Sâmbătă,
01.10.2022
Partial Noros
Acum
25°C

Copiii orfani din Africa, ajutați de un preot din Cisnădie: „am primit banii și le-am luat copiilor mâncare”

Copiii orfani din Africa, ajutați de un preot din Cisnădie: „am primit banii și le-am luat copiilor mâncare”

Un preot din Cisnădie desfășoară, de 12 ani, proiecte sociale îndreptate către persoanele nevoiașe și copiii cu situație grea din parohia sa și din școlile orașului. De un de zile, însă, ajutat de persoane apropiate, a reușit să sprijine și doi preoți din Kenya, Africa, care au grijă de copii orfani sau copii ai străzii. Puținul trimis de la biserica din Cisnădie a însemnat enorm pentru micuții din Africa. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit, prin intermediul internetului, cu cei doi preoți, i-a cunoscut pe o parte dintre copii și a aflat cât de specială este prietenia dintre preotul român și preoții din Africa.

Laurențiu Broscățeanu este preot paroh de 13 ani la Parohia Cisnădie III de pe strada Țesătorilor acolo unde este biserica Sf. Nicolae și slujește alături de părintele Nicolae Vintilă.

Părintele Laurențiu Broscățeanu

Primul lucru pe care preotul l-a făcut atunci când a ajuns la biserica din Cisnădie și de care este foarte mândru, a fost să înființeze un cor de tineri. Biserica avea deja un cor, dar de oameni vârstnici, iar părintele și-a dorit să se apropie de tineri. Așa a reușit să adune în jurul său aproximativ 40 de tineri, iar cu toții s-au decis să facă și acțiuni sociale. Sprijin de nădejde i-a fost soția care a reușit să țină legată și să coordoneze marea familie a bisericii. Cu ajutorul a doi asistenți sociali s-au făcut anchete în parohie și s-au descoperit 40 de familii cu situații grele și așa a început proiectul „Ajută-ți semenii”. Sunt 12 ani de când preotul își ajută enoriașii cu situații financiare precare prin intermediul acestui proiect. Preotul spune că de cinci ani, de când i s-a alăturat și părintele Nicolae, „Ajută-ți semenii” a luat amploare și a putut fi extins la 70 de familii, ca mai apoi, în acest an, să ajungă la 100 de familii.

Acțiuni posibile cu ajutorul oamenilor de bine

Cele mai multe acțiuni caritabile sunt făcute în preajma marilor sărbători, iar proiectul Mitropoliei „Cămăruța milosteniei”, prin intermediul căruia oricine putea lăsa alimente neperisabile i-a fost de mare ajutor preotului din Cisnădie. 

„Așa am putut să strângem cu ajutorul oamenilor peste 100 de pungi de alimente. Ne-am decis apoi să punem și alimente perisabile pe care să le dăm a doua zi. Acțiunile le facem cu ajutorul oamenilor de bine. Nu am dat niciodată un nume. Nu sunt eu cel care am putut contribui foarte mult, ci oamenii aceștia. Oameni care vin, se implică, nici nu trebuie să le spui numele, sunt oameni care se bucură că pot ajuta”, spune părintele Laurențiu Broscățeanu.

Un alt proiect social pe care părintele îl desfășoară vizează copiii din școlile din Cisnădie. În prezent, ajută 750 de copii, făcându-le cadouri, în mod special de Sfântul Nicolae.

Cum a ajuns părintele Laurențiu să trimită ajutoare în Africa

Părintele Laurențiu Broscățeanu a ales să ajute doi preoți ortodocși din Kenya, Africa. Pe unul dintre ei l-a cunoscut, în Martie 2019, când acesta a venit într-o vizită în România. Pe preotul român l-a impresionat, în mod deosebit ceea ce Agapios Habbil Lipesa Omukuba face pentru copiii orfani din Africa. Cu ajutorul proiectelor sale sociale și al oamenilor din jurul său despre care spune că reacționează minunat, după finalizarea fiecărei campanii sociale mai rămâneau produse și fonduri. Atunci gândurile părintelui au mai mers mai departe, au trecut granițele țării și au ajuns în Kenya.

„N-am gândit să ajutăm și pe altcineva, nu numai comunitatea noastră și vorbind și în familie și cu prietenii, cu toți cei care mi-au rămas aproape, am decis să ne implicăm în proiectul acesta. Pentru Africa s-au implicat doar cei din cor și familia. Pentru cei din Cisnădie ne-au ajutat foarte mulți oameni, fără prea multă implicare din partea noastră și ne-am gândit să facem și noi o milostenie”, mai spune preotul Laurențiu.

Cu banii trimiși din Cisnădie s-a cumpărat mâncare copiilor din Kenia

Așa au ajuns în Africa, la 50 de copii orfani bani pentru a-i sprijini în cumpărarea de alimente. Preotul de acolo a fost încântat de ajutorul primit din Cisnădie. Reporterul Turnul Sfatului a vorbit cu acesta prin intermediul internetului, i-a cunoscut pe cei 50 de copii de care preotul are grijă și le-a aflat povestea.

Habbil Lipesa Omukuba este directorul fondator al orfelinatului și școlii Sfânta Tabita din Kenia. La orfelinat are grijă de 50 de copii, iar la școală are în total 150 de copii. Acesta a vizitat România în Martie 2019, iar în timpul vizitei a văzut mai multe locuri din țară, inclusiv Sibiul. Așa l-a cunoscut și pe părintele Laurențiu.

„Îmi amintesc foarte bine când am fost la Sâmbăta și am întâlnit acolo mai mulți preoți cărora le-am lăsat contactul meu. Când m-am întors în Kenia, am început să vorbesc cu mai mulți prieteni pe care i-am întâlnit în minunata Românie. Pe părintele Laurențiu Broscățeanu l-am întâlnit în cadrul vizitei mele în România. După aceea, în decembrie 2020, mi-am dat seama că îmi urmărește postările și am decis să îi scriu pentru a-i cere suportul spiritual și material. Preotul Laurențiu mi-a răspuns imediat și mi-a spus că se va ruga pentru mine și pentru copii. Așa a început relația noastră de prietenie”, a spus Habbil Lipesa Omukuba.

În Decembrie, părintele Laurențiu  i-a scris și i-a spus că vrea să-i trimită bani pentru a putea să le cumpere mâncare copiilor. Extrem de fericit preotul din Africa a trimis toate datele necesare, iar după câteva zile banii au ajuns.

„Am primit banii și le-am luat copiilor mâncare. I-am scris părintelui și i-am mulțumit pentru grija și dragostea pe care le-a arătat pentru copii. A fost impresionat și mi-a promis că va încerca în continuare să ne ajute. După câteva luni mi-a scris din nou și mi-a spus că a strâns bani de la prieteni și că îi va trimite în Kenia. De fiecare dată părintele Laurențiu se gândește la misiunea pe care o am în Kenia și sunt mereu în rugăciunile lui. Recent, când mi-a văzut postările pe facebook, a văzut că am nevoie de ajutor, mi-a scris și mi-a trimis din nou bani. Părintele Laurențiu este prietenul meu apropiat, prietenul meu cel mai bun de la care pot cere oricând ajutor și mereu îmi răspunde pozitiv”, mai povestește Habbil Lipesa Omukuba.

Puținul din Cisnădie a însemnat mult în situația grea din Africa

În ceea ce-l privește pe Dancun Kitagwa Mud, al doilea preot ajutat în Africa, părintele Laurențiu spune că l-a descoperit pe internet.

„L-am cunoscut prin intermediul internetului. Am văzut ce acțiuni face și știam că este prieten cu părintele Habbil sau Agapios cum îi spuem noi, cuvânt care înseamnă dragoste și i se potrivește pentru că face, cu adevărat, lucruri deosebite acolo, la fel ca și prietenul lui”, spune părintele Laurențiu.

Părintele Dancun Kitagwa Mud

Au discutat amândoi despre misiunile pe care preotul le face în Kenia și anume un program prin care ajută copiii orfani, copiii nevoiași și, de asemenea, copiii de pe stradă, iar preotul din Cisnădie a decis să-l ajute.

Părintele Mud a vorbit cu reporterul Turnul Sfatului despre situația grea din Africa, înrăutățită și mai mult de pandemia de COVID 19 și a spus cât de mult a însemnat pentru el sprijinul primit din Cisnădie.   

„După ce am discutat cu el, părintele Laurențiu a fost impresionat și mi-a promis că mă va ajuta cu mâncare pentru copii. De fapt, și-a onorat promisiunea în timpul vacanței noastre de Paște și am fost foarte mulțumit de donația sa pentru program. Aici, în Kenya, situația este grea, mulți oameni își pierd locurile de muncă din cauza acestei pandemii mortale. Mulți mor din cauza foamei, este dificil pentru unii părinți/tutori să le pună mâncare pe masă. Toate decesele sunt acum legate de Covid-19. Bisericile doar ce au fost deschise la începutul acestei luni, am fost în carantină din ianuarie până în mai. Mă rog pentru binele tuturor celor care mă ajută în acest proiect. Acum școlile sunt deschise și mă confrunt cu o mulțime de provocări în ceea ce privește taxele, mai ales în ceea ce privește copiii orfani. O cerere umilă către oricine are o inimă dispusă să sprijine, vă rog să o facă fie prin dragul meu prieten și frate, părintele Laurențiu, fie să îmi scrie”, a spus părintele Dancun Kitagwa Mud.

 

Oricine dorește, se poate alătura cauzelor părintelui Laurențiu

Părintelui Laurențiu spune că nu i-a fost ușor să trimită ajutoare în Africa, dar se bucură că a făcut-o. A primit poze de la cei doi preoți care au ținut să-i arate pe ce s-au cheltuit banii trimiși din Cisnădie. De asemenea, își dorește din tot sufletul ca pe lângă cei pe care îi are în proiectele sale sociale din Cisnădie, să-i ajute, în continuare, și pe cei din Africa. Până acum părintele nu a implicat în acțiunile pentru Africa decât persoane apropiate, însă, dacă cineva își dorește să fie alături de preotul sibian în actele de caritate o poate face folosind conturile de mai jos.

Pentru acțiunile sociale îndreptate către oamenii nevoiași din Cisnădie

IBAN: Ro66DE330SV75804463300

Deschis la BRD Cisnădie

Reprezentat prin preot paroh Broscățeanu Laurențiu Nicolae

Pentru acțiunile de binefacere îndreptată către copiii orfani din Kenia

În ron: RO96BTRLRONCRT0422149301

În Euro: RO46BTRLEURCRT0422149301

Titular Broscățeanu Laureanțiu Nicolae – pentru acțiuni sociale în Africa sau specificată exact acțiunea pentru care se donează.

Părintele Agapios Habbil Lipesa Omukuba 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Zacuscă

Acum 1 an

Cu tot respectul....azi le trimit ajutoare, maine te trezesti cu ei pe cap si cateodata peste cap, ...cu camionul. Vedeti Franta, unde s-au instalat baricade pentru a opri camioanele sa intre in multimi... conduse de asemenea neajutorati. Asa ca intrebare...s-au terminat copiii romani de ajutat ?
Raspunde

John doe

Acum 1 an

Am si eu o intrebare... abia acum ai iesit din pestera? Daca unul intra cu un camion in multime, asta inseamna sa nu mai ajutam refugiatii?
Raspunde

Pr.Laurențiu

Acum 1 an

Avem multe proiecte de ajutat copiii români:de Sf.Nicolae 700 de copii din Cisnădie primesc an de an daruri din parte noastră;am dus alimente și dulciuri aproape anual copiilor de la Valea Plopului(400 de copii);am dus alimente și obiecte de igiena copiilor de la Spitalul de Pediatrie din Timisoara...amintim de actiunile și concertele de caritate pentru copii bolnavi din Cisnădie și Sibiu...excursii organizate cu elevi din Cisnădie inclusiv la Therme Bucuresti,etc...dar citind articolul îți vei da seama ca aceste acțiuni față de copiii din Africa s-au făcut benevol,fără a implica comunitatea din Cisnădie...copiii de acolo sunt salvati de pe strazi, sunt crestini iar preoții sunt prieteni de ai mei...cu respect Pr.Laurențiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus