Posibilitatea ca un om să moară de COVID crește pe măsură ce vârsta este mai înaintată. E un fapt dovedit de cifre. Dacă ne uităm în Sibiu, luna trecută, media vârstei persoanelor care au decedat în urma infectării cu SARS CoV-2 a fost de 72 de ani. Din cele 143 de decese consemnate în luna aprilie, în județul Sibiu, peste 90% au fost persoane de peste 60 de ani. Procentul cel mai mare al persoanelor decedate în luna aprilie a fost cuprins în categoria de vârstă 70 – 79 de ani (54 de persoane, 37,76%), urmat de procentele categoriile de vârstă 60-69 ani (38 de cazuri, 26,57%) și 80-89 ani (36 de decese, 25,17%). Doar cinci decese au survenit la persoane cu vârsta de până la 49 de ani, ceea ce reprezintă 3,49% din totalul celor 143 de persoane decedate. Ca să privim altfel, se puteau evita majoritatea acestor decese în situația în care persoanele în cauză erau vaccinate.
Doar 29,68% dintre sibienii de peste 65 de ani s-au vaccinat până astăzi cu măcar o doză. Din 69 de mii de sibieni care au depășit această vârstă s-au vaccinat cu o doză de vaccin 20.484. O spun datele DSP Sibiu. Asta înseamnă că în perioada următoare ne putem aștepta ca decesele în județ să continue, în ciuda faptului că sunt tot mai puține cazuri. Asta, pentru că exact populația vulnerabilă nu este protejată de vaccin.
Ce au făcut alte state? În majoritatea, campania de vaccinare a început cu personalul medical, urmat de persoanele în vârstă, vulnerabile. Aici a fost ținta vaccinării, să evităm decese, nu să mergem la vară în Bulgaria. Franța este un exemplu în acest sens. Italia, la fel. În această țară, populația de sub 40 de ani încă nici acum nu se poate programa pentru un vaccin, dar rata de vaccinare a populației de peste 70 de ani este de 77,4%. Adică exact cei care chiar au nevoie de vaccin. Noi, în lipsa unei susțineri publice masive pro-vaccinare, de frică să nu rămânem cu vaccinurile, am acceptat rapid întreaga populație la vaccinare. Foarte bine, însă în continuare situația persoanelor în vârstă și, repet, de departe cea mai vulnerabilă, pare că nu interesează pe nimeni. E OK vaccinarea din mașină, dar acolo nu ajung bătrânii. E fain să te vaccinezi la Muzeul Brukenthal, dar dacă ești hipster, nu octogenar.
Se fac în continuare acțiuni uitându-se care e rostul acțiunii. Ideea nu e să fii pe locul trei la nivel național, ci să-ți convingi populația vulnerabilă să se imunizeze. Aici nu mai vorbim iar de vreun capital de imagine, ci de viața unor oameni.
În țările mai europene decât a noastră principalul vehicul al vaccinării au fost medicii de familie. Adică personalul sanitar cel mai apropiat de om, mai ales de cel vârstnic. La noi, de abia de câteva zile a început demersul ca vaccinurile să fie realizate și de către medicii de familie, însă cred că cel mai greu pentru autorități este să-i convingă în primul rând pe aceștia de utilitatea vaccinării.
În acest ritm s-ar putea să rămânem spre final la un procent de până în 50% grad de vaccinare, cu bătrâni complet descoperiți în fața virusului, însă bifând totuși încă un moment ce va intra în istoria locală: am depășit majoritatea județelor la vaccinare.
Să nu uităm că și Gripa spaniolă a mai bântuit Europa după 1919, mai exact acele zone în care imunitatea de turmă nu s-a format. Iar noi dacă nu vom reuși să ajungem la un minim de 70% de imunizare, poate ar trebui să-i protejăm pe cei vulnerabili. Pe cei care ridică statisticile deceselor de COVID. Altfel, e degeaba. Dovada: rata mortalității COVID în județ, în această lună depășește 7%. În situația în care media cazurilor noi este cea mai mică din ultimele două luni.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: persoane vulnerabile , vaccinare , Sibiu
Vizualizari: 6429
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ioan
Acum 1 oră
Horațiu
Acum 1 oră
Lume nebuna
Acum 1 oră
Lume nebuna
Acum 2 ore
Mesterul dupe net