Vineri,
17.09.2021
Partial Noros
Acum
23°C

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a sesizat Comisia Europeană în cazul ursului împușcat în Covasna

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a sesizat Comisia Europeană în cazul ursului împușcat în Covasna

”Prințul Arthur de România. Am sesizat Comisia Europeană!”, a anunțat pe pagina sa de Facebook europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță. ”Am primit știrea împușcării ursului trofeu prin derogare de la legile naționale și europene de către prințul de Liechtenstein. Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli.  Eu nu vreau însă ca țara să fie destinație de safari pentru niciun prinț al lumii. Răspunsul premierului, care a făcut un soi de mișto de prost gust – credeam că mă întrebați de finanțe – combinat cu remarca că nu era cel mai mare urs – de parcă suntem toți obsedați de mărime ca Donald Trump – arată din păcate preocuparea minimă a lui pentru mediu și biodiversitate”, a scris sibianul.

Nicu Ștefănuță a adresat o scrisoare Comisiei Europene în care solicită mai multe date legate de un recensământ al urșilor și eventuale derogări legale care ar fi permis uciderea ursului în județul Covasna.

Dosar penal în urma uciderii ursului Arthur

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc fac cercetări pentru braconaj și uz nelegal de armă, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro, deschizându-se astfel un dosar penal.

Miercuri, organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria) au anunţat că un prinţ din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, el fundamentându-şi acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.

 

Scrisoarea transmisă de europarlamentarul Nicu Ștefănuță Comisarului European Virginijus Sinkevicius

 

”Prin Directiva habitatului și legislația existent în România, vânătoarea de urși este interzisă.

Ministerul Mediului aprobă însă cote de vânătoare cu scopul de a reduce efectivele considerate prea numeroase și dăunătoare populației.

Aceste derogări de la legislația română și europeană permit însă împușcarea în scopuri recreative prin partide de vânătoare și vânători de trofee care costă între 5000 și 20000 de euro.

Astăzi, mass media română arată că un urs a fost împușcat ca trofeu într-un sit Natura 2000, un urs care, conform agențiilor de mediu ce îl monitorizau, nu aducea niciun pericol populației umane.

  1. Are Comisia Europeană un recensîmânt detaliat al urșilor în Europa sau intenționează să aibă un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ?
  2. Pot Statele membre să ofere derogări fără a avea un astfel de recensământ și fără a avea cunoașterea exacta a efectivelor?
  3. Poate un stat membru să dea o derogare pentru uciderea unui animal fără a implementa măsuri de prevenție pentru specia respectivă?
  4. Poate un stat membru să ofere derogări într-un sit Natura 2000 dacă animalele nu prezintă niciun pericol și vânarea nu respectă criteriile stipulate în Directivă?
  5. Ați primit din partea statului român un raport detaliat privind derogările de la Directiva habitat pentru 2019-2020?

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ursul Brun

Acum 4 luni

Un print a dat spaga si a impuscat cel mai mare urs din Romania. Jos capusele incoronate! Jos sobolanii galbeni! Traiasca Republica!
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 4 luni

S-a trezit si acest USR-ist sa pretinda ca germanii, olandezii sau portughezii ar trebui sa numere ursii din Romania sau Polonia. Pe de alta parte, din mom. ce legislatia Romaniei spune clar ca se pot organiza vanatori de trofee (in scopuri recreative) ce treaba are USR-ila asta cu legislatia UE? Cum e rost de scandal si de plangeri , hop si USR-istii pe baricade. Mai bine ne-ar spune acest USR-ist de ultima incercare a lui Nasui de a baga Huawei in Romania! Sau de prostiile facute de ministrii Voiculescu, Stelian si Ghinea! Dar despre aia n-are voie sa vorbeasca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus