Marţi,
03.10.2023
Cer Senin
Acum
22°C

Andrei Toma, scriitor la 15 ani: „Sunt un foarte bun ascultător și-mi plac poveștile din jurul meu”

Andrei Toma, scriitor la 15 ani: „Sunt un foarte bun ascultător și-mi plac poveștile din jurul meu”

Andrei Marian Toma are 15 ani și este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Băiatul este fascinat de lumea magică a cărților și își dorește să ajungă scriitor, regizor și producător de film. Îi place să facă prăjituri, să călătorească și să cânte la ukulele. Talentul i-a fost recunoscut după ce a obținut locul I la „Concursul de creație literară” HERMANN – 2021. A scris deja patru cărți și spune că nu știe niciodată, dinainte, care este finalul poveștii la care lucrează. De aceea nu-i place să fie întrebat despre ce este cartea sau cum se termină. Cel mai important sfat pe care îl oferă? „Nu renunțați la visele voastre, indiferent de obstacole”.

Andrei Marian Toma a terminat Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, iar în momentul de față este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga”, la profilul Științe bilingv – engleză. Și-a descoperit pasiunea pentru scris în clasa a IV-a atunci când învățătoarea i-a dat să citească primul volum din Harry Poter.

„Erau 16 capitole și mi-am pus în gând să-l citesc. Am citit câte un capitol. După ce am terminat-o m-am întors la prima pagină acolo unde autoarea povestea cum a început să scrie cartea, cât i-a trebuit și îmi plăcuse atât de mult încât mi-am spus să încerc și eu”, povestește Andrei.

Pentru prima carte l-a ajutat tatăl lui să înțeleagă cum să lucreze în Word și ce trebuie să facă. Andrei avea 10 ani și câteva idei ce abia așteptau să prindă contur. La acea vreme avea un joc pe care îl juca alături de un prieten.

„Nu vorbesc despre un joc pe calculator, ci de unul pe care îl jucam afară, într-un parc. Era un joc cu extratereștri, cu spioni în spatele căruia stătea o poveste creată de noi. Așa m-am decis să transpun jocul nostru într-o carte, prima carte scrisă de mine, care se numește Povestea noastră și lucrurile magice”, spune Andrei.

După ce a scris-o pe prima, a început să se documenteze pe internet pentru a afla mai multe despre cum se scrie o carte, ce înseamnă să fii autor și și-a dat seama că este ceea ce-și dorește să facă.

„Povestea noastră” are și volumul doi și volumul trei deja scrise.

Prima certificare a talentului, locul I la un concurs organizat de o editură

Timpul s-a scurs și Andrei a ajuns în clasa a IX-a, cu patru cărți scrise. Consideră că „Povestea noastră”, fiind prima carte, este și cea mai importantă, de aceea revine asupra ei. Acum este mult mai atent la detalii și la firul narativ al poveștii. În paralel scrie și alte cărți și are zeci de alte idei pe care le trece într-o agendă.

Prima certificare a talentului său, pe lângă aprecierile dascălilor de Limba și literatura română, este locul I obținut la „Concursul de creație literară” HERMANN – 2021. Nu a fost singurul câștigător, însă, pentru Andrei această recunoaștere îi arată că se află pe drumul cel bun.

Cartea cu care a participat se numește „Cel mai important lucru este familia”. Este o poveste despre doi prieteni care au terminat liceul și se află în vara dinaintea admiterii la facultate. Locuiesc împreună și fiecare dintre ei au câte un job. Unul dintre băieți are probleme la locul de muncă, provocate de fiul patroanei lui. Cartea începe direct cu acțiune și se dezvoltă pe povestea celor doi prieteni și a personajelor din jurul lor. Există intrigă, secrete, trădări, sechestrări, evadări, există familii cu povești în spate, un deznodământ la care cititorul nu se așteaptă și loc de continuare.

Andrei a terminat-o de scris înainte de termen și își amintește că a trimis-o la editură într-o noapte, în jurul orei 23.00.

Nu exclude nici filmele, nici jurnalismul

Deși are numai 15 ani știe că viitorul său se va contura în jurul cărților, dar și al filmelor, pentru că băiatului i-ar plăcea să-și transpună poveștile în imagini, să producă și să regizeze filme. Nu exclude nici posibilitatea de a ajunge jurnalist. Știe deja și la ce facultăți vrea să aplice. Pe primul loc este Facultatea de Psihologie, urmată de cea de Jurnalistică.

„Am ales să fie psihologia prima, pentru că unui scriitor îi stă bine să înțeleagă psihicul uman și, de ce nu, să se înțeleagă pe sine. Sunt un foarte bun ascultător, îmi plac poveștile din jurul meu și cred că această facultate m-ar putea ajuta în realizarea visurilor mele”, mai spune Andrei.  

O altă pasiune a tânărului scriitor este gătitul. Mai exact făcutul dulciurilor. Cel mai bine îi ies brioșele, iar desertul cel mai sofisticat pe care l-a făcut este tortul.

„Ziua mea am sărbătorit-o în carantină. Atunci am făcut primul meu tort. Sincer, l-am făcut foarte dulce, dar copiilor le place așa. Am mai făcut tort și de ziua surorii mele, Aniela, și a ieșit foarte bun”, spune Andrei.

De asemenea, îi place să călătorească, pentru că este săgetător spune el, să-și petreacă timpul cu prietenii și să cânte la Ukulele.

Nimeni nu trebuie să renunțe la visele sale, indiferent de obstacole

În momentul de față Andrei lucrează intens la îmbunătățirea primei lui cărți pe care își dorește să o publice. Deja scrie editurilor, însă spune, că în mare parte, se întâmplă să nu-i răspundă, indiferent ce părere au despre textele trimise de Andrei. Nu este dezamăgit și nici descurajat. Are tot timpul din lume să încerce și, cu siguranță, într-un final, va reuși. Totodată va participa, alături de o colegă, la un concurs dedicat adolescenților și organizat de cei de la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania). Își vor face un CV, un filmuleț de prezentare și speră să fie acceptați.

Marele vis este lesne de ghicit: prima carte publicată, cunoașterea felului în care o primesc cititorii și primul film care să poarte amprenta Andrei Toma. Va lupta pentru el și este și sfatul pe care îl dă tuturor. Să creadă în visele lor și să nu se dea bătuți, indiferent de obstacole, pentru că vor ajunge acolo unde își doresc.  

Alți copii de la Colegiul „Octavian Goga” câștigători la concursul de creație literară

Diana Pașcalău – cls. a X-a A

Anisia Maria Pădurean – cls. a IX-a B

Denisa Muntean – cls a X-a B

Iulia Galațanu – cls. a X-a E

Georgiana Isabella Trocaru – cls. a XI-a A

Roxana Daria Comșa – cls a XI-a A

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Felicitari d-le Toma Andrei! Inseamna ca nu e totul pierdut in tara asta,scufundat in goagal,biblioteca din telefon si taste,manele si grobianism,incultura si dorinta de a o intinde cat mai repede catre alte zari... @Turnul Sfatului-asa ceva trebuie promovat de dvs! Cu stima pt.dvs.si pt articol,Cristian.
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Felicitari Andrei! Si la cat mai multe carti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus