Proprietarii de cafenele și restaurante caută în această perioadă să angajeze personal, într-o încercare de a revitaliza piața după greutățile întâmpinate în pandemie. Salariile se mențin la aproximativ aceleași valori ca cele dinaintea perioadei de restricții, spun reprezentanții horeca, însă personalul se găsește foarte greu.
Site-urile de anunțuri abundă de oferte pentru barmani, ospătari și bucătari, în Sibiu, atât la cafenele și restaurante, cât și la pensiunile din restul județului. Printre locațiile cunoscute care anunță că fac angajări se numără Montana Garden, JOYME și St. Andrews Scottish Pub. Conform numeroaselor anunțuri regăsite pe internet, remunerația se încadrează în mod normal între 2.000 și 2.500 de lei, fiind însă și joburi care sunt plătite cu sub 2.000 de lei, în principal cele care nu pretind experiență.
Două locații din Sibiu și-au completat deja echipele, spunând că, deși au reușit să găsească personal, nu a fost o sarcină ușoară. Oamenii s-au reprofilat în urma greutăților întâmpinate în pandemie. „Am angajat încă o persoană în bucătărie. Sunt nouă persoane acum pe bucătărie, care lucrează practic în ture, iar pe sală urmează să mai înceapă încă un ospătar și vor fi astfel șase persoane acolo, tot în ture. La bar avem trei barmani. A fost foarte dificil să găsim personal, pentru că nu mai prea există în acest domeniu oameni cu experiență”, spune Olivia Lazăr, din partea celor două locații Tango, din Piața Mică. Ea spune că salariile nu s-au schimbat.
„La noi salariile nu au scăzut deloc, doar că diferă în funcție de vechime. Un ospătar poate să primească între 2.000 și 2.500 de lei.”
Aceeași situație este și la NOD, o cafenea aflată tot în centrul orașului. Echipa este completă acum, însă norocul a venit din partea cunoscuților care au putut să recomande pe cineva. Altfel, nu ar fi avut cum să găsească personal calificat, spune Anda Cornăcel.
„La NOD am angajat luna aceasta un coleg în bar, pe postul de barman, iar acum avem echipa completă. Majoritatea angajărilor din ultima perioadă au fost făcute pe recomandări și s-a dovedit în timp că e varianta ideala pentru echipa noastră. Nesiguranța generată de pandemie cu ale ei restricții au determinat lucrătorii din domeniul HORECA să se îndrepte spre alte domenii mai stabile pentru ei (call center, fabrici de producție), iar studenții trecând la școala online nu au mai avut nevoie de job pentru că au rămas acasă”, explică proprietara cafenelei. Nici aici nu au scăzut salariile.
„Salariile nu au scăzut la NOD, însă puterea de cumpărare a clienților a scăzut vizibil, contrar celor vehiculate în presa centrală. Pandemia ne-a resetat stilul de viată, ne-a făcut mai precauți și cumpătați, lucru pe care antreprenorul din HORECA îl resimte din plin.”
De asemenea, printre anunțuri se regăsesc oferte de job pentru casieri și preparatori la fast-food, recepționeri, personal de curățenie și spălat vase sau chiar bucătar la cantina de la Continental.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: st. andrews , joyme , nod , tango , pizza by tango , Sibiu , restaurant , covid , restaurante sibiu , pandemie , Montana Garden , stiri sibiu
Vizualizari: 3459
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
MB
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Liberal autentic
Acum 1 oră
Neli Oproiu
Acum 1 oră
Bobo