Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Acuzațiile aduse polițiștilor de la Rutieră, vizați de perchezițiile DGA: mită, infracțiuni de corupție, de serviciu și de fals

Acuzațiile aduse polițiștilor de la Rutieră, vizați de perchezițiile DGA: mită, infracțiuni de corupție, de serviciu și de fals

Cei 25 de polițiști sibieni vizați astăzi de perchezițiile Direcției Generale Anticorupție sunt acuzați de mai multe infracțiuni de corupție, mită, de serviciu și fals în acte. Procurorii vorbesc despre 115 acte de luare de mită şi peste 100 de persoane care ar fi oferit.

Direcția Generală Anticorupție anunță în această dimineață au loc numeroase percheziții, fiind vizați nu mai puțin de 25 de agenți de poliție din cadrul I. P. J. Sibiu.

Agenții de poliție rutieră nu ar fi constatat săvârșirea unor fapte contravenționale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancțiune”, contravenienții ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte și acești lucrători de poliție. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turnul Sfatului (@turnulsfatului)

Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită  din rândul conducătorilor auto contravenienți, au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârșit diverse abateri la regimul circulației rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă și au săvârșit infracțiunea de dare de mită (107 persoane suspecte de dare de mită). 

"La data de 20.02.2019 s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu dosarul penal cu nr. 192/P/2019, cauză în care s-a efectuat inițial urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:  omisiunea sesizării, prev. și ped. de art. 267 alin. 1 C.pen., abuz în serviciu, prev. și ped. de art.297 alin. 1 C.pen., dare de mită prev. și ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000, și respectiv luare de mită, prev. și ped. de art.289 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 și art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr.78/2000, favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin.1 C.pen., abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) C. pen., înșelăciune și fals în declarații, prev. și ped. de art. 244 alin. (1) C. pen. și art. 326 C. pen. fals material în înscrisuri oficiale, prev. și ped. de art. 320 alin. 1 și 2 C.pen. și fals intelectual, prev. și ped. de art. 321 alin.1 C.pen. efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de agent de poliție..., faptă prev. de art.12 alin 1 lit. a teza I din Legea nr.78/2000 coroborat cu art. 45 lit. g din Legea 360/2002; evaziune fiscală, faptă prev. de art. 9 alin.1 lit. a din Legea nr. 241/2005," transmite Prim procuror Ion Veștemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Potrivit denunțului și procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării acestui dosar penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulți agenți de poliție rutieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prev. de art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și nu ar fi constatat săvârșirea unor fapte contravenționale la regimul rutier, iar, în schimbul acestei „iertări de sancțiune”, contravenienții ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte și acești lucrători de poliție.

Potrivit procurorilor, în urma probelor administrate în cauză, și în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică a rezultat presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea mai multor infracțiuni de corupție, de serviciu și de fals, de către agenții de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, care: 

- în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în mod repetat, din cursul anului 2019 până în prezent, au pretins și au primit diverse sume de bani (cuprinse între 50-500 lei), foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu ale acestor funcționari publici, pentru a nu constata faptele contravenționale comise de conducătorii auto contravenienți și nu le aplica sancțiuni contravenționale sau pentru a le aplica sancțiuni mai ușoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale; 

- au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârșirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancțiuni contravenționale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise  sub forma unei sponsorizări în contul Asociației Internaționale a Polițiștilor (International Police Association – I.P.A.) – Regiunea 1 Sibiu. 

- în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deși au constatat săvârșirea de către conducătorii auto a unor contravenții privind circulația pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancțiunea contravențională corespunzătoare și nici sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, încălcând astfel dispozițiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și anume de a constata contravenții și aplica sancțiuni contravenționale, și dispozițiile art. 2 din  OUG 195/2002, privind obligația de a lua măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice;

- și-au încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, și anume de a constata contravenții și aplica sancțiuni contravenționale, potrivit legii, reținând alte abateri contravenționale în procesul verbal, neconforme cu realitatea, și aplicând altă sancțiune decât cea corespunzătoare faptei contravenționale comise de conducătorul auto oprit în trafic, în sensul că nu au luat măsurile legale ce se impun față de acesta, conform O.U.G. 195/2002, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme.

- acționând cu intenție, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenției cu prilejul întocmirii acestora, completându-le cu date neconforme cu realitatea, în absența contravenientului, semnând aceste procese verbale în locul „contravenientului”, prin contrafacerii subscrierii/falsificarea semnăturii și producând prin aceasta consecințe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat.    

Prin ordonanța din data de 18.09.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de mai mulți suspecți:

- 25 de suspecți - agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție (cel puțin 115 infracțiuni de luare de mită, prev. și ped. de art.289 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 și art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr.78/2000), infracțiuni de serviciu (cel puțin 54 de infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. și ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) C. pen.) și infracțiuni de fals; 

- 8 suspecți - conducători auto contravenienți, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită prev. și ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., cu referire la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000

În cauză, au fost efectuate un număr de 17 percheziții domiciliare și abuz, au fost emise 33 de mandate de aducere pentru 25 de suspecți cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită  - agenți de poliție rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene și pentru 8 suspecți din rândul conducătorilor auto contravenienți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, care au dat mită pentru a fi „iertați de sancțiune sau a primi o sancțiune mai ușoară˝, care urmează a fi audiați în cursul zilei de astăzi de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Cu privire la persoanele cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită  din rândul conducătorilor auto contravenienți pprocurorii precizează că au fost efectuate verificări pentru identificarea proprietarilor autoturismelor oprite în trafic, ai căror conducători auto au săvârșit diverse abateri la regimul circulației rutiere, urmând a se stabili persoanele care s-au aflat efectiv la volan la data respectivă și au săvârșit infracțiunea de dare de mită (107 persoane suspecte de dare de mită). 

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu, au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, Serviciului Județean Anticorupție Alba, Serviciului Județean Anticorupție Brașov,  conducerea Inspectoratului de Poliție a Județului Sibiu, Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție a Județului Sibiu,  Brigada Mobilă de Jandarmi

Procurorii precizează că efectuarea în continuare a urmării penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.        

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Colombo

Acum 3 ani

Sunt curios .... cam cati angajati are Rutiera din Sibiu 50, 100 . Deci undeva pe la minim 25 la suta din politistii rutieri sunt spagari dovediti. HMMM...! Dupa experienta ce am avut-o cu ei (Rutierul ASA)restul mi se par a fi spagari nedovediti. Ca origine social-etnica mi se pare ca Rutiera e compusa cam asa: 50% sunt taranoi de pe sate(gen Ghijasa sau Glamboaca), iar restul, olteni mandrii sau argeseni falosi. Ce vreau sa spun e ca degeaba ii dai afara pe 25% din spagari , mai bine desfiintati tot Biroul si fie , aduceti politisti pensionari germani sau olandezi fie, lasati traficul liber vreo 3 luni , daca tot ii la moda "police defunding"
Raspunde

Profesor

Acum 3 ani

Acuma vreo 2 ani am participat la o sedinta judeteana . A fost invitat si seful Biroului Rutier sa ne faca o prezentare pe tema educatiei rutiere.Individul, mic de inaltime, chiar pitic, un pic brunetel , foarte surescitat , super nervos(ii ieseau ochii din orbite) a inceput sa urle la vreo 50 de profesori ca de ce nu-si fac treaba, ca si din vina noastra se fac accidente, ca el nu mai poate sa sune parintii ca le-au murit copii in accident. s.a.m.d. Lumea era perplexa. Individul, nu-i mai retin numele , era caz tipic de psihiatrie. Daca asta era conducatorul Biroului ce pretentie sa ai la restul.
Raspunde

Aling

Acum 3 ani

Caracterul coruptiei in romania este unul endemic, asta conform ultimelor rapoarte SUA care sunt publice la adresa ro. Deci despre ce vorbim, coruptia este un fenomen endemic in toate institutiile publice nu doar la politie.....
Raspunde

Mlon Eusk

Acum 3 ani

Cine are impresia ca cei 25 luau mita si restul sunt curati ca lacrima se inseala amarnic. Cum zice si Colombo, asa un obicei se generalizeaza si toata lumea e partasa fie prin luare de mita fie prin inactiune. Tot Biroul Sibiu ar trebui destituit si construit altul de la cel mai mic agent pana la cel mai mare sefut. Luati exemplul Georgiei din 2005 cand au dat pe toti afara si au angajat oameni noi. Felicitari DGA!
Raspunde

Ion

Acum 3 ani

Cred ca filmul se petrece la Sibiu, dar actorii sunt de import (Valcea, arges, slatina, teleorman, pana la dunare)!
Raspunde

Ionica

Acum 3 ani

Stirea asta este TARe, NU-i asa?
Raspunde

Ho ho ho

Acum 3 ani

Ciudat ca nu se poate gasi nici un dosar cu nr : 192/P/2019 pe just portal :)) Si le a luat aproape 2 ani sa si dea seama ca aia baga mana in buzunarele oamenilor? :)) Sa fim seriosi..
Raspunde

Avocat

Acum 3 ani

Da. Sa fim seriosi si sa ne informam intai, apoi sa scriem pe forum. Ca nu se poate gasi nici un dosar cu nr : 192/P/2019 pe just portal o fi ciudat pentru unii care se numesc hohoho, altii care inainte de a scrie sau vorbi obisnuiesc sa gandeasca si sa se informeze STIU ca pe portalul instantelor de judecata nu ai cum sa gasesti nu doar acest dosar, ci NICIUN dosar penal care nu a ajuns in instanta. De aceea se si numeste portalul instantelor. Dosarele cu P sunt inca la parchet. Aoleu, cine e acum de hi hi hi? Nu cumva hohoho?

Raspunde

Mihai

Acum 3 ani

probabil una din institutile cele mai corupte din tara asta... cred ca 75 %nu au ce cauta acolo si ma gandesc ca sunt indulgent cand spun asta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus