Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Tigrul evadat din ZOO Sibiu, subiect de film. Rolul tigroaicei Mihaela va fi jucat de un tigru ce va fi adus din Franța

Tigrul evadat din ZOO Sibiu, subiect de film. Rolul tigroaicei Mihaela va fi jucat de un tigru ce va fi adus din Franța

Pe 13 decembrie 2011, tigroaica Mihaela ieșea din cușca ei din ZOO Sibiu. Încuietoarea fusese lăsată deschisă de către un îngrijitor, iar după o urmărire prin pădure, animalul a fost împușcat de un vânător, după ce veterinarul instituției a încercat tranchilizarea acesteia.

Întâmplarea de atunci a inspirat un scenarist care a făcut o piesă de teatru ce a fost jucată în New York, iar acum se pregătește filmarea unui lungmetraj.

Regizorul Andrei Tănase va realiza filmul în baza unui scenariu scris de Andrei Tănase, anunță Cinemagia.ro. Povestea pleacă de la personajul Vera, interpretată de actrița Cătălina Moga, veterinar la o grădină zoologică din provincie. Când află că soţul ei, interpretat de actorul Paul Ipate o înşeală, Vera suferă o criză emoţională şi ajunge să provoace evadarea recent achiziţionatei tigroaice Rihanna. Tigroaica va cutreiera în voie pădurile din apropiere, ceea ce determină autorităţile locale să organizeze de urgenţă o poteră pentru a o prinde. În acelaşi timp, Vera trece printr-o serie de peripeţii care îi pun sub semnul întrebării perspectiva asupra vieţii.

Filmul se află acum în pregătiri, iar producţia va începe în a doua jumătate a lui iulie, filmările având loc de-a lungul a 26 de zile în Bucureşti şi în Târgu Mureş. Producătoarele filmului sunt Anamaria Antoci şi Irena Isbăşescu, iar compania de producţie este Domestic Film. Companii din Franţa (Altamar Films) şi Grecia (Graal) participă şi ele la producţia cu un buget de 950.000 de euro.

”Acel animal maiestuos, care îşi ducea zilele într-o cuşcă dintr-un zoo de provincie, a avut parte de câteva ore de libertate

Regizorul filmului, Andrei Tănase spune că în spatele tragediei se află și un moment pozitiv, cele câteva ore de libertate ale animalului. ”Imaginile difuzate la ştiri, cu cadavrul său urcat în bena unei furgonete vechi, în timp ce diverşi gură-cască îi făceau poze, m-au impresionat într-un mod greu de descris. Iniţial mi s-au părut sfâşietor de triste. O mini-tragedie absurdă şi evitabilă, la care îţi doreşti să nu fi asistat vreodată. Dar apoi mi-am dat seama că acel animal maiestuos, care îşi ducea zilele într-o cuşcă dintr-un zoo de provincie, a avut parte de câteva ore de libertate, poate pentru prima oară în viaţa lui. A respirat aerul pădurii şi a murit liber", descrie regizorul premisa filmului.

Va fi adus în proiect dresorul care a lucrat la producțiile Gladiatorul și Viața lui Pi

Producătoarea Anamaria Antoci spune că originalitatea premisei şi pasiunea regizorului au determinat-o să se alăture acestui proiect dificil. "Dezvoltarea lungmetrajului a început încă din a doua parte a anului 2018, căci, deși un debut, provocările pe care le ridică filmul au necesitat strângerea unei finanțări de peste 950.000 de euro. De departe cel mai costisitor şi provocator aspect al filmului este filmarea cu un tigru real, pe care îl vom aduce din Franța. Vom lucra cu unul dintre cei mai renumiți dresori de feline mari din lume, Thierry Le Portier, care a mai lucrat printre altele la producții precum Gladiator şi Life of Pi", susține producătoarea Anamaria Antoci pentru Cinemagia.ro. Despre filmul Tigru, producătoarea mai spune că "poate fi acel gen de film care să țintuiască publicul în fața marelui ecran, de la primul la ultimul cadru, dar care şi să îl bântuie mult timp după ieșirea din sala de cinema".

În România filmul s-ar putea lansa cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor.

Piesă de teatru la New York

În decembrie 2015 se juca premiera la New York a piesei de teatru ”Mihaela, tigrul din oraşul nostru”. Povestea tigrului siberian evadat de la Gradina Zoologică a fost pusă atunci în scenă în Statele Unite.  Regizoarea Gianina Cărbunariu a transformat povestea într-un spectacol lectură. "În timpul documentării, am făcut interviuri cu localnici din Sibiu, dar am fost interesată mai ales de opiniile lor despre oraş, despre ce ar trebui să însemne azi un oraş „european”, despre temerile lor, despre viața de zi cu zi, despre modul în care oamenii obişnuiți relaționează cu orașul lor, cu posibile pericole, dar şi cu pericole inventate, cu minoritățile, cu „străinii”, cu ceea ce este diferit. Tigrul este „străinul”, pericolul posibil sau inventat, acel ceva „diferit”, care pătrunde în realitatea noastră şi ne obligă să ne resetăm mintea. Tigrul este, totodată, „diferitul”, „străinul” care se află în interiorului fiecăruia dintre noi", spune Gianina Cărbunariu, citată de Hotnews.ro.

La invitația Institutului Cultural Român, spectacolul urmează să fie prezentat luni, 14 decembrie, Martin E. Segal Theatre Center din New York.

Ce a fost ”după”. Îngrijitorul, dat afară, directorul a demisionat

Îngrijitorul de la Grădina Zoo Sibiu care a uitat deschisă cușca tigrului ucis atunci a fost dat afară la o lună de la incident. În plus, conducerea Grădinii i-a imputat bărbatului și valoarea contabilă a tigroaicei care a fost împușcată după ce a ieșit din cușcă: 50 de lei. ”Contractul de muncă al îngrijitorului care a uitat deschisă încuietoarea cuștii tigrului a fost reziliat în luna decembrie”, informau în 2015 reprezentanții Primăriei Sibiu, în subordinea căreia funcționează grădina zoologică. Aceiași sursă relatează și faptul că Primăria a fost contactată de un cetățean care dorea să doneze un tigru grădinii din Sibiu. ”Grădina Zoologică Sibiu nu poate accepta această donație până ce nu se vor finaliza lucrările de îmbunătățire a siguranței cuștilor”, mai informează adminstrația locală.

Tigoraica Mihaela s-a născut acum 15 ani în Grădina din Sibiu. Pe 13 decembrie 2011, aceasta a ieșit din cușca ei, a cărei închietoare a fost uitată deschisă în jurul orei 9.30. Trei ore mai târziu, după ce a fost căutată prin pădure, tigroaica a fost împușcată de un vânător, după ce veterinarul instituției a încercat tranchilizarea acesteia. Șase zile mai târziu, Constantin Bebeșelea a demisionat din funcția de director al Zoo Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9299

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Satul etern Sibiu

Acum 2 ani

Tigrul, puiul de urs si, in general, toate mizeriile care se intampla in Sibiu, sunt definitorii pentru acest oras, cea mai mare forma fara fond! Un palat aurit, iar inauntru e plin de mizerie, jeg, puroi si oameni extrem de prosti. Sibiul a fost frumos din 1191 pana prin 90. De atunci, e doar o mancare ranceda, servita la pret de caviar! Un rahat suflat cu platina doar doar nu pute!
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Apropo de asta, s-a mai intamplat ceva cu incompetentii aceia care au vanat un animal pe cale de disparitie? :) S-au actualizat protocoalele de interventie? S-au echipat autoritatile locale cu tranchilizante pe masura animalelor tinute in captivitate? A stai, ca dupa aceea am avut evenimentul cu ursul prin centru orasului, total HALAL!
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Hai ca iti zic eu finalul apoteotic... Exista o pusca cu tranchilizant dar dormea la angajatii ficusului care doarme acum la Cotroceni,deci tigroaica ceea putea fi salvata.. Vanatorul chemat cu rugaminti i-a fost intocmit dosar penal apoi... Traiasca Capitala ioropeana!
Raspunde

Satanael

Acum 2 ani

Porcarie sibiana tipica! Incompetenta, autosuficienta, meschinarie, prostie, ''mindria de a fi sibian'', tribalism (vestita familie Bebeselea)... Plus o primarie traditional incompententa, inceata la minte. Mai ales cind primarul e de la FDGR!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zacuscă

Acum 2 ani

Ia-ti un bilet la trenul cu geamuri sparte speciala spre Caraacal. Drum bun !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ghita

Acum 2 ani

mai plimba ursul, comunistule
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

ai foarte mare dreptate!!! din pacate fraierii voteaza FDGR si incompetenti de calibrul "d-nei Fodor"!!!
Raspunde

Gargamel

Acum 2 ani

Valoare contabila “ imputabila” la zoo sibiu : 1 tigru - 50 lei, 1 strut - 2 lei, 1 urs - 5 lei si 1 leu .... 1 leu!
Raspunde

Leonard

Acum 2 ani

Da. Oare de ce PMS nu desființează ZOO SIBIU și lasă animalele libere ? Sunt Primării din țară și nu vreau să dau nume care au renunțat la aceste PORCĂRII ... Doamna FODOR ar trebui să se gândească la acest lucru...
Raspunde

Gigel

Acum 2 ani

In atentia regizorilor pe cand un film cu ursul impuscat din oras ,sau sa o dam pe international ,la zoo koln in 2012 un tigru a evadat si a omorit ingrijitoarea a[poi a fost impuscat in la zoo san francisco in 2007 a evadat un tigru a ranit vizitatorii iar unul a murit tigru a fost impuscat(si nu sa facut nici un film), in Japonia la fel a evadat ursii au omorit 2 ingrijitoare si apoi au fos impuscati ,acolo nu a fost FDGR. III????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus