Luni,
20.09.2021
Ceata
Acum
12°C

Topul celor mai înguste trotuare are un nou lider: 67 de cm, cu tot cu bordură. Și peste scările blocului

Topul celor mai înguste trotuare are un nou lider: 67 de cm, cu tot cu bordură. Și peste scările blocului

O porțiune din trotuarul unei străzi din Sibiu a ajuns să încalece scările de acces în bloc. Chiar și așa reabilitat, a rezultat un trotuar cu o lățime de doar 67 de cm, care nu poate fi folosită integral. Cu toate că, în proiect, lățimea prevăzută este de un metru.

Situația a apărut în cadrul lucrărilor de refacere a cartierului Hipodrom III, în zona cuprinsă între străzile Nicolae Iorga, Oștirii, Rahovei și Mihai Viteazul. În cadrul acestui contract semnat în luna aprilie a anului trecut, este prevăzută și reabilitarea străzii Greierului, unde potrivit proiectului, trotuarul din dreptul blocurilor este prevăzut să aibă o lățime de un metru.

În realitate, în urma lucrărilor aflate în curs, a rezultat un trotuar care pornește de la o lățime de aproape un metru, iar în apropiere de intersecția cu strada Oștirii ajunge să încalece chiar și ultima treaptă a unei scări de bloc. Zonă unde lățimea spațiului alocat pentru pietoni ajunge la cel mult 67 de centimetri. Nici această lățime, însă, nu poate fi folosită în totalitate, din cauză că – amenajat peste ultima treaptă a scării de acces în bloc - o parte din trotuar trece pe sub balustrada scărilor.

Cu toate că a ajuns să încalece scările de acces în bloc, trotuarul are o lățime de doar 67 de cm. Mult sub normative și proiect

Proiectul prevede trotuare cu o lățime de un metru și nicidecum construite peste scările de acces. Dar proiectul e ”doar o hârtie”

Situația a fost dezvăluită de un cititor al Turnul Sfatului, care locuiește în zonă. ”Problema e că la noi pe stradă, proiectul nu s-a «potrivit» cu aliniamentul blocurilor, astfel încât întreaga alee s-a apropiat oblic de bloc. La prima scară, trotuarul trece corect pe lângă intrarea în bloc, la cea de-a doua a trecut efectiv prin scară. Deviația trotuarului (măsurată de mine) între cele doua scări este de 30 cm pe o distanță de aproximativ 20 de metri. Am discutat cu șefii de lucrare care au fost la fața locului, fără niciun rezultat. Ne-am ales cu promisiunea că «facem să fie bine». Numai bine n-are cum să fie...”, este mesajul transmis redacției Turnul Sfatului.

Contractul de reabilitare a infrastructurii din cartierul Hipodrom III a fost semnat în aprilie 2020 cu societatea Comtram SA, pentru suma de 8,3 milioane de lei, fără TVA. Lucrările ar fi trebuit finalizate în termen de nouă luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Dimensiunea minimă a trotuarului, de un metru, nu este respectată nicăieri pe strada Greierului

 

 

Înainte și acum: strada Greierului înainte de începerea lucrărilor (foto sus, sursa Google Street View) și în timpul acestora (foto jos)

Record doborât

Reabilitarea trotuarului de pe strada Greierului în urma căruia a rezultat o dimensiune sub cea prevăzută în normative (lățimea de un metru este minimul prevăzut pentru trotuare) nu este o excepție în Sibiu. Pe strada Podului, de exemplu, în zona intersecției cu strada Muncitorilor a apărut o porțiune de trotuar cu o lățime de nici 90 de cm, care ar urma să fie folosit atât de pietoni, cât și de bicicliști. Inițial, proiectul realizat pentru strada Podului în respectiva zonă dificilă nu prevedea niciun trotuar. În urma reclamațiilor locuitorilor din zonă, însă, administrația a solicitat constructorilor de la Terra Buildng modificarea proiectului și amenajarea respectivului trotuar care, potrivit măsurătorilor, are o lățime de 88 de cm.

Pe strada Podului, un trotuar de 90 de cm a fost alocat, prin modificare de proiect, pietonilor și bicicliștilor

 

 

Vizualizari: 4602

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Trotuatoru'

Acum 2 luni

Pai si ce propuneti? Sa taie din spatiul verde? Din benzile de circulatie? Cum e mai bine? Sau poate sa taie blocul... Departe de mine in a lua apararea Primariei dar in cazul de fata mai conteaza si cat de tranzitata este zona si prioritizarea pe masura. Cat despre balustradele alea, pot fi scurtate putin, poate chiar inlocuite caci sunt oribile si se mai face loc. Cred ca o initiativa mai buna ar fi sa incercati o campanie prin care sa le scoateti din cap autoritatiilor sa mai puna bitum pe trotuare. Doar la noi vezi asa ceva! Niste dale ar schimba enorm aspectul localitatii si ar rezista si mai mult chiar daca nu e solutia ieftina...
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Comtram , o firma de toata jena , trebuie exclusa de la orice licitatie viitoare dupa ce si-au batut joc si de b-dul Victoriei.
Raspunde

Birtu

Acum 2 luni

Trotuarul de pe strada Distributiei le bate pe toate,este de 30 centimetri !!!!! Cu cit este mai mare cultura la Sibiu cu atat se ingusteaza strazile si trotuarele ! Tanti Dancila si compania isi fac treaba cu succes.
Raspunde

Eu

Acum 2 luni

Pe cand si imagini cu trotuarele din Cartierul Arhitectilor?
Raspunde

Marius

Acum 2 luni

In Selimbar pe str. O Goga tocmai se construieste trotuar cu latimea de 30 cm. Sigur pietonii nu pot circula pe el, in schimb mintea ingusta a primarului din Selimbar zburda in voie. Asta record de prostie !
Raspunde

No comment

Acum 2 luni

Este foarte bine ce se întâmplă. Sibiul nu are parcări , autobuzele Tursib trebuie să aibă banda lor de mers ca în țările civilizate ale Uniunii Europene . Trotuarele Sibiului sunt prea mari și nu cred că este vreo problemă dacă se taie din ele . Dacă s-ar tăia din trotuare autobuzele TURSIB vor circula pe banda lor de mers .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Popdan

Acum 2 luni

Poate sunt inguste dar sigur s-au facut asa pentru a lati carosabillul sa poata trece doua masini din sens contrar fara a urca pe trotuar. In ceea ce priveste faptul ca s-a construit peste ultima treapta a unei scari de bloc, nu este asa. Balustrada scarii de bloc incalca trotuarul. Se vede clar.
Raspunde

Melania Brănză

Acum 2 luni

Felicitări primăriei Sibiu și doamnei Fodor pentru viziune, efort, responsabilitate și implicare! De asemenea, felicitări Comtram pentru calitatea lucrărilor, ne faceți mândri că suntem sibieni! Se vede că această societate face parte din puternicul holding al domnului Carabulea, care orice a atins, s-a transformat în aur și seriozitate!
Raspunde

Gigi

Acum 2 luni

Departamentul tehnic din cadrul primariei este o mina de aur, mina care arunca in aer din ce in ce mai des in ultima vreme confortul pietonilor in detrimentul masinilor. Traiasca Parcarea Culturala Europeana!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus