Sâmbătă,
14.09.2024
Innorat
Acum
11°C

La mica înțelegere: Ai un restaurant. Câte mese aș putea servi eu cu colegul meu la tine? Donații pentru echipa de fotbal a IPJ, în schimbul amenzii

La mica înțelegere: Ai un restaurant. Câte mese aș putea servi eu cu colegul meu la tine? Donații pentru echipa de fotbal a IPJ, în schimbul amenzii

Cercetarea penală privind 25 de agenți de poliție suspectați comiterea unor infracțiuni de corupție - luare de mită în bani și sponsorizări pentru echipa de fotbal a IPJ Sibiu - a început în 2019, atunci când un bărbat care a comis o contravenție a fost abordat de un polițist de la rutieră pentru a-i oferi bani ca să nu fie amendat. „Exista chiar o târguială între agent și contravenient”, explică prim procurorul Ion Veștemean.

Practic, totul a pornit de la un denunț venit de la o persoană căreia i s-a solicitat să sponsorizeze echipa de fotbal a Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. În luna februarie a anului 2019, la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Sibiu s-a format un dosar în care a început inițial urmărirea penală in rem, sub aspectul comiterii mai multor infracțiuni de corupție de serviciu și de fals, de către agenți din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul Rutier, Biroul Drumuri Naționale și Europene. „La baza dosarului a stat un denunț și implicit un proces verbal de sesizare din oficiu, în care s-a reținut existența unor indicii cu privire la faptul că mai mulți agenți de poliție din cadrul Biroului Rutier Drumuri Naționale și Europene nu își îndeplinesc sau își îndeplinesc defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul că nu constată anumite contravenții și în schimbul acestora primesc anumite beneficii, respectiv solicită anumite sume de bani care, sub forma unor contracte de sponsorizare sunt redirecționate către echipa de fotbal a IPJ Sibiu”, explică Ion Veștemean, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Veștemean relatează faptul că odată demarată ancheta, au început să iasă la suprafață mai multe acte de corupție ale unui grup de polițiști de la Sibiu, precum și modul în care se târguiau cu contravenienții, în funcție de informațiile pe care le aflau despre aceștia.

Ulterior, ancheta ne-a arătat multe lucruri, în sensul că nu doar sumele mergeau spre echipa de fotbal, ci mergeau și spre buzunarul agenților de poliție și alte foloase materiale diverse, în funcție de ce le spuneau contravenienții. Exista chiar o târguială între agent și contravenient precum: „Amenda ar fi 1.200 de lei, câte pavaje mi-ai putea pune în suma asta?” sau „Ai un restaurant. Câte mese aș putea servi eu cu colegul meu la tine?”

În cauză, în urma probelor administrate și în special a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere, a rezultat o presupunere rezonabilă că într-adevăr mai mulți agenți din cadrul unui birou de drumuri naționale și europene săvârșesc infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită, abuz în serviciu.

„Agenții de poliție căutau pe cât posibil să dea un aspect de legalitate și de normalitate sponsorizării aparent legale, doar că sponsorizările erau făcute pentru a nu fi sancționat contravenientul, care era constrâns. Ca și procedeu, în maniera în care se omitea sancționarea contravenientului, inițial agentul de poliție se comporta normal, chiar aparent cu prea mult zel, iar ulterior după ce afla informații despre contravenient, unde lucrează, ce face, dacă are vreo firmă, ce activități are, se trecea la partea mai umană în sensul că ar putea să îi reducă sancțiunea sau să nu sancționeze în schimbul unor sume de bani sau altor foloase, în funcție de ce dispunea contravenientul”, spune Ion Veștemean.

În data de 18 mai 2021 s-a dispus continuarea urmăririi in persona față de 25 de persoane, respectiv agenți din cadrul acestui birou, precum și a unui număr de opt contravenienți care practic nu au fost sancționați corespunzător. În sarcina celor 25 de suspecți s-a reținut un număr de 170 aproape de infracțiuni, 118 infracțiuni de luare de mită și 54 de infracțiuni de abuz în serviciu.  În acest moment sunt în curs de desfășurare 17 percheziții, s-au emis 33 de mandate de aducere, urmează ca mai mulți procurori din cadrul Parchetului de pe Lângă Tribunalul Sibiu să procedeze la audierea suspecților, iar la finalizarea audierilor, procurorul de caz va aprecia dacă se impune luarea anumitor măsuri, respectiv de reținere sau de prezentare în vederea arestării preventive, conform informațiilor oferite de prim procurorul sibian.

Citește și Acuzațiile aduse polițiștilor de la Rutieră, vizați de perchezițiile DGA: mită, infracțiuni de corupție, de serviciu și de fals

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Luca

Acum 3 ani

Chiar m-am mirat de ce un echipaj (mixt) care m-a oprit , m-a "interogat" insistent cu privire la profesia mea ... Mi s-a spus ca sunt amendat deoarece nu "recunosc" infractiunea , ca altfel imi dadeau doar avertisment . In fine , dupa acel eveniment am investit intr-o camera de bord , pentru a evita amenzile nefondate . Sunt curios daca cei doi (el si ea) sunt printre retinuti .
Raspunde

Cei care lupta

Acum 3 ani

Au căzut în plasă doar cei mici. Este imposibil ca şi conducerea IPJ Sibiu să nu fie implicată. Prea stau bine la averi, mai ales cele care nu sunt trecute în declarațiile de avere. Nu puteau face sponsorizări fără a face verificările sponsorilor. Dar la Sibiu protecția internă protejează altceva. Peștele se împute de la cap şi se taie de la coadă...
Raspunde

Magura

Acum 3 ani

Și la clubul de Handbal CS Magura Cisnadie se primesc "donatii".
Raspunde

Lovesi

Acum 2 ani

Si? De ce nu faci denunt la DNA? Ce crezi ca rezolvi daca scrii aici? Avertizorii de integritate, sunt singurii care mai pot schimba ceva in Romania. Fii si tu unul!
Raspunde

Eu

Acum 3 ani

Și foștii șefi ai Poliției, cum ar fi Adrian Drăghici, stau bine mersi? că doar știau și ei de chestiile astea. dar mă rog, ei au știut să se pensioneze la 42 de ani...
Raspunde

Gigi

Acum 3 ani

Clanul sportivilor
Raspunde

Mita

Acum 3 ani

Primul mitangiu coborat din duba e Marius Radulescu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus