Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

10 cazuri de politicieni cu bani de la stat. ”Doar prin oameni onești putem ajunge la progres”

10 cazuri de politicieni cu bani de la stat. ”Doar prin oameni onești putem ajunge la progres”

Lideri de organizație, membri în consilii de administrație la companii de stat. Foști lideri de organizație, acum în opoziție, dar tot prezenți în consilii de administrație. ”Traseiști” în vârful companiilor de stat, cu domenii de activitate diverse. Instituții care acoperă mai mulți membrii de partid și foști politicieni înfipți în posturi din care nu mai pot fi înlocuiți. Turnul Sfatului a ales 10 cazuri de politicieni conectați direct la bani publici. Cea mai mare parte dintre ei nu au putut fi contactați pentru a-și spune punctul de vedere, iar cei cu care am stat de vorbă au explicat, dintr-un alt unghi cum se vede situația.

Foștii care încă mai apar în consilii de administrație

Numele Gheorghe Suditu avea o greutate substanțială în anii 2000, în județul Sibiu. Era președintele organizației municipale a PSD Sibiu și omul care dirija multe din interesele politice și economice de la nivel local. Acum, îndepărtat din fruntea partidului de reprezentanții ”noului val”, ajuns la 72 de ani, Gheorghe Suditu a fost ajutat de FDGR să rămână totuși conectat la banii publici, prin poziția sa de membru în Consiliul de Administrație de la Urbana, societate aflată în subordinea Consiliului Local Sibiu.

Gheorghe Suditu, în perioada în care mai deținea funcția de președinte al organizației municipale a PSD Sibiu, iar sediul încă nu era farmacie. La propriu

Un alt social-democrat, fost lider interimar al organizației județene, Adrian Besoiu, figurează încă pe statele de plată ale Aeroportului Sibiu și SC Drumuri și Poduri, prin calitatea sa de membru în cele două consilii de administrație. ”Se încheie mandatul luna viitoare. Nu, nu voi mai fi”, anunță Adrian Besoiu. El spune că cele două instituții au avut un traseu diferit în ultimii ani, iar vina o poartă în cea mai mare parte, pandemia. ”Societatea Drumuri și Poduri și-a făcut treaba. Este motorul reabilitării drumurilor județene, de departe. După multă vreme a obținut și profit și chiar aș putea spune că e de remarcată activitatea societății. Mai ales că totul este afectat de această pandemie. Timpul este elementul crucial pentru activitatea de la Drumuri și Poduri. Sunt multe drumuri reabilitate bine. Dacă ar exista un buget mai generos, s-ar putea face o treabă și mai bună, dar să ne uităm că drumurile de la municipiu au dispărut de exemplu. E o experiență aprigă, sunt societăți cu același obiect de activitate, iar la noi nu s-a pus problema supraviețuirii. Se va încheia mandatul luna viitoare și vor fi recrutați pe semne alți membri ai CA și își va continua activitatea.

La Drumuri nu e greu, dar aeroportul e dificil. Lumea nu înțelege în acest moment că noi la aeroport însămânțăm pe lună, nu în bezna lunii. Nu mai depinde nimic de factorul uman, de factorul tehnic. Anul acesta e un an sever și întunecat la fel ca anul trecut. Totul este dat peste cap de pandemie și de situația economiei mondiale. Trist dar adevărat” explică Adrian Besoiu.

Alți foști cu carieră ”la stat”

Amalia Cindrea, soția fostului președinte al Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, a fost președintă a PUR Sibiu, a ocupat pentru câteva luni funcția de subprefect al județului și a fost chiar deputat în legislatura 2000-2004. În 2003 a trecut la PSD, iar din 2007 a fost numită comisar șef la Comisariatul Județean Pentru Protecția Consumatorilor Sibiu. De atunci ocupă această funcție, indiferent de numele ministrului.

Amalia Cindrea este o persoană fără prea multe apariții publice, în ciuda poziției pe care o ocupă

Numele ei este legată și de căderea politică a soțului său, Ioan Cindrea. În septembrie 2011, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat pe atunci-deputatul PSD Ioan Cindrea de conflict de interese după ce, între octombrie 2009 și februarie 2011, și-a angajat soția în cadrul biroului său de parlamentar de la Sibiu. O persoană fără multe apariții publice în ultima perioadă, Amalia Cindrea nu a răspuns apelurile noastre. Atunci când a primit cu caracter temporar această poziție, Amalia Cindrea se justifica: "Din mai multe propuneri care mi s-au făcut am ales-o pe aceasta. Mi-a mai fost propus câte un post la nivel național în Ministerul Economiei, în Ministerul Muncii și în Ministerul Mediului. Am preferat, însă, un post în Sibiu pentru că și soțul meu lucrează aici".

Constantin Sofrone, un alt fost lider al urmașului PUR, e vorba de Partidul Conservator, trecut mai apoi la ALDE este și el încadrat de câțiva ani ”la stat”. Cel care a candidat inclusiv la președinția Consiliului Județean Sibiu este de câțiva ani șef serviciu administrativ Spitalul Clinic Județean Sibiu. Interesant este faptul că el este, conform organigramei instituției, subalternul lui Robert Nicolae Fotache, numit de Consiliul Județean în funcția de director administrativ. Fotache este membru PNL și candidat la Consiliul Local Sibiu la alegerile de anul trecut.

Ion Ariton, fost ministru ale Economiei, fost prefect și senator de Sibiu este acum liderul organizației județene a PMP Sibiu și de curând membru în Consiliul de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Interprinderile Mici și Mijlocii din România (FNGCIMMR). Motivul pentru care a ajuns acolo nu a putut fi explicat de către acesta, nerăspunzând apelurilor noastre, însă se alătură acolo unor alți foști miniștri precum Radu Stroe (ex-ministru al Afacerilor Interne în perioada 2012-2014), Anca Boagiu (ministru al Transporturilor în 2000 și ministru al Integrării Europene între 2005 și 2007) și Ovidiu – Ioan Silaghi (ministru pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale între 2007 și 2008). Mandatele lor se încheie luna viitoare.

Hidroelectrica - drumuri - Hidroelectrica

Liberalii, aflați la putere din noiembrie 2019 la nivel național, și-au promovat în funcții proprii apropiații cu mult timp înainte. Dintre zecile de nume propulsate în această perioadă am ales patru care acoperă tipologii diferite: abonatul, fostul primar, privatul și carieristul.

Ovidiu Nicolae Spătari este un nume cunoscut în județ, care apare în ultimii ani în tot felul de funcții publice. A fost mutat pe rând de la Hidroelectrica, la SC Drumuri și Poduri la Hidroelectrica, înapoi, beneficiind de fiecare dată de sprijinul partidului. Absolvent al Facultății de Inginerie din cadrul Universității Lucian Blaga, licențiat în specializarea automatizări și calculatoare, a fost numit director al Sucursalei Hidrocentrale Sibiu (2009-2012), apoi a fost manager de proiect coordonarea construcției centralelor hidroenergetice (2017-2020), director general al societății Drumuri și Poduri SA, societate aflată în subordinea Consiliului Județean (2017-2020), iar din 2020 este directorul Sucursalei Hidrocentrale Sebeș. Pe linie directă de partid, Spătari a fost consilier local la Municipiul Sibiu în două mandate, 2008 și 2016, iar acum este consilier județean. Nici el nu a putut fi contactat pentru a vorbi despre activitatea sa profesională.

Ovidiu Spătari are la activ două mandate de consilier local și unul în desfășurare de consilier județean

”Mă recomandă experiența mea privată și lucruri foarte bine făcute acolo”

Gheorghe Sorici este administratorul Sobis și a fost ales consilier județean la ultimele alegeri, pe lista PNL. Face parte din Consiliul de administrație al Romgaz, iar pe internet, pe site-ul Spitalului Clinic Județean Sibiu încă mai apare ca făcând parte din CA-ul spitalului. ”Nu mai sunt în Consiliul de administrație de la spital. Trebuie să mi-o scoată de pe site pentru că aș fi fost incompatibil”, explică Sorici.

Spune că pentru poziția de membru în Consiliul de Administrație al Romgaz în recomandă experiența și specializările sale profesionale. ”În primul rând, mă recomandă experiența mea pe care o am în privat de ani de zile, domeniul în care lucrez, domeniul IT, și, mai ales, lucrurile noi pe care le fac pentru digitalizare. Am chiar și o mică experiență pe partea de energie, nu chiar gaze, recunosc, dar eu sunt artizanul acreditării hidrocentralei de la Albota. În primul rând, pregătirea mea de economist. Nu știu în ce măsură se poate compara CV-ul meu, pentru că în comparație cu cei care au trăit toată viața numai de la stat și și-au luat tot felul de titluri și diplome, al meu părea subțire. Eu zic că nu am nici măcar o oră lucrată într-o companie de stat. Mă recomandă experiența mea privată și lucruri foarte bine făcut acolo”, a declarat Sorici pentru Turnul Sfatului.

Gheorghe Sorici a fost propus în Consiliul de administrație al Romgaz de ministrul Economiei

După primele ședințe spune că are doar de învățat, fiind pentru el o experiență foarte bună. ”Am ocazia să lucrez cu oameni foarte bine pregătiți, nu am crezut că există oameni în acest domeniu atât de bine pregătiți, sunt lucruri noi și pe cel puțin pe acest domeniu mă simt ca la școală, pentru că mi-e rușine să merg nepregătit la o ședință. Chiar mi-e rușine. Asta, pentru că sunt lucruri pe care le stăpânesc cu mult peste ei, ceea ce înseamnă digitalizare, IT și lucruri în care trebuie să citesc, pentru că așa e normal. Numirile acestea nu prea au mare legătură cu pregătirea dar eu mă consider un caz fericit. Nu stau în banii ăia, chiar dacă nu sunt puțini. Oamenii care mi-au dat mandatul mi-au spus să votez cu capul, cu inima și să fac ce-mi spune conștiința Este un lucru îmbucurător pentru mine, pentru că altfel aș fi plecat în secunda doi”, a mai spus Gheorghe Sorici.

Încununarea carierei mele am văzut-o dintotdeauna prin ocuparea unei poziții de decizie”

Tiberiu Drăgan a fost viceprimar al Sibiului în mandatul trecut, însă și-a dat demisia pentru a fi numit în poziția de manager al Transelectrica Sibiu. Este în continuare, și în acest mandat, consilier local al Municipiului Sibiu, ales pe listele PNL. Spune că a ales biroul de la Transelectrica în ciuda celui de viceprimar pentru a-și împli un vis. ”După cum probabil știți, mi-am început cariera în sistemul energetic național, pe atunci RENEL, care cuprindea tot ce înseamnă electricitate. Încununarea carierei mele am văzut-o dintotdeauna  prin ocuparea unei poziții de decizie, urmând modele de adevărați profesioniști. Un model pentru mulți colegi din branșă fiind dl. dr. ing. Stelian Alexandru Gal. Am fost onorat de poziția de viceprimar, poziție pe care am acceptat-o temporar, încercând să-mi aduc aportul personal și să reprezint PNL în Consiliul Local. Am intrat în politică din răspundere civică și încă cred că doar prin oameni onești putem ajunge la progres. Mă consider unul dintre ei!”, spune Tiberiu Drăgan. Liberalul a fost timp de aproape 30 de ani șef serviciu în cadrul Societății de Distribuție Electrică Transilvania Sud – SDEE Sibiu, înainte de a fi ales viceprimar.

Tiberiu Drăgan a dat funcția de viceprimar pe cea de manager al Transelectrica Sibiu

Georgeta Irimie a fost primar al orașului Dumbrăveni timp de două mandate, iar de anul trecut ocupă funcția de director executiv al Direcției pentru Agricultură Sibiu. Primul său loc de muncă a fost cel de inginer horticultor în Călărași. În 1990 a ajuns în Sibiu, iar până să ajungă primar, în 2008 a fost consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Consultanță Agricolă. După ce a pierdut alegerile din 2016, Georgeta Irimie a fost numită director interimar al Camerei Agricole Sibiu, iar în 2017 a ajuns consilier superior în cadrul Direcției pentru Agricultură. Din 2020 este directorul executiv al acestei instituții. Chiar dacă această funcție poate fi pusă pe seama apartenenței politice, față de alte cazuri Georgeta Irimie chiar este specialist în domeniul pe care îl ocupă. Ea a terminat Liceul Agro-Industrial din Dumbrăveni, secția horticultură și Facultatea de Horticultură a Institutului Agrochimic din Cluj-Napoca, fiind la bază inginer horticultor.

În județul Sibiu, la finalul anului 2019 din 133.728 de persoane cu carte de muncă, 72.742 lucrau în mediul privat. Ponderea populației din rândul persoanelor cu caret de muncă ce activează ”la stat” este de 45,60%

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Dinu Sararu zicea: Niste tarani ! Eu,nefiind membru al USR(aia cu scriitorii nu cu Barna!) zic: Niste paraziti!
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 an

Cel mai tare e Costica Sofrone. Din propagandist la Balanta ceausista - sef administrativ la Spitalul Judetean. Asa salt mai zic si eu - ca-n visul american!
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Dna Amalia Cindrea ati mai imbatranit si dvs. De... viata nu iarta pe nimeni.
Raspunde

Coco chanel

Acum 1 an

Dna Amalia Cindrea arata bine fara operatii estetice ca alte cucoane din politica!
Raspunde

Anonimus

Acum 1 an

Dragi cititori, orice om trebuie sa munceasca daca n-a avut matusi bogate pe care sa le mosteneasca. Si care e problema ca aceste persoane ocupa functii pe linie de partid? Alta data cand mai spuneti ca X sau Y este comunist sa va ganditi la aspectul de mai sus si o sa ajungeti la concluzia ca astia de ne conduc acum sunt mai rai si mai parsivi decat comunistii!
Raspunde

Valentin Paraian

Acum 1 an

Costică Sofrone a ajuns pe ultima sută de metri, la sfârșitul carierei sale în câmpul muncii(anul viitor în mod teoretic va ieși la pensie căci va împlini 65 de ani). Din propagandist comunist(era șeful echipei care a făcut lozinci și care scria osanale cuplului dictatorial și fostului PCR) și ulterior lingău al fostului patron Costeiu Eftimie respectiv al infractorilor Adrian Năstase aka Bombonel, Ioan Cindrea și Dan Voiculescu, după falimentul fostei fabrici de cântare și vidanjarea ALDE din politică, a ajuns șef administrativ la SCJU grație foștilor manageri înscăunați de #ciumaroșie. Cunosc comportamentul lui pentru că am fost colegi la fosta Balanța între 1980 și 2000.
Raspunde

Popescu

Acum 1 an

Scrieti si despre politicienii care nu au treaba a cu statul ....
Raspunde

Viorel

Acum 1 an

gunoaie numite politic care au asigurat parandarat de fiecare data pentru beneficiile lor, care si au angajat rudele tot la stat
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Toti au corupt alti angajati, pentru a-si asigura existenta corupta!!!!
Raspunde

Toma

Acum 1 an

Aceasta metoda se practica si la case mai mari in Romania!Ultimul exemplu?Viorica Dancila consilier la BNR!Ce tangente poate avea exPM al Romaniei cu Banca Nationala?Dar nu este singurul caz,din pacate! Toate numirile in posturi de conducere din institutiile statului sunt facute POLITIC si nu au nici o legatura cu profesionalismul sau competenta!Practicile acestea sunt atributele unui stat mafiot si profund corupt!Ce pretentii poti avea de justitie si legalitate cand cea care ar trebui sa fie etalonul dreptatii este cea mai corupta institutie din tara?Cine mai crede ca e ilegal sa te atingi de pensiile astronomice ale magistratilor(obtinute prin legi cu dedicatie!)dar e profund legal sa nu dai muritorilor nici macar procentul inflatiei?
Raspunde

Dumitru Hulea

Acum 1 an

Despre numitul Constantin Sofrone pot să mai adaug că este un zelos slugoi al infractorului, fost pușcăriaș, Dan Voiculescu . În sprijinul afirmației de mai sus prezint următoarele dovezi: 1. Filmarea ”Protest Antena 3 la Sibiu www adevarul ro” existentă pe youtube(a participat și chiar a mobilizat pensionari la așa-zisul ”protest”); 2. Articolul ”De Paşti,Fundaţia Dan Voiculescu şi PC Sibiu au adus bucurie într-o familie din Răşinari” publicat în ziarul Tribuna în aprilie 2014; 3. Mai multe postere electorale și chiar fake news-uri postate de contul său personal de fbk. precum și știri de presă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

2- SB- 398

Acum 1 an

Nu am prea înțeles scopul acestui articol.
Raspunde

Alin

Acum 1 an

Esti greu de cap!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Ar fi fost interesant daca se prezenta si o situatie cu averile acestora, sa fi vazut atunci....
Raspunde

Dante

Acum 1 an

Robert Nicolae Fotache este directorul PNL cu mandat nedeterminat care astfel face cărțile permanent pentru partidul PNL de ani buni, Constantin Sofronie,subalternul acestuia a fost băgat pe ușa din dos, tot pe linie de partid, fără studii și fără concurs. Conducerea Spitalului trebuie să își asume! Cumetriile nu se opresc totuși aici, trebuie doar să mai observați și voi, presa...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus