Duminică,
13.06.2021
Parțial Noros
Acum
17°C

Vaccin anti-COVID în Sibiu. Am uitat care era sensul vaccinării

Vaccin anti-COVID în Sibiu. Am uitat care era sensul vaccinării

Posibilitatea ca un om să moară de COVID crește pe măsură ce vârsta este mai înaintată. E un fapt dovedit de cifre. Dacă ne uităm în Sibiu, luna trecută, media vârstei persoanelor care au decedat în urma infectării cu SARS CoV-2 a fost de 72 de ani. Din cele 143 de decese consemnate în luna aprilie, în județul Sibiu, peste 90% au fost persoane de peste 60 de ani. Procentul cel mai mare al persoanelor decedate în luna aprilie a fost cuprins în categoria de vârstă 70 – 79 de ani (54 de persoane, 37,76%), urmat de procentele categoriile de vârstă 60-69 ani (38 de cazuri, 26,57%) și 80-89 ani (36 de decese, 25,17%). Doar cinci decese au survenit la persoane cu vârsta de până la 49 de ani, ceea ce reprezintă 3,49% din totalul celor 143 de persoane decedate. Ca să privim altfel, se puteau evita majoritatea acestor decese în situația în care persoanele în cauză erau vaccinate.

Doar 29,68% dintre sibienii de peste 65 de ani s-au vaccinat până astăzi cu măcar o doză. Din 69 de mii de sibieni care au depășit această vârstă s-au vaccinat cu o doză de vaccin 20.484. O spun datele DSP Sibiu. Asta înseamnă că în perioada următoare ne putem aștepta ca decesele în județ să continue, în ciuda faptului că sunt tot mai puține cazuri. Asta, pentru că exact populația vulnerabilă nu este protejată de vaccin.

Ce au făcut alte state? În majoritatea, campania de vaccinare a început cu personalul medical, urmat de persoanele în vârstă, vulnerabile. Aici a fost ținta vaccinării, să evităm decese, nu să mergem la vară în Bulgaria. Franța este un exemplu în acest sens. Italia, la fel. În această țară, populația de sub 40 de ani încă nici acum nu se poate programa pentru un vaccin, dar rata de vaccinare a populației de peste 70 de ani este de 77,4%. Adică exact cei care chiar au nevoie de vaccin. Noi, în lipsa unei susțineri publice masive pro-vaccinare, de frică să nu rămânem cu vaccinurile, am acceptat rapid întreaga populație la vaccinare. Foarte bine, însă în continuare situația persoanelor în vârstă și, repet, de departe cea mai vulnerabilă, pare că nu interesează pe nimeni. E OK vaccinarea din mașină, dar acolo nu ajung bătrânii. E fain să te vaccinezi la Muzeul Brukenthal, dar dacă ești hipster, nu octogenar.

Se fac în continuare acțiuni uitându-se care e rostul acțiunii. Ideea nu e să fii pe locul trei la nivel național, ci să-ți convingi populația vulnerabilă să se imunizeze. Aici nu mai vorbim iar de vreun capital de imagine, ci de viața unor oameni.

În țările mai europene decât a noastră principalul vehicul al vaccinării au fost medicii de familie. Adică personalul sanitar cel mai apropiat de om, mai ales de cel vârstnic. La noi, de abia de câteva zile a început demersul ca vaccinurile să fie realizate și de către medicii de familie, însă cred că cel mai greu pentru autorități este să-i convingă în primul rând pe aceștia de utilitatea vaccinării.

În acest ritm s-ar putea să rămânem spre final la un procent de până în 50% grad de vaccinare, cu bătrâni complet descoperiți în fața virusului, însă bifând totuși încă un moment ce va intra în istoria locală: am depășit majoritatea județelor la vaccinare.

Să nu uităm că și Gripa spaniolă a mai bântuit Europa după 1919, mai exact acele zone în care imunitatea de turmă nu s-a format. Iar noi dacă nu vom reuși să ajungem la un minim de 70% de imunizare, poate ar trebui să-i protejăm pe cei vulnerabili. Pe cei care ridică statisticile deceselor de COVID. Altfel, e degeaba. Dovada: rata mortalității COVID în județ, în această lună depășește 7%. În situația în care media cazurilor noi este cea mai mică din ultimele două luni.

Vizualizari: 3129

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Kokos

Acum 3 săptămâni

Inca din etapa a 2 a de vaccinare(15 ianuarie) , persoanele in varsta au avut prioritate la vaccinare.dar daca majoritatea nu vor sa se vaccineze , ce sa faca autoritatile , sa stea cu vaccinurile pe stoc si sa se roage de ele sa se vaccineze? Strategia a fost foarte buna : 2 luni de zile s-au vaccinat exclusiv persoane in varsta si bolnave , apoi a intrat si restul populatiei la vaccinare , dar tot batranii aveau prioritate , iar acum totul e la liber. Daca nici acum batranii nu vor sa se vaccineze , care e problema? Si sa nu ziceti ca vaccinul nu ajunge la cei in varsta , pentru ca am vazut ce s-a intamplat la Rasinari si Sadu , s-au vaccinat vreo 100 de persoane din 2000 in conditiile in care centrul de vaccinare era la ei in sat.
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

in sate oricum sunt putine cazuri, e normal ca oamenii sa considere mai putin utila vaccinarea decat unii care stau inghesuiti pe mihai viteazu.
Raspunde

Un Dac Liber

Acum 3 săptămâni

Nu mai pune lumea botu' la propaganda ieftina facuta de cantareti si jurmalisti de spatele blocului. Daca vreti campanii eficiente, promovati oamenii competenti, faceti totul transparent, si nu mai lasati, in toiul carantinei generale, sparanghelarii sa zboare in curse speciale. Cu ultimele doua criterii e usor. Cu oamenii competenti e IMPOSIBIL!

Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

daca oamenii vor sa-si aaume riscul, asta e. nu poti sa fortezi pe cineva sa aiba grija de propria sanatate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Behemoth

Acum 2 săptămâni

Batrinii sint influentati de mesajele antivacciniste ale popimii reactionare si ale unor parasute gen Olivia Steer. Asta e realitatea, ei au incredere doar in popi (la tara) si in popi si vedete TV (la oras). Daca nu vor vaccinuri gratuite, atunci sa spere in continuare ca-i vor vindeca icoanele, ciolanele de morti, apa sfintita si pelerinajele... Pentru care evident ca platesc! Cine nu se vaccineaza, va vedea ca doar limba de clopot si coada de lopata e solutia fireasca... Rusine celor care au promovat tot felul de popi reactionari si parasute cu mesaje antivacciniste!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus