Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
-2°C

DSP Sibiu: „Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este moderaţie”

DSP Sibiu: „Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este moderaţie”

În contextul sărbătorilor pascale, Direcția de Sănătate Publică Sibiu recomandă sibienilor cumpătare, responsabilitate și evitarea exceselor alimentare având în vederea perioada lungă de post. Reprezentanții DSP Sibiu oferă o serie de sfaturi pentru ca sibienii să treacă de sărbătorile de anul acesta fără incidente neplăcute.

„Alimentaţia din aceste zile trebuie să fie echilibrată, iar cuvântul de ordine este “moderaţie”. Iată câteva sfaturi simple care vă pot ajuta să treceți cu bine aceste sărbători:

1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi (datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.

2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.

3. Puteţi înlocui carnea de miel cu iepure, ied, peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.

4. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).

5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!

6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!

7. După o masă bogată nu este bine să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri.

8. Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

  • nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe cea cumparată din magazinele/sursele autorizate;
  • nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;
  • nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
  • nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
  • păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
  • menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie”, au transmis reprezentanții DSP Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus