în funcţie de numărul persoanelor ce compun respectivele gospodării”, arată Corina Grigorescu în acțiunea ei.

Acțiune în care critică modul discriminatoriu în care actualul Regulament tratează proprietarii de imobile locuite, față de proprietarii de imobile nelocuite, precum și sibienii care locuiesc într-un număr mai mic într-un imobil. De asemenea, semnalează că deși Regulamentul este descris ca urmând principiul ”Plătește pentru cât arunci”, acest principiu este respectat doar pentru cei care generează mai mult deșeu, nu și pentru cei care – sortând în mod corect deșeurile – generează cantități mai mici de gunoi.

De asemenea, semnalează și erori de descriere a unor calcule, precum și desființează funcționarea echitabilă a programului ”Reciclează activ”. ”Din lista deșeurilor reciclabile care se pot preda în programul «Reciclează activ» sunt excluse metalele feroase (de exemplu cutii de conserve, din tablă) și sticla (ambalaje de sticlă: sticle și borcane).      Dar, conform informațiilor primite de la dna. Simona Țeposu - director economic ADI Eco Sibiu, sticla se valorifică. La Recup Trans SRL – Sibiu se colectează și ambalaje de sticla. La Gren Consult SRL – Sibiu se colectează și metale feroase. Acești operatori economici sunt incluși în lista centrelor de colectare publicată pe pagina de internet a Primăriei Sibiu. Această excludere face ca adunarea celor zece kg de deșeuri reciclabile pe an să fie imposibilă pentru unii utilizatori”, este una din referirile la programul ”Reciclează activ”.

Întreaga acțiune redactată de Corina Grigorescu și depusă la Tribunalul Sibiu poate fi consultată aici

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Der Konig

Acum 7 luni

Felicit această inițiativă! Nu știu, din păcate, ce sorți de izbândă va avea, chiar dacă sper că este ”beton” din punct de vedere juridic. Având în vedere faptul că doamna primar se află pe această funcție mulțumită unei decizii mai mult decât discutabile a instanței. Oricum, dacă prostia, incompetența, lipsa totală de viziune, nesimțirea și aroganța ar constitui infracțiuni, doamna Fodor și 3 sferturi din conducerea primăriei și a membrilor CL, ar fi la închisoare pentru 3427 de ani, fără posibilitate de eliberare condiționată! Jalnică primărie!
Raspunde

Florian

Acum 7 luni

Felicitari doamna Corina! Va apreciez si va sustin decizia corecta de a actiona in judecata primaria. Poate ca d-na Fodor isi va aduce aminte care au fost motivele pentru care a luat asemenea decizie ilogica si ca este acolo ca sa apere interesele locuitorilor care au votat-o.
Raspunde

Berindei Nicolae

Acum 7 luni

Felicitări!!!
Raspunde

Astrid Dăncilă

Acum 7 luni

Cei care se impotrivesc doamnei primar, a consilierilor locali si in general a ceea ce inseamna Forum si PNL nu sunt vrednici sibeni, ci viituri de cea mai joasa speta si nu merita sa respire aerul rarefiat al metropolei noastre!
Raspunde

Neluțu O

Acum 7 luni

Susțin această inițiativă ! Dacă se găsește un mod, și financiar, voi contribui cu plăcere.
Raspunde

Marius

Acum 7 luni

Pe ei si pe mama lor! Ce-au facut e un abuz!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus