Simion Gangal a plecat în urmă cu mai bine de cinci ani din Roșia, județul Sibiu, spre o nouă lume – a ales Germania, pentru că își dorea nu doar să facă mai mulți bani, dar și să învețe să gătească, să aprofundeze această meserie, după care toate cunoștințele acumulate să le aplice în țara sa. Își dorește peste câțiva ani să revină acasă unde să deschidă un local în care să gătească pentru sibieni și turiștii care ajung în zonă.
Tânărul de 28 de ani și-a dorit foarte mult să își spună povestea și, mai ales, să vorbească despre pasiunea sa pentru gătit. Marele plan este ca el să revină curând din străinătate și să deschidă aici o afacere în care să pună toate cunoștințele acumulate în ultimii ani. Simion are numai lucruri frumoase de spus despre țara care l-a adoptat. „Am plecat spre Germania în 2016, din două motive – cel financiar în primul rând, apoi ca să îmi lărgesc orizontul și să îmi dezvolt principiile. Profesez în landul Germaniei ca bucătar. Aici românii sunt văzuți bine, atâta timp cât știu să vorbească limba, iar pentru mine acest impediment nu există”, spune tânărul bucătar sibian.
A plecat de acasă la 23 de ani, să se perfecționeze în bucătărie, dar pasiunea pentru gătit o găsise chiar mai devreme. „Pasiunea am dobândit-o după terminarea liceului. Visul meu era cu totul altul de fapt – îmi doream să devin jurnalist, pentru că sunt o persoană foarte deschisă, îmi place să ascult povești și să pătrund dincolo de ele, să cunosc cât mai mult și să fiu mereu informat. Familia mă susținea și îmi recomanda partea medicală, însă iată ce întorsătură de 180 grade: nu am ales nici jurnalistul din perioada liceului și nici medicina, ci bucătăria. Am reușit să învăț tainele gătitului sub îndrumarea și toată susținerea profesională a chefului bucătar Neagu Mircea.”
Le place mâncarea românească
Deși Simion gătește în Germania preparate specifice zonei, spune că a avut ocazia să pregătească și mâncare românească pentru nemți. Și le-a plăcut!
„Țin să cred fără ezitare că le place străinilor mâncarea românească, atâta timp cât se prepară cu pasiune și bucuria de a-ți fi mulțumit clientul. Preparatele transilvănene sunt specialitatea nemților și ei chiar au menționat acest lucru. Bineînțeles, unde lucrez eu, preparatele de bază sunt șnițel, cu cartofi natur, sos de ciuperci și planta minune, sparanghel cu sos olandez – într-un cuvânt, specialitatea de bază a Germaniei.
Planul de viitor al tânărului în vârstă de 28 de ani este să revină acasă, pe plaiuri românești, unde își dorește să își deschidă un local cu preparate locale.
”Trebuie în primul rând să nu uit de unde am plecat. Vreau să mă reîntorc în Transilvania, România frumoasă și să îmi deschid un mic local, o patiserie sau o cafenea mică, unde să îmi servesc clienții și să văd mulțumirea pe chipul lor. Și tot ceea ce am acumulat aici în landul Germaniei, acest bagaj de cunoștințe, să îl descarc la Sibiu.”
„Am avut și eu de Paști hencleș de Sibiu”
Simion nu a uitat de bucuria de a mânca bucate tradiționale din zona noastră, chiar dacă este departe de casă. A primit pachet de la cei dragi, din Sibiu. „Tuturor românilor de pretutindeni, oriunde s-ar afla le doresc ca aceste sărbători Pascale să le aducă multă fericire, pace și lumină în suflet! Pe masa de Paște eu bineînțeles că am avut bucate tradiționale românești, hencles de Sibiu cozonac și ouă roșii! Am primit pachet de acasă și la rândul meu le-am trimis câte ceva celor dragi”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 7744
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Omul invizibil