VIDEO „Vibrațiile ne distrug casele”. Dezastru pe Șoseaua Alba Iulia

De mai bine de doi ani, de când au fost amplasate primele limitatoare de viteză pe Șoseaua Alba Iulia, mai mulți locatari spun că au început să observe cum casele pur și simplu li se dărâmă - încet, dar sigur. Oamenii au făcut mai multe adrese către instituțiile județului și ale municipiului, însă fără succes. Am stat de vorbă cu locuitorii din această zonă timp de aproape două ore, în diferite puncte aflate în vecinătatea „calmatoarelor” de viteză. În tot acest timp, pământul s-a cutremurat în mod constant indiferent de locul în care ne aflam, iar în timpul interviurilor luate în bucătărie s-a auzit chiar zdrăngănitul vaselor, deranjate de vibrația creată de vehiculele care treceau peste „calmatoare”. 

„Un punct negru din punct de vedere rutier”, așa cum a fost numită de autoritățile sibiene, Șoseaua Alba Iulia, cu precădere în apropiere de intersecția cu strada Vasile Cârlova, a fost unul din locurile în care s-au petrecut accidente grave, unele mortale, în ultimii ani, majoritatea din cauza vitezei excesive. Acesta a fost motivul care a stat la baza solicitării Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Sibiu de a fi amplasate în această zonă limitatoare de viteză. O soluție benefică traficului, pentru locuitorii din zonă se dovedește a fi dureroasă - oamenii spun că trăiesc într-un „cutremur” constant, din cauza vibrațiilor produse de vehiculele care trec în viteză peste limitatoarele de cauciuc, nu mai pot să doarmă liniștiți și își petrec mare parte din timp reparând fisuri sau chiar cratere apărute în pereți.

Primele adrese au fost luate în considerare, spun oamenii, dar soluția găsită de municipalitate, pentru ei, nu a fost una pozitivă. Practic, s-au mutat limitatoarele dintr-o parte în alta. „Au venit, au făcut un X cu roșu la câțiva metri mai încolo și le-au mutat. Acum, în loc să ni se crape casa de pe mijloc, ni se crapă de pe margine”, spune dl. Popa, un sibian a cărui mamă locuiește singură în casa de pe Șoseaua Alba Iulia, numărul 31A, una din cele mai afectate clădiri din zonă. 

La următoarele adrese nici măcar nu s-a mai deplasat nimeni la fața locului. 

„Dacă ar veni măcar o jumătate de oră să stea aici, cu noi, așa cum ați venit dumneavoastră, ar înțelege cât de gravă este situația. E un cutremur constant”, spune Marius Popa.

„Nu au bunul simț să vină să stea aici, în orice colț al casei, să simtă și ei ce simțim noi non-stop. Învățăm mersul autobuzelor după vibrațiile pe care le emit. Nu este normal ce se întâmplă. Înțelegem că este nevoie de ele, acceptăm, dar să se găsească o soluție care ne ajută și pe noi, pentru că vedeți bine cum ni se strică locuințele. Spre exemplu, ar putea fi amplasate limitatoare de viteză ca cele din Șelimbăr, din beton, care nu provoacă această vibrație”, explică și Cristian Toboș, vecinul din stânga al d-lui Popa. Gândește-te cum e să simți vibrația asta la 4, la 5 dimineața, dacă trece o mașină mare, de marfă, care nu încetinește nici dacă e poliția prin zonă.”

„Cum vedeți aici un crater, la fel este peste tot prin casă”

Locuitorii din zonă nu dorm cu nopțile, pentru că vehiculele care trec peste aceste bumpere, mai ales cele de mare tonaj, provoacă o serie de „cutremure” atât de puternice încât îi trezesc din somn. În dreapta casei lui Marius Popa (n.red. casa d-lui Popa se află în dreptul limitatoarelor de viteză) se află căminul Danielei Ștefan. Dacă la începutul pandemiei ea a fost plecată pentru un timp de acasă, de când s-a întors observă tot mai multe probleme. Iar de dormit nici nu se mai pune problema.

„La început au fost niște limitatoare de viteză mai groase. Dacă venea o prietenă la mine în vizită și uitam să-i explic problema, sărea de pe scaun ca arsă. Ziceai că e cutremur, așa se simțea. La bucătărie, vasele aproape îmi cădeau pe jos. Acum a fost pandemia și traficul a fost mai redus, dar acum de când a început iar traficul intens, e oribil. Acum dorm în camera din spate și dau televizorul la maxim, pentru că altfel mă sperie îngrozitor gălăgia făcută de mașini pe calmatoarele acelea, noaptea”, povestește Daniela Ștefan.

Pe lângă evidentul deranj psihologic, mai este și cel fizic - li se crapă casele tot mai tare. Sibianca ne prezintă daunele - crăpături în toată locuința, în unele cazuri chiar cratere adânci. Îi e frică să mai stea în casă, dar nu poate să stea plecată definitiv. E căminul ei.

Solicitări repetate către autorități

În 10 martie 2021, opt locuitori din această zonă au semnat un memoriu transmis către Prefectura Sibiu, în speranța că vor fi ajutați din nou cu această problemă. Oamenii au relatat situația cu care se confruntă și au propus chiar câteva alternative la limitatoarele de viteză.

„Cunoaștem că în condiții similare în alte localități s-a mers până la desființarea acestor limitatoare de trafic generatoare de efecte secundare distructive. S-au adoptat și se pot adopta și aici alte măsuri mai adecvate, ca de exemplu: 

-sens giratoriu în intersecția cu strada Vasile Cârlova  

-post de radar fix,

-alt model constructiv al limitatoarelor și avertizoarelor etc.”

Sibienii spun că autoritățile nu le-au transmis un răspuns satisfăcător. Pur și simplu au fost anunțați că limitatoarele de viteză nu vor fi înlăturate. „Luând în considerare faptul că limitatoarele de viteză nu creează blocaje în trafic și de la montarea lor nu s-au mai înregistrat evenimente rutiere în zonă s-a stabilit ca necesară menținerea acestora”, este, pe scurt, răspunsul emis de Primăria Municipiului Sibiu, prin Direcția Tehnică. 

Aceștia mărturisesc că sunt tot mai siguri că singura lor șansă este să meargă în instanță. „Și cu siguranță am câștiga, dacă am ajunge până acolo”, spune dl. Popa. 

Nu este pentru prima dată când subiectul limitatoarelor de viteză și al problemelor cauzate de acestea este adus în atenția cititorilor. Citește și Efectul ”calmatoarelor” de pe șoseaua Alba Iulia: ”se zguduie paturile în case cu noi”

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

POPA Ana

Acum 3 luni

Va multumim pentru articol' Este relevant privind realitatea din teren si din birourile primariei care ne distruge proprietatile si ne face imposibila in prezent viata normala in locuinte. Este de neacceptat ca nu am gasit raspunsul cuvenit la cererile noastre catre primarie dar se pare ca acestea zac undeva in baza de date a Directiei Tehnice a Primariei Sibiu. Rostul unui trafic controlat este de inteles,soferi bauti,drogati sau dornici de viteza vor mai fi permanent dar cand se ia o masura de acest fel ar trebui temeinic studiata zona de amplasare si conditiile de trafic. A devenit practic o moda ,o cutuma prin care si politia rutiera vrea sa-si dovedeasca implicarea.Consecintele sunt grave! O sa ajungem la a protesta public in strada sau in fata primariei! Eprea mult! Si apoi in instanta neaparat ptr daune de tot felul caci sunt destule de la cladiri la cele morale.
Raspunde

Biciclist+sofer

Acum 3 luni

Radarul fix e singura solutie, dar autoritatile nu vor sa isi complice munca pentru ca desi asta e cea mai eficienta metoda probabil e si cea mai greu de implementat. Asa ca, dragi locuitori afectati sper sa ii dati in judecata si sa va recuperati pagubele ca linistea e deja pierduta.
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 3 luni

Si un gandac de Colorado sau o urechelnita ar fi peste Fodor si incompetentii din primarie! Am decazut in cativa ani, de la Real Madrid la Frecateii Tecuci! Ne batem cu Glina, Chiajna si Dorohoi! Ce rusine!
Raspunde

Șofer decent.

Acum 3 luni

Întrebare : oare nu suntem discriminați cei cu mașini mici fata de ce cu jeep-uri. Întrebare :oare nu sunt discriminați șoferii corecți fata de tembelii de la volan
Raspunde

Mda

Acum 3 luni

Sper ca azi sa îmi publicați mesajul... Ar putea primăria sa instaleze camere cu radar cu limitare la 30 sau 50km/h, ca in Germania, așa ca viteza se va reduce fără sa mai fie nevoie de “calmatoare”...
Raspunde

X

Acum 3 luni

Unde in Romania mai exista radare fixe(functionale)? dar in localitati? Nicaieri: acolo se rezolva problema tot cu un giratoriu! Chiar daca sunt multe giratorii sunt prost gandite/liniate! Exista nenumarate giratorii care ar putea detine banda la dreapta care sa nu intre prin giratie. Dar...trebuie cap! Eu daca locuiam acolo ma intindeam pe carosabil
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 luni

Prin frânare , demarare , accelerare cresc poluarea aerului ! O prostie generalizată ! Obs. : nu sunt șofer !
Raspunde

Xxx

Acum 3 luni

Nu ajung toate gropile și 99/ din gurile de canal care nu sunt la nivelul asfaltului??? Trebuie și calmatoare puse aiurea!!! Practic nu mai poți circula normal...și aici nu vb de a circula cu viteza! Sa zicem că in zona respectiva ar avea o logica..deși(acum ce facem unde e un accident punem calmator?)dar totuși dacă îl pui pt că in intersecția respectiva sa reduci viteza îmi spun mințile luminate care au decis montarea lor de ce trebuie calmator și la...ieșirea din intersecție????? De ce sa pui pe ambele benzi ori intri ori ieși din intersecție calmator????? Și dacă tot vor sa pună in tot orașul ok ..dar numai in momentul cînd restul șoselei e perfect...fara gropi...denivelări...guri de canal (99/) sub nivelul asfaltului!!! De 2 luni e o groapă imensa in giratoriul de la BMW...una și mai adînca la trecere pe sub calea ferată pe AB Iulia...și...sint sute...sa le considere pe alea calmatoare de viteza daca tot nu vor sa le repare dar sa demonteze restul calmatoarelor! Și că idee...șoferii și medicii de pe ambulante nu au nimic de comentat sau sfătuit În privința calmatoarelor..oare cum se simt pacienții cînd ambulanța sare peste calmatoare????
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 luni

Un prost a aruncat o piatra....
Raspunde

Sibianul

Acum 3 luni

Acelasi efect il are si o groapa in asfalt sau o reparatie proasta( denivelata)
Raspunde

W

Acum 3 luni

o solutie? https://www.google.ro/maps/@46.7574428,23.597873,3a,35.4y,343.13h,75.23t/data=!3m7!1e1!3m5!1smGCaYwYJOgv6Fqb_LD7jdg!2e0!3e11!7i13312!8i6656?hl=en
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus