Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Ce este pulsoximetrul și chiar am nevoie de unul acasă?

Ce este pulsoximetrul și chiar am nevoie de unul acasă?

Un pulsoximetru este un dispozitiv mic care îți poate oferi informații valoroase despre sănătatea ta în timpul unui episod de COVID-19 sau a oricărei alte boli respiratorii.

Opiniile sunt împărțite între specialiștii din domeniul sănătății cu privire la o monitorizare la domiciliu cu pulsoximetru în timpul crizei COVID-19. Studiile arată rezultate mixte și există puține linii directoare pentru alegerea unuia. Cu toate acestea, mulți medici își sfătuiesc pacienții să cumpere unul, ceea ce îl face unul din dispozitivele cele mai căutate în pandemie. Iată câteva întrebări frecvente despre dispozitiv, cum funcționează și ce să facem cu informațiile pe care le oferă.

Ce este un pulsoximetru?

Un pulsoximetru este un dispozitiv mic care arată ca un fel de agrafă mai mare. Îl poți pune confortabil pe deget (majoritatea necesită unghia tăiată) și în câteva secunde se aprind lumini cu cifre care indică nivelul de oxigen din corp și ritmul cardiac. Majoritatea oamenilor sănătoși vor avea un nivel de oxigen între 95 și 98%. Unele persoane cu afecțiuni preexistente pot avea o cifră normală mai mică. Ar trebui să îți contactezi medicul dacă numărul scade sub 92%.

Dispozitivul va afișa, de asemenea, ritmul cardiac. Ritmul cardiac normal pentru un adult în repaus variază între 60 și 100 de bătăi pe minut, deși sportivii vor avea un puls mai mic.

Cum funcționează un pulsoximetru?

Când introduceți degetul într-un pulsoximetru, acesta emite diferite lungimi de undă de lumină prin deget (nu se simte nimic). El caută hemoglobină, o moleculă proteică din sânge care transportă oxigen. Hemoglobina absoarbe cantități și lungimi de undă diferite de lumină în funcție de nivelul de oxigen pe care îl transportă. Pulsoximetrul va afișa o citire numerică - un procent care indică nivelul de saturație a oxigenului din sânge.

Dispozitivul funcționează mai bine cu mâinile calde decât cu mâinile reci. De asemenea, deoarece nivelurile de oxigen pot fluctua, ia în considerare măsurători de mai multe ori pe zi. Încearcă, de asemenea, să iei măsurători în diferite poziții: de exemplu, culcat sau în picioare. Ia notițe pentru a le împărtăși medicului.

Ce se întâmplă dacă îmi scade nivelul de oxigen? Care este tratamentul?

Dacă nivelul afișat de pulsoximetru scade la 92% sau mai puțin, trebuie să te adresezi medicului. Dar nu intra în panică.

Există un risc la monitorizarea nivelului de oxigen acasă?

Este posibil ca monitorizarea de acasă să fie interpretată incorect sau pulsoximetrul să fie defect, determinând un pacient să caute îngrijire atunci când nu este necesar. Dacă tu sau cineva din casă primește un rezultat foarte scăzut, poți pune o persoană sănătoasă să utilizeze dispozitivul, pentru a confirma că funcționează bine.

Iar monitorizarea acasă nu ar trebui să îți ofere un fals sentiment de securitate. Nu ignora simptomele fizice, chiar dacă nivelul de oxigen este bun. Ar trebui să apelezi un medic dacă ai dificultăți de respirație severe, febră mare, confuzie sau orice alte simptome asociate. Avantajul monitorizării nivelului de oxigen din sânge este că te poate alerta cu privire la scăderea sănătății respiratorii înainte de a observa acest lucru. Și dacă te simți foarte rău - așa cum se simt mulți pacienți cu COVID-19 timp de câteva săptămâni - observarea unui nivel normal de oxigen poate elimina stresul bolii.

Un pulsoximetru pentru acasă este exact?

Un pulsoximetru folosește o tehnologie destul de simplă. Datele cercetărilor au fost mixte, dar există, de obicei, o diferență de precizie de numai câteva puncte procentuale.

O modalitate de a-i confirma performanța este să îți iei pulsul manual și să compari rezultatul cu cifra afișată de dispozitiv. Amintește-ți totuși că, atunci când utilizezi un pulsoximetru, este importantă tendința, nu o singură cifră.

Experții recomandă deocamdată să alegi tehnologia clemelor pentru degete. Dispozitivele portabile mai noi și aplicațiile bazate pe cameră utilizează tehnologii diferite pentru a măsura saturația de oxigen și, până în prezent, majoritatea acestor produse par a fi nesigure, potrivit datelor recente.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus