Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
14°C

De ce nu va fi finanțat prin PNRR Centrul de conferințe și spectacole din Sibiu: nu are șanse să fie gata la timp

De ce nu va fi finanțat prin PNRR Centrul de conferințe și spectacole din Sibiu: nu are șanse să fie gata la timp

Plimbat câțiva ani între Teatrul ”Radu Stanca” și Primărie, proiectul noului Centru de conferințe și spectacole al Sibiului nu mai are șanse să fie finanțat din miliardele de euro prevăzute în Planul național de redresare și reziliență. Dan Barna, vicepremierul care coordonează acest plan, a și explicat de ce. 

”Proiectele din PNRR trebuie finalizat până în 2026. Or, acesta este un proiect mai complex, s-ar putea să nu ne mai încadrăm în acest termen”, a răspuns Dan Barna, întrebat despre cel mai mare proiect din portofoliul Primăriei Sibiu. Proiect care – după contractarea unui plan urbanistic zonal în 2013 – a continuat cu pregătirea unui concurs de soluții în 2016. Pregătire care a fost mai apoi transferată Teatrului ”Radu Stanca” în 2017, reîntoarsă în responsabilitatea Primăriei în 2019, an în care a fost lansată licitația pentru studiul de prefezabilitate. Studiu care ar urma finalizat luna aceasta.

Vicepremierul Dan Barna spune, însă, că proiectul Centrului de conferințe și spectacole de la Sibiu – estimat, înaintea studiului de prefezabilitate, la 80 de milioane de euro – va beneficia de sprijinul financiar Guvernului. Context în care, alături de premierul Florin Cîțu, Barna se va întâlni sâmbătă cu Constantin Chiriac, directorul Teatrului național ”Radu Stanca”. ”Voi avea o discuție împreună cu premierul și directorul Teatrului, despre acest proiect al Centrului de conferințe și spectacole. Un proiect important și major pentru Sibiu, despre care vorbesc de fiecare dată, țin să facă mai departe pașii necesari pentru a deveni o realitate de care să ne putem mândri și noi și generațiile următoare, aici în Sibiu, unde avem Festivalul Internațional de Teatru. Un festival reper, care trebuie să rămână așa în viața culturală a planetei. Și nu exagerez deloc. Pe bună dreptate, efortul domnului Chiriac, a echipei sale, a municipalității trebuie susținut și facem asta și de la vârful Guvernului”, a declarat Dan Barna.

Vicepremierul spune că va avea discuții despre pașii următori în derularea acestui proiect, inclusiv discuții despre variante de locații în perioada în care actualul sediu al teatrului va fi demolat pentru a face loc unei noi construcții.

Pe de altă parte, administrația locală este prudentă în a avansa termene pentru implementarea acestui proiect. ”În acest moment nu se poate estima un calendar aproximativ deoarece desfășurarea demersurilor legale depinde de o serie de factori. Spre exemplu, în urma parcurgerii etapei de prefezabilitate se va stabili dacă este necesară întocmirea unui nou plan urbanistic zonal. De asemenea, lansarea licitațiilor depinde de identificarea și a altor surse de finanțare în completarea resurselor bugetului local, cum ar fi, spre exemplu, sumele alocate de la bugetul de stat și fondurile europene nerambursabile disponibile. La toate acestea se adaugă termenele de avizare a documentațiilor și termenele procedurilor de achiziție”, declarau, pentru Turnul Sfatului, reprezentanții Primăriei Sibiu la începutul lunii mai.

Vizualizari: 1069

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Izabell

Acum 1 săptămână

80 MILIOANE EURO pentru proiectul faraonic al lui chiriac, nu al sibiului!!! Da, pentru un nou teatru de 2 max 3 milioane de euro, dar sa finantati din banii nostri megalomania unui om rupt de realitate (are ca model opera din sydney …. cu statuia lui la intrare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus