Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Video Cum ratează Sibiul 100 de mil. de euro din cauza mirosului gunoaielor. ”Dacă e nevoie, otrăvim fântânile!”

Video Cum ratează Sibiul 100 de mil. de euro din cauza mirosului gunoaielor. ”Dacă e nevoie, otrăvim fântânile!”

”Ne-ați sacrificat destul pe noi! Găsiți pe alții! Ajunge! Duceți gunoaie la Mediaș sau unde doriți, dar nu aici!”, s-a strigat în sala de sport a comunei Cristian, acolo unde s-a desfășurat consultarea publică pe subiectul extinderii sistemului de gestionare a deșeurilor în județul Sibiu. Proiect estimat la 100 de milioane de euro, dar care nu poate înainta fără acordul comunei Cristian. Acolo unde, lângă groapa de gunoi, este propusă și o stație de tratare a deșeurilor. Stație pe care cei din Cristian nu o doresc.

Groapa de gunoi de la Cristian va mai primi deșeuri până în 2030, conform autorizației de funcționare. Deșeurile duse acum acolo sunt pur și simplu depozitate, iar prin descompunere rezultă mirosuri de care se plâng locuitorii comunei și nu numai. Aceste mirosuri ar putea fi eliminate în proporție de 96 – 97% dacă va fi construită o stație de tratare a deșeurilor. În această stație – a cărei valoare este estimată la 50 de milioane de euro și ar urma construită până în 2023 – ar urma să ajungă cele peste 100.000 de tone de deșeuri reziduale generate anual la nivel de județ. Iar după tratarea deșeurilor, în groapa de gunoi de la Cristian ar mai ajunge doar 10% din cantitatea totală. Iar acest 10% reprezintă deșeuri uscate, fără miros, prin urmare Cristianul scapă de această problemă. Doar la Cristian se mai poate construi o astfel de stație, din cauză că celelalte amplasamente identificate – la Șelimbăr și Gura Râului – nu îndeplinesc toate criteriile.

Cam acestea au fost ideile pe care reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, alături de proiectanți și reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu le-au prezentat la consultarea programată vineri după-amiaza în sala de sport din comuna Cristian. Au participat câteva zeci de persoane, în frunte cu primarul și consilierii locali, iar tonul discuțiilor a urcat adesea.

Oamenii nu mai au încredere

”Limitează poluarea apelor, reduce poluarea aerului, duce la scăderea emisiilor cu efect de seră, reduce cantitățile deșeurilor biodegradabile depozitate”, au descris și reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului Sibiu acest proiect. Sprijin pentru acest proiect a venit și din partea altor instituții. ”Sper ca această dezbatere să lămurească în primul rând locuitorii din Cristian. Noi folosim acum niște metode arhaice: adunăm gunoiul și îl acoperim cu pământ. Acesta va fi un proiect care, în afară de faptul că va fi făcut pe fonduri europene, va aduce doar beneficii. Dacă acest proiect se va realiza, atunci cu siguranță cantitatea de deșeuri depozitată va fi mai mică, iar mirosul va fi redus”, au susținut și reprezentanții Gărzii de Mediu.

Doar că toată prezentarea proiectului și afirmațiile autorităților nu au prea găsit ecou în rândul celor câteva zeci de persoane din Cristian care au participat la dezbatere. Oamenii s-au arătat de acord cu proiectul, doar că stația de tratare a deșeurilor să nu fie ridicată în Cristian. Ci oriunde altundeva. ”Cred că această instalație e una de viitor, va aduce plus valoare. Dar istoria ne pedepsește uneori. Noi am promis în trecut o groapă ecologică la Cristian, dar s-a făcut o groapă de gunoi în toată puterea cuvântului. Zi de zi ne opresc oameni să facem ceva cu groapa de gunoi. Cetățenii nu mai au încredere, deoarece ceea ce s-a făcut până acum nu s-a făcut bine”, a explicat, de exemplu, un consilier local din Cristian.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a replicat faptul că altă soluție nu există și – precum de mai multe ori în cursul dezbaterii – a cerut celor prezenți să vină cu alternative. ”Aveți dreptate: istoria ne ajunge din urmă pe toți, doar că nici eu, nici dumneavoastră, nici domnul primar nu am făcut parte dintre cei care au hotărât să existe această groapă. Acum ea există, până în 2030 se vor depune deșeuri aici. Prin urmare, ce facem: stăm până în 2030 și suportăm mirosurile sau prin acest proiect, începând din 2023, aceste deșeuri vor fi prelucrate înainte de a fi depozitate? Aceasta este soluția pe care noi o propunem către dumneavoastră. Dacă aveți dumneavoastră o soluție mai bună, vă rog să ne-o spuneți și noi o aplicăm”.

Câteva zeci de persoane au participat la dezbaterea de la Cristian

”Când am demarat acest proiect am analizat mai multe locații. Șelimbărul a picat, deoarece pe terenul propus s-a constatat că acolo există un sit arheologic și nu poate fi construit. În ce privește Gura Rîului, a fost și este disponibilă o astfel de investiție. Dar analizele consultanților arată că locația care presupune cele mai mici costuri este aceasta cea mai apropiată de Sibiu. Cea de lângă groapa de deșeuri de la Cristian”, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu

”Asta este: nu se poate, nu se poate”

Cei prezenți au pus la îndoială faptul că viitoarea stație va reduce mirosurile, asta în contextul în care stația este proiectată să funcționeze cel puțin 25 de ani, deci și după anul 2030 din care groapa de la Cristian ar urma închisă. Au adus în discuție faptul că oricum Cristianul este afectat și de poluarea fonică generată de aeroport și că, de fapt, ei nu își mai doresc groapa de gunoi, cu atât mai puțin o nouă investiție în acest domeniu, chiar dacă această investiție este promisă a fi una benefică. ”Ne-ați sacrificat destul pe noi! Găsiți pe alții! Ajunge! Duceți gunoaie la Mediaș sau unde doriți, dar nu aici!”, s-a strigat, la un moment dat, din sală (notă: inițial, în articol aceste declarații au fost atribuite, din greșeală, fostului viceprimar al comunei). Un alt localnic a ridicat miza. ”Nu e prima dată în istoria României când ne otrăvim fântânile. Și dacă va fi nevoie să o facem, o vom face pentru un viitor mai bun”, a spus declarându-se împotriva proiectului.

Schița stației de tratare a deșeurilor, proiect care ar urma să ocupe aproximativ 4,5 ha de teren

Orice argumente sau contra-argumente ar fi adus autoritățile, cei prezenți nu au dat semne că vor să își exprime acordul pentru amplasarea stației. Acord necesar pentru ca proiectul să poată înainta. ”Toți garantează, pe la televizor numai asta ni se spune că «se garantează că...». Și noi avem cele mai bune intenții, să ajutăm, să facem ce se poate. Dar, cred că ați dedus curentul de opinie împotriva amenajării unei astfel de fabrici la Cristian. Dacă noi spunem nu, nu se mai face?”, a întrebat un locuitor al Cristianului către finalul dezbaterilor. Iar răspunsul l-a transmis președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean. ”Am lucrat un an și jumătate să găsim o soluție pentru acest proiect, care este benefic pentru tot județul Sibiu. Dacă nu se face aici, la Cristian, proiectul nu se va mai face. Analiza noastră e epuizată. Dacă nu facem aici, altă soluție nu avem”, a replicat Daniela Cîmpean.

Ultimul mesaj al dezbaterilor l-a transmis primarul comunei, Ioan Seuchea. ”Locuitorii comunei Cristian sunt împotriva amplasării acestei gropi. Asta este: nu se poate, nu se poate. Nu se vrea locația în Cristian. Eu, care trebuie să dau avizul, nu îl voi da, pentru că trebuie să respect dorințele cetățenilor”, a spus primarul, referindu-se la actele pe care administrația pe care o conduce ar trebui să le emită pentru ca proiectul să poată continua.

Restul de 50 de milioane de euro și ultimul tren

Cu alte 50 de milioane de euro – atrase tot în cadrul acestui proiect – ar urma dezvoltat sistemul de management al deșeurilor în județul Sibiu, atât prin achiziția de recipiente pentru colectarea selectivă, cât și prin amenajarea de stații de transfer, stații de depozitare cu aport voluntar etc. Cu alte cuvinte, prin acest proiect de 100 de milioane de euro, județul Sibiul are șansa de a-și atinge obiectivele de reciclare și, mai departe, cetățenii nu vor mai fi penalizați pentru că nu colectează suficiente deșeuri reciclabile, au mai prezentat autoritățile județene în dezbaterea de la Cristian.

Cei 100 de milioane de euro necesare pentru acest proiect mai pot fi accesate din fonduri europene nerambursabile doar până la finele acestui an, potrivit reprezentanților CJ Sibiu. Timp scurt, a susținut și secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Cristian Roman, fost subprefect al județului, care a participat și el la discuții.

Urmărește mai jos înregistrarea video a dezbaterii de la Cristian

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5355

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Dana

Acum 2 ani

Buna seara.am rugămintea de a verifica încă o data afirmațiile fostului viceprimar inainte de a publica. ROG RECTIFICARE.multumesc anticipat.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Încă o dovadă a absenței spiritului organizatoric public .
Raspunde

Baronul de Münchhausen

Acum 2 ani

"Șelimbărul a picat, deoarece pe terenul propus s-a constatat că acolo există un sit arheologic și nu poate fi construit." Vrajeli de gradinita!!! Daca autostrazile se pot face peste situri arheologice de ce nu s-ar face groapa de gunoI. Doamna arvocata si-a ratat cariera de educatoare de pe sate si le serveste cetatenilor povesti de adormit copiii,
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 2 ani

Mergeti naibii si vizitati cea mai moderna si mai performanta "groapa de gunoi" din Europa si faceti una la fel. Si nu cred ca o sa coste 100 milioane euro. Daca e sa te iei dupa gura lumii, nicio localitate nu va accepta o groapa de gunoi pe terenurile ei, oricat de performanta si moderna ar fi.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Respect primarului că nu trece peste decizia locuitorilor, asta înseamnă să reprezinți comunitatea. Dumnezeu să vă răsplătească.
Raspunde

Toma

Acum 2 ani

"Otravim fantanile!"Iata o atitudine de politician ales!Unde ati fost cand s-a stabilit amplasarea gropii de gunoi?De ce nu v-ati opus atunci?E usor sa ai o parere politicianista si populista doar de dragul de a fi pe placul alegatorilor si sa dai cu piciorul la(poate!) singura solutie rationala.Daca veti primi gunoi pana in 2030 ce veti face cu el?Il puneti la saramura in borcane?Sau la congelator?Nu credeti ca dezvoltarea CORECTA a acestui sistem este unica solutie si nu abandonarea?
Raspunde

Johny

Acum 2 ani

Din moment ce se propune cumpararea unui teren privat si nu concesionarea unui teren din inventarul domeniului public, cu siguranta se gasesc si alte terenuri de vanzare de minim 5 hectare in alte parti ale judetului, in apropiere de Sibiu. Pe langa asta, de ce sa strangulezi dezvoltarea Cristianului pentru cel putin 25 de ani, pe plan industrial si rezidential, punand aceasta eticheta murdara de groapa de gunoi/statie de tratare a gunoiului asupra Cristianului? Zic asta fara sa ma gandesc la mirosul si mizeria provocata de groapa de gunoi. De ce sa nu te duci cu groapa de gunoi intr-o zona in care nu exista deloc potential de dezvoltare, 10-15 km in afara orasului. Cu siguranta se gasesc terenuri private de cumparat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus