Joi,
29.07.2021
Partial Noros
Acum
15°C

Primăria Sibiu a rămas fără soluții în fața ciorilor. Sibienii sunt nemulțumiți, vor fapte, nu hârtii

Primăria Sibiu a rămas fără soluții în fața ciorilor. Sibienii sunt nemulțumiți, vor fapte, nu hârtii

Primăria Sibiu a rămas fără soluții împotriva ciorilor din oraș, care murdăresc parcurile și băncile. Angajații municipalității spun că au încercat toate variantele la care s-au putut gândi, însă rezultatele nu sunt cele scontate.

În paralel, sibienii sunt tot mai nemulțumiți pe tema păsărilor care creează un disconfort în oraș. Există inclusiv voci care acuză primăria că se acoperă de hârtii în birouri, fără să ia măsuri serioase în teren. Un exemplu în acest sens îl reprezintă mai multe sesizări făcute de Cosmin Doru C., care a arătat reporterului Turnul Sfatului o serie de răspunsuri primite de la primărie.

”În mai multe petiții făcute pe site-ul Primăriei Sibiu am adus în atenție problema ciorilor prezente în parcurile din Sibiu și a disconfortului creat de acestea. Am dat exemplul parcului de pe Aleea Șelimbăr, în primul rând, dar și Parcul Sub Arini care este mai mult decât vizibil. Desigur, în majoritatea parcurilor din Sibiu există această problemă - de asemenea în parcul de lângă sensul giratoriu la capătul Bulevardului Coposu. Ca urmare a cuiburilor nenumărate apărute în copaci, disconfortul creat locuitorilor este evident. La sesizările făcute am primit un răspuns din partea "Serviciului Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului" semnat de directorul Marian Popa în care eram anunțat că în perioada 29 martie 2021 – 07 aprilie 2021 vor începe acțiunile necesare îndepărtării cuiburilor și toaletării copacilor. La o lună și jumătate distanță rezultatul este zero. Doar o hârtie semnată de un director”, spune Cosmin C..

Bărbatul nu s-a lăsat și a insistat ca primăria să ia măsuri, însă de data aceasta s-a trezit plimbat de la un birou la altul.

”La o sesizare suplimentară făcută ca urmare a faptului că în teren nu s-a întâmplat nimic, primesc un alt răspuns de la "Direcția Tehnică. Birou Gospodărie" semnată de director tehnic Ciprian Rațiu și șef birou gospodărire Adrian Coroian prin care petiția mea este trimisă spre soluționare aceluiași "Serviciu Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului". Cu alte cuvinte, rezultatul este încă o hârtie semnată de doi șefi. Rezultatul în teren, zero. Locuitorii rămân cu aceleași probleme. Este inadmisibil ca rezolvarea unei probleme să dureze luni și luni de zile, timp în care cetățenii rămân cu aceleași probleme și administrația locală crează hârtii”, concluzionează Cosmin Doru C..

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat Primăriei Sibiu mai multe detalii despre modul în care s-a desfășurat anul acesta campania împotriva păsărilor nedorite. Răspunsul arată că au fost unele încercări, fără succes. Motiv pentru care, momentan, nu prea mai există soluții clare.

”OUG 27/2007 interzice explicit capturarea păsărilor, distrugerea cuiburilor și a ouălor acestora. Prin urmare, singura metodă identificată de Primăria Sibiu ca eficientă este toaletarea periodică a copacilor pentru descurajarea cuibăririi acestor păsări. Cele mai recente acțiuni de toaletare s-au desfășurat anul acesta în lunile martie și mai. Pentru atenuarea problemei, s-a încercat și o altă metodă: în anumite zone de parc s-au amplasat aparate cu ultrasunet care au ca scop alungarea păsărilor dăunătoare, însă eficiența acestora este scăzută, păsările obișnuindu-se în timp cu zgomotul. Serviciul Salubrizare a căutat și alte metode de combatere, verificate și eficiente, care să respecte legislația privind protejarea acestor păsări, căutând exemple de bune practici în alte orașe din străinătate, dar nu a identificat astfel de soluții până în prezent”, au transmis oficialii municipalității sibiene.

Evident, Sibiul nu este singurul oraș din lume care se confruntă cu o astfel de problemă. În Italia, orașe renumite precum Roma sau Milano se luptă de ani de zile cu graurii. Sute de mii de astfel de păsări vin anual, spre nemulțumirea localnicilor și a turiștilor. Italienii spun că din cauza excrementelor au existat inclusiv accidente rutiere, străzile devenind alunecoase în combinație cu ploaia.

Italienii au încercat să sperie graurii cu șoimi, soluție folosită pe porumbei în Londra, însă aceste păsări de pradă nu atacă graurii. Ca și la Sibiu, singura soluție concretă găsită a fost să folosească aparate care emit sunete deloc pe placul păsărilor, sperând că se vor reloca. O altă soluție testată a fost să folosească înregistrări ale sunetului pe care îl fac graurii când sunt în pericol, amplificat de zeci de ori. Presa scria că operațiunea costa peste 150.000 de euro anual.

În Spania, în zona orașului Cadiz, autoritățile au încercat o altă abordare. Au prins cât de multe păsări au putut și le-au eliberat apoi în zone rurale, aflate la sute de kilometri distanță, sperând că nu se vor mai întoarce. Planul municipalității era să mute 5.000 de porumbei din cei peste 8.000 estimați în oraș. Măsura a venit la solicitarea Horeca, turiștii plângându-se de mizeria creată. Date concrete cu privire la eficiența acestor măsuri nu există.

Sursa foto: italiannotes.com

Vizualizari: 2948

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Nume

Acum 1 lună

Hahahah, solutia este foarte simpla: Interziceti fosilelor sa mai hraneasca sobolanii zburatori. De acolo se trage toate problema. In orice parc, sunt "bunici" care hranesc porumbeii, ciorile facand competitie pe mancare. Acoperiti si inchideti spatiiile de depozitare gunoiului, o sursa alternativa de hrana. Problema sunt oamenii nu pasarile! Desigur, procesul de gandire necesitata si oraganul sa fie functional.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 1 lună

Ce istet esti! O cioara traieste 300 de ani ori o hranesc bunicii, ori nu! Te iei dupa veneticul de la Timisoara? Vezi ca vei ajunge si tu fosila! E bine ca acele fosile inca se deolaseaza singure si pot hrani porumbeii!
Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Folsile sunteti voi, mai, care va ganditi numai la burta voastra grasa!
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 1 lună

Cred ca o mare vina o poarta legislatia impusa cu forta de isteria asta din ultimii 10-15 ani cu protejarea mediului. De multe ori se tinde spre extreme, indiferent ca e vb de protejarea unor specii de gandaci, broaste, lilieci sau pasari. Valabil in intreaga Europa nu doar in Romania. In afara de protectia oferita prin lege, probabil ca pasarile gasesc si suficienta hrana pe teritoriile populat de oameni. Fie pe campurile cultivate in preajma oraselor, fie chiar in orase (deseuri alimentare sau garuntele din punga oferite de bunici si nepoteii lor prin piete sau firimiturile puse pe pervazurile ferestreor, gradini si gradinute cu locuri de hrana pt pasarele si veverite ) Daca nici ornitologii nu au solutii, de unde naiba sa stie un functionar de la primarie ce trebuie facut?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Munteanu

Acum 1 lună

Celor derajati de ciori le recomand sa vizioneze filmul "Rumburack" sau si mai bine "Pasarile" de Hitcotch.
Raspunde

Ricky

Acum 1 lună

Vezi ca daca indrumi limea spre un minim de cultura primesti punctaj negativ. :)
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

De ce nu vreti sa vizionati 2 filme misto? Ati face mai bine si ati fi mai castigati decat sa dati dislike comentariului meu!
Raspunde

Inventam noi roata

Acum 1 lună

Asa e daca vrem sa inventam noi roata. Nu sunt in stare nici macar sa se intrebe de ce alte tari mai dezvoltate nu mai au problema asta. Daca ar cauta, ar afla ca au aparate acustice montate prin parcuri si inclusiv pe mijloacele de transport in comun, care folosesc inregistrari digitale amplificate ale unor sunete reale, emise de pasari rapitoare la care se adauga inregistrari ale unor pasari speriate. Pe emag e sub 300 de lei un aparat de asta, si acopera 4000mp. Si uite asa poti rezolva problema, fara niste contracte interesante, anuale, de toaletat copacii. Sa nu credeti ca daca nu au toaletat copacii pentru problema pasarilor, nu avem in derulare un astfel de contract platit din bani publici.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

și cam in ce țări mai dezvoltare ai văzut tu că nu au problema asta? că eu am văzut aceeași problemă în Londra și Viena cu porumbeii, în Hamburg cu pescărușii, în Berlin, Dortmund și Köln cu ciorile. Vorbești chelea-lelea
Raspunde

Asa-i omul

Acum 1 lună

el e pe primul loc pe 2 si pe 3 , si restul , tot ce deranjeaza sau nu ne place cum arata sau cum canta sau cum se ca*a exterminam. chill
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Ce problema de "cacao", asemanatoare cu primaria orasului. PS: prin toaletare de copaci se intelege "mutilarea" lor asa cum se practica pe alocuri prin oras in fiecare primavara?
Raspunde

Matei

Acum 1 lună

nu inteleg de ce primavara nu se distrug/muta cuiburile in zone nepopulate. si da, daca nu ar mai gasi hrana ar disparea din orase, e buna si solutia interzicerii hranirii lor si a acoperirii pubelelor din zonele de blocuri!
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Cine a votat impotriva? Incultii care n-au vazut un film de arta in viata lor? Doar Las Fierbinti?
Raspunde

Leonard

Acum 1 lună

De ce sunt la noi și la ei nu ? Incredibil ...
Raspunde

Urdea

Acum 1 lună

Soluția a dat rezultate la Viena : - colectarea / depozitarea in regim exclusiv închis a deșeurilor menajere - interdicția , sub sancțiune pecuniară severă - de alimentare a oricăror animale in spațiul public . Rezultat : statui și bănci curate in parcuri ; in Cimitirul Central - doar o famie de corbi - probabil angajați pentru atmosferă .
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

a dat pe naiba, băncile din parcul din fața blocului meu sunt pline de găinaț. la 2 stații de autobuz de Prater
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Luati legatura cu fosta sefa de la Serviciul Gospodarire pe nume Felicia Baba ca ce a ramas acum prin acest serviciu e de tot rasul. Fostul sef a demisionat iar inlocuitorul pus e un domn venit in primarie de vreo luna si care e paralel cu ce se intampla. Din pacate.

Raspunde

Voicu

Acum 1 lună

Adica cum ? Fostul sef a deminionat (intelegem ca este optiunea dumnealui) si noul sef pus adica cum? Pus de cine ca doar nu este numit, probabil printr-un concurs ocupa acel post. In rest capacitatiile fiecaruia sunt discutabile si depinde in ce, fosta si fostul aveau probabil prea multe ceee ce nu nu este necesar iar actualul deocamdata nu stim. Indiferent cum sta treaba nu ii judec pentru ca nu ii cunosc, un singur lucru fiind cert, cu astfel de metode ciorile nu vor disparea, deci 1-0 pardon 10-0.
Raspunde

Problema persista de ani de zile

Acum 1 lună

Numarul ciorilor a explodat in Sibiu de cand s-a deschis groapa de gunoi de la Cristian. Aceasta a devenit principala sursa de hrana a pasarilor. Si parcurile orasului locuri de cuibarit si inmultit. Din pacate, neputinta sau dezinteresul celor responsabili de a rezolva cauza problemei creaza aceasta nemultumire a cetatenilor. A solicitat cineva schimbarea OUG 27/2007 macar pentru acceptarea distrugerii cuiburilor primavara inainte de depunerea oualor?
Raspunde

@Nume(de tot rasul!)

Acum 1 lună

Nu ti-e rusine,istetule?Pe cine faci fosile?Pe parintii si bunicii tai?Daca "organul"tau de gandire este functional si ai realiza enormitatea celor spuse,ti-ai putea pune fotografia pe cate un container de gunoi si problema ar fi rezolvata:nimeni n-ar mai arunca nimic aiurea prin parcuri decat pe "blazonul" tau!
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Numele asta crede ca va fi vesnic tanar si fraier! Din pacate, va imbatrani si el, dar tot fraier va ramane.
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 lună

E normal sa fie atat de multi croncanitori la Sibiu; doar avem si rege, si imparat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus