Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Mulți șefi ai județului, despre urși: pot fi un real pericol, dar nu avem ce face!

Mulți șefi ai județului, despre urși: pot fi un real pericol, dar nu avem ce face!

Majoritatea gestionarilor de fonduri de vânătoare din județ au participat la o întâlnire cu autoritățile județene și organizațiile nonguvernamentale din domeniu pentru a discuta despre prezența urșilor în intravilanul localităților din județul Sibiu.

Reprezentanții a 21 din cele 29 de fonduri de vânătoare din județul Sibiu au participat la întâlnirea organizată de către Autoritatea teritorială de ordine publică (ATOP), care funcționează în subordinea Consiliului Județean Sibiu. Reprezentanții Gărzii Forestiere, conducerea Inspectoratului de Poliție și cea a Jandarmeriei, alături de organizații de protecție a mediului și animalelor au completat participarea.

”Întâlnirea cu asociațiile de vânători a fost convocată în urma discuțiilor din cadrul ATOP Sibiu pe marginea posibilităților de intervenție a Jandarmeriei în situațiile de urgență cauzate de urși și a nevoii de monitorizare a zonelor în care au loc frecvent incidente. Scopul întâlnirii a fost acela de a găsi soluții pentru ca Jandarmeria să poată acționa în baza protocolului emis de Instituția Prefectului Județului Sibiu în urmă cu câteva săptămâni și de a înțelege care sunt competențele pe care le au fondurile de vânătoare, astfel încât să se poată stabili modul în care toate entitățile pot colabora”, descriu reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului.

”Discuțiile purtate au evidențiat faptul că efectivele de urși sunt în creștere, că atacurile s-au intensificat, fiind zilnice, și au loc în zone în care nu s-a înregistrat niciodată prezența ursului, cum ar fi satul Presaca (comuna Păuca), că aceștia atacă chiar și în timpul zilei, ceea ce denotă un comportament deviant al animalului”, comunicat CJ Sibiu

Deocamdată, nimic nu poate fi făcut, au transmis gestionarii fondurilor de vânătoare: deoarece nu mai au cote de vânătoare pentru prevenție, ei nu se pot implica și nici nu doresc să se implice în condițiile în care ursul rămâne specie strict protejată, rezumă reprezentanții CJ Sibiu. Mai mult, nici în cazul unor situații de urgență intervențiile nu pot fi făcute rapid, din cauza faptului că pentru obținerea derogărilor necesare timpii necesari sunt îndelungați.

Așteptând Bucureștiul...

Pentru rezolvarea situației acelor urși care ”pot fi un real pericol pentru populației” a pledat și Daniela Cîmpean, președinta CJ, care a adus în discuție programul Anii Drumeției pe care instituția județeană îl promovează anul acesta și cel următor. Dar în actualul context normativ, tot de la nivel central trebuie să vină rezolvarea. Într-o primă fază, o rezolvare ar fi cea a obținerii derogărilor necesare într-un timp mult mai scurt. Situație care tot numai de la nivel central poate fi reglementată.

Ședința a avut loc în cursul zilei de joi, 10 iunie

”Președinta CJ Sibiu a adresat invitaților rugămintea de a colabora, în baza expertizei pe care o dețin, pentru întocmirea unei bune fundamentări care va fi transmisă către autoritățile centrale în vederea emiterii unor modificări legislative favorabile gestionării situației urșilor. Președintele ATOP Sibiu, Gheorghe Sterp Vingărzan, a accentuat că întâlnirea nu va rămâne la nivel de discuții și că se va asigura ca în scurt timp să fie transmisă o adresă la Ministerul Mediului din partea Consiliului Județean Sibiu și a Instituției Prefectului Județul Sibiu, pentru aprobarea derogărilor în regim de urgență în ceea ce privește măsurile de protecție a speciilor de faună sălbatică și simplificarea procedurii de alocare a cotei de intervenție”, se mai arată în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului.

Vizualizari: 1064

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Dan

Acum 1 săptămână

povesti vanatoresti, auzi comportament deviant. la urs sau la vanatori ?? cum nu aveti ce face ? opriti taierile din paduri ! interziceti enduro si atv-urile care zburda pe unde ii taie capul. Faceti frumos situl Natura 2000 Parc Natural protejat. Ursul daca nu e deranjat in habitatul lui, nu e tampit sa vina la oras sa o vada pe cimpean sau alte eminente cenusii locale.
Raspunde

Andrei

Acum 1 săptămână

Padurile din Sibiu si nu numai sunt locul de distractie pentru toti ametitii, animalele domestice pasc in padure, uneori sunt lasate peste noapte, cadavre de animale si hrana stricata sunt aruncate la marginea satelor samd. Educatia pare ceva greu de infaptuit. Iar vanatorii nu vor sa se implice, pentru ca nu mai pot impusca ursi si s-au suparat, saracutii.
Raspunde

Jale

Acum 1 săptămână

ATOP poate lua o masura foarte buna! Dar nu cu aceasta componenta!
Raspunde

Istorie si biologie

Acum 1 săptămână

Cainii latra, ursul trece
Raspunde

Birtu

Acum 1 săptămână

Trebuie trimisi sefii din institutile de stat sa scoleasca si sa instruiasca ursii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus