Duminică,
13.06.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

VIDEO Toți copacii transplantați prin Sibiu din calea excavatoarelor au înverzit: ”Îngrijiți, vor trăi mult și bine”

VIDEO Toți copacii transplantați prin Sibiu din calea excavatoarelor au înverzit: ”Îngrijiți, vor trăi mult și bine”

Toți cei aproximativ 80 de arbori care au fost mutați de pe Calea Dumbrăvii pentru a face loc șantierului de modernizare a străzii s-au adaptat în noile locuri unde au fost mutați la începutul lunii aprilie. Este pentru prima dată când, la Sibiu, copacii sunt mutați în loc a fi tăiați pentru a face loc șantierelor.

Tei, arțari, albizia și cenușari – unii înalți și de peste cinci metri – sunt printre speciile care au început să facă umbră pe strada Maramureșului și în Cimitirul municipal, acolo unde au fost mutați în primăvara acestui an, înainte să înmugurească. Trei luni mai târziu, toții au înverzit și dau semne de dezvoltare cât se poate de normală.

”Rata de succes a transplantărilor este de obicei mare, depinde de mărimea copacului, de specie, de zonă, sunt mai mulți factori. Cât vor mai trăi aceștia? Mult și bine, cât este ciclul lor normal de viață, dacă vor fi îngrijiți. De acum încolo, zic eu, se vor dezvolta și mai frumos: tăindu-le rădăcinile, am forțat creșterea de noi rădăcini mai aproape de trunchiul arborelui”, spune Ioan Ciopșaiu, directorul tehnic al societății care a realizat la Sibiu operațiunea de transplantare. Este vorba de Compania municipală parcuri și grădini București, care – la Sibiu – a folosit pentru prima dată utilajul achiziționat în acest scop, primul de acest fel din țară. ”L-am mai utilizat de atunci. Am făcut și demonstrații de Ziua Horticultorului în fața studenților, iar acum avem un proiect cu Poliția de frontieră, totodată chiar avem de mutat niște nuci de la rectoratul Politehnicii din București. Avem cereri”.

Copacii mutați de pe Calea Dumbrăvii pe Maramureșului în aprilie 2021 (foto sus) și în iunie 2021 (foto jos)

Singura problemă pe care o are în vedere Ciopașiu referitor la soarta copacilor de la Sibiu este cea a cenușarilor din cimitir, a căror coroană nu a mai fost toaletată de către administrația locală. ”Nu e bine dacă nu au fost toaletați copacii din Cimitir. Când toaletezi rădăcinile, deoarece asta s-a întâmplat prin transplantare, automat trebuie să toaletezi și coroana arborilor”.

Faptul că cenușarii nu au mai fost toaletați după transplantarea în Cimitirul muncipal ar putea pune în pericol rezistența acestor copaci

Aproximativ 1.000 de lei

Depinde de dimensiunile copacului, de perioada din an și de distanțele care trebuie parcurse în stabilirea costurilor pentru transplantarea unui arbore. Aproximativ 1.000 de lei pentru un copac, este media pe care au calculat-o reprezentanții companiei de la București care au lucrat în primăvara aceasta la Sibiu. ”Noi defrișăm în loc să transplantăm în România, e un mare păcat. Arbori de talia celor mutați acum ar costa mii de euro. Din păcate nu avem cultura transplantării”, aprecia Ioan Ciopașiu, în primăvara acestui an.

Pe Calea Dumbrăvii, aflată acum în șantier, ar urma să fie plantați aproximativ 200 de copaci, după finalizarea lucrărilor. Cât privește inițiativa acestui proiect, ea a fost asumată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, afirma că ideea este a Primăriei. ”Subliniez că relocarea arborilor și protejarea vegetației a fost prevăzută de Primăria Sibiu de la bun început în caietul de sarcini și în contractul de lucrări”, declara primarul Sibiului în primăvara acestui an.

Vizualizari: 6180

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Cora, lasse uns!

Acum 2 zile

Mutarea acestor arbori este cea mai buna si singura masura decenta luata de primarie in ultimii multi ani! In rest, Fodor, responsabilii din primarie, PNL si FDGR la pubela istoriei!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 zile

petarde si fumigene marca "primaria Sibiu"!!! orice au inceput in oras e DEZASTRU!!!
Raspunde

Andra

Acum 1 zi

Superb. Toata stima si mandria. Felicitări! La mai mare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus