Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Cseke Attila: Schimbăm metoda de calcul a preţurilor pentru locuinţele ANL, pentru a deveni accesibile tinerilor

Cseke Attila: Schimbăm metoda de calcul a preţurilor pentru locuinţele ANL, pentru a deveni accesibile tinerilor

Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat că un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea metodologiei de calcul a preţurilor locuinţelor construite prin ANL urmează să fie aprobat înainte de luna iulie, pentru ca aceste locuinţe să redevină accesibile tinerilor, după ce anul trecut preţurile s-au majorat considerabil.

Ministrul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UDMR Arad, că anul trecut s-a înregistrat "o creştere exponenţială a preţului locuinţelor (ANL - n.r.) pentru tineri, de pe o zi pe alta".

"Noi vrem să dăm mesajul că aceste locuinţe sunt construite pentru tineri. (...) Avem în vedere posibilitatea de acces a tinerilor la aceste locuinţe, şi atunci mecanismul pe care îl propunem, şi care este prevăzut în actul normativ, este acela de a porni de la preţul de construcţie, din care să scădem amortizarea acestui apartament, inclusiv chiriile plătite în perioada scursă, (preţ - n.r.) pe care îl ponderăm cu un indice al localităţii", a spus Cseke Attila.

El a explicat că în oraşele mici nu trebuie să existe preţuri la locuinţele ANL la fel ca în marile oraşe.

Conform ministrului, în Arad, un apartament recepţionat în 2003, de 106 metri pătraţi, a avut un preţ de vânzare de 160.000 de lei în anul 2019, dar a urcat la 264.000 de lei în anul 2020.

"Ideea principală a acestui act normativ este să încercăm să revenim undeva în jurul valorii anului 2019", a precizat ministrul.

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) se află sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

(Agerpres)

Comentarii

2 comentarii

John doe

Acum 5 luni

Sunt curios cum ar arata o lista a chiriasilor ANL, cu 2 coloane: tineri vs relatiile din primarie.
Raspunde

Un Dac Liber

Acum 5 luni

Daca te linisteste cu ceva, blocurile alea sunt construite atat de prost, incat nici dusmanii nu mi i-as pune acolo (poate sa ma cobor atat de jos incat sa ii pun pe politicieni). Eh, si acum da-ti seama cat de PROST vor fi construite, daca ministrul Manarelilor Pub(l)ice e un udemerist! Lasa-i sa-si mute odraslele in cocinele alea pline de igrasie, de pe care cade tencuiala tavanelor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus