Luni,
17.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Nicolae Iorga, Regina Maria și I.L. Caragiale, printre cele mai căutate școli din Sibiu

Nicolae Iorga, Regina Maria și I.L. Caragiale, printre cele mai căutate școli din Sibiu

Cel puțin opt școli din Sibiu se află în situația de a avea mai mulți elevi înscriși în clasa pregătitoare decât numărul de locuri din planul de școlarizare. Școlile Nicolae Iorga, Regina Maria și I.L. Caragiale au cei mai mulți elevi înscriși peste numărul de locuri alocate. În 20 mai se va încheia prima etapă de înscrieri cu afișarea rezultatelor finale după validarea de către Comisia Națională a cererilor tip de înscriere.

După ce s-a încheiat etapa de completare a cererilor-tip de înscriere de către părinți sau tutorii legali, iar fișele de înscriere au fost validate se pot trage primele concluzii ale primei etape de înscriere în clasa pregătitoare. La fel ca în fiecare an sunt școli unde numărul de elevi înscriși depășește numărul de locuri din planul de școlarizare întocmit la începutul anului. În municipiul Sibiu Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” are cei mai mulți elevi peste numărul de locuri alocat. Potrivit directorului unității școlare sunt aproximativ 120 de elevi înscriși peste cele 88 de locuri alocate pentru clasa pregătitoare.

„Pentru secția română am avut în planul de școlarizare 88 de locuri și sunt înscriși aproximativ 120 de elevi, iar la secția germană avem 44 de locuri și 71 de înscriși. Din cei aproximativ 120 de elevi înscriși peste numărul de locuri la secția de română, doar cinci sunt din alte circumscripții”, spune Ioan Moșneag, directorul școlii.

O altă școală unde numărul de înscriși depășește numărul de locuri este Școala Gimnazială „Regina Maria”. Aici sunt 66 de locuri disponibile și 127 de elevi înscriși.

„Da, avem copii înscriși peste numărul de locuri stabilit în planul de școlarizare. Noi am stabilit 66 de locuri disponibile. Cererile de înscriere au fost însă mai multe, 127 în total, deci avem 61 elevi înscriși peste numărul alocat. La aceștia se mai pot adăuga, pentru că avem și 13 elevi care vor da testul pentru germană în alte școli și au bifat reîntoarcerea în cazul în care nu promovează. În acest caz am avea, în total, 77 de locuri peste cele date. În acest caz trebuie să ajustăm planul de școlarizare pentru ca toți copiii să poată fi înscriși, conform legii, toți fiind în circumscripție, fie prin buletin, fie prin viza de flotant”, spune prof. Ana Bersan, director al Școlii Gimnaziale „Regina Maria”, din Sibiu.

Nici la Școala Gimnazială I.L Caragiale situația nu este mai roz. Aici au fost trecute în planul de școlarizare 44 de locuri la clasa pregătitoare, dintre care 22 pentru secția română și 22 pentru secția germană, iar copii înscriși sunt 72 pentru secția română și 23 pentru germană.

„Avem copii înscriși peste planul de școlarizare. Noi ar fi trebuit să limităm cifra de școlarizare, ca după ce finalizăm lucrările toți copiii să învețe dimineața, de aceea ne-am și relocat în Valea Aurie. Am cerut o clasă de română și una de germană. Am cerut până și micșorarea circumscripției, dar nu am primit acordul. În prima etapă de înscriere avem 23 de copii înscriși la germană și 72 la română, din care 20 sunt din afara circumscripției. Nu am avut ce face și am cerut prin Consiliul de Administrație încă două clase pentru română. Acum avem emoții pentru că sunt încă 12 elevi din circumscripție care vor da examenul pentru a merge la alte școli, la germană, iar dacă nu-l promovează se întorc și atunci ar mai trebui o clasă, ceea ce ar fi foarte greu pentru noi”, spune Romulus Simion, directorul unității.

Contactați telefonic și directorii din alte școli sibiene se confruntă cu aceeași situația, chiar dacă nu la același nivel. Astfel, la Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu sunt 28 de elevi înscriși, pe 22 de locuri, doar unul dintre cei înscriși fiind din afara circumscripție.

La Școala Gimnazială Nr. 18 sunt 90 de copii înscriși pe 88 de locuri propuse. 

„Avem înscriși , dar nu sunt mulți. În prima fază de înscriere avem doi elevi care sunt din circumscripția noastră și nouă care așteptăm să revină dacă nu intră la alte școli. Am propus 88 de locuri și avem 90 de copii înscriși și mai avem doi copii care vor da examen pentru secția de germană și dacă nu intră vor reveni la noi”, spune Cornel Țichindelean, directorul Școlii Nr. 18 din Sibiu.

La Școala Gimnazială Nr. 4 din Sibiu sunt patru elevi peste numărul de locuri la secția de română. La această școală însă, bătălia va fi pe locurile de la secția de germană.

„Este devreme pentru o cifră exactă, pentru că în 14 mai este examenul de limbă germană în urma căruia, cel mai probabil cifrele se vor schimba. Nu avem cum să știm exact. Situația se prezintă în felul următor: avem patru copii peste locurile alocate la secția română. Noi am cerut trei clase, asta înseamnă 66 de elevi și avem 70 de copii înscriși, dar mai avem zece copii cu bifă de revenire în situația în care nu sunt admiși la școlile la care s-au înscris. La secția germană avem 22 de locuri și 41 de copii înscriși. Nu avem cum suplimenta clase aici, iar principalul criteriu de selecție va fi nivelul de cunoaștere al limbii germane”, spune prof. Gabriela Maniu, directorul școlii.  

Aceeași situație este și la Liceul Teoretic „Constantin Noica” unde sunt copii înscriși peste numărul de locuri și, de asemenea, la Școala Gimnazială Nr.1, acolo unde în planul de școlarizare sunt 88 de locuri și s-au înscris 94 de copii, toți din circumscripție.

Toate aceste școli trimit în aceste zile către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu cereri de suplimentare a locurilor sau a numărului de clase pentru ca toți acești copii să poată fi înscriși, potrivit legii. În aceeași măsură trebuie să creeze spații și clase conforme. Potrivit calendarului, în prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare urmează validarea cererilor tip de înscriere de către Comisia Națională, procesarea datelor și afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere. Afișarea rezultatelor se va face în 20 mai.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Munteanu

Acum 8 luni

Fițe! Cate 30-34 de copii intr-o clasa.. Cei mai buni dascali... ca si in cazul medicilor, cand cel mai bun medic este cel care te vindeca, si cel mai bun dascal este cel care te invata ceva...
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 8 luni

De ani de zile e așa: în centru se înghesuie beizadelele și mai la periferie imigranții din orașele vecine cu zone "rezidențiale" fără servicii sociale și cu vize de flotant traficate! Hai cu josvotul că adevărul doare!
Raspunde

Costi

Acum 8 luni

De ce nu se înghesuie nimeni la școlile din marile ,,cartiere rezidențiale,,? .... A nu există.... Da cele două mari primarii din vecinătate de ce au permis ridicarea a zeci de mii de locuințe fără măcar o singură sală de clasă. De ce trebuie să rezolve Sibiul problemele create de cele două primării. Iorga, Regina Maria, Caragiale au demarate proiecte de extindere a numărului de clase pentru a se trece de la două schimburi la un schimb. În ritmul actual de extindere a renumitelor cartiere dormitor din vecinătate, numite pompos rezidențiale, să fim mulțumiți ca nu se va trece la 3 schimburi. Vinovați nu sunt copiii, ei trebuie să meargă la școală ci cei care au cumpărat iluzii si administrațiile vecine. Nu poți cere câtorva directori să rezolve măgăriile create de marii dezvoltatori imobiliari susținuți de administrațiile vecine.
Raspunde

Munteanu

Acum 8 luni

Asa e! Ati pus bine problema! Aici se vede mafia imobiliarelor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus