Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Horeca din Sibiu după pandemie: Criză de forță de muncă deși salariile nu s-au schimbat

Horeca din Sibiu după pandemie: Criză de forță de muncă deși salariile nu s-au schimbat

Proprietarii de cafenele și restaurante caută în această perioadă să angajeze personal, într-o încercare de a revitaliza piața după greutățile întâmpinate în pandemie. Salariile se mențin la aproximativ aceleași valori ca cele dinaintea perioadei de restricții, spun reprezentanții horeca, însă personalul se găsește foarte greu.

Site-urile de anunțuri abundă de oferte pentru barmani, ospătari și bucătari, în Sibiu, atât la cafenele și restaurante, cât și la pensiunile din restul județului. Printre locațiile cunoscute care anunță că fac angajări se numără Montana Garden, JOYME și St. Andrews Scottish Pub. Conform numeroaselor anunțuri regăsite pe internet, remunerația se încadrează în mod normal între 2.000 și 2.500 de lei, fiind însă și joburi care sunt plătite cu sub 2.000 de lei, în principal cele care nu pretind experiență.

Două locații din Sibiu și-au completat deja echipele, spunând că, deși au reușit să găsească personal, nu a fost o sarcină ușoară. Oamenii s-au reprofilat în urma greutăților întâmpinate în pandemie. „Am angajat încă o persoană în bucătărie. Sunt nouă persoane acum pe bucătărie, care lucrează practic în ture, iar pe sală urmează să mai înceapă încă un ospătar și vor fi astfel șase persoane acolo, tot în ture. La bar avem trei barmani. A fost foarte dificil să găsim personal, pentru că nu mai prea există în acest domeniu oameni cu experiență”, spune Olivia Lazăr, din partea celor două locații Tango, din Piața Mică. Ea spune că salariile nu s-au schimbat.

„La noi salariile nu au scăzut deloc, doar că diferă în funcție de vechime. Un ospătar poate să primească între 2.000 și 2.500 de lei.”

Aceeași situație este și la NOD, o cafenea aflată tot în centrul orașului. Echipa este completă acum, însă norocul a venit din partea cunoscuților care au putut să recomande pe cineva. Altfel, nu ar fi avut cum să găsească personal calificat, spune Anda Cornăcel.

„La NOD am angajat luna aceasta un coleg în bar, pe postul de barman, iar acum avem echipa completă. Majoritatea angajărilor din ultima perioadă au fost făcute pe recomandări și s-a dovedit în timp că e varianta ideala pentru echipa noastră. Nesiguranța generată de pandemie cu ale ei restricții au determinat lucrătorii din domeniul HORECA să se îndrepte spre alte domenii mai stabile pentru ei (call center, fabrici de producție), iar studenții trecând la școala online nu au mai avut nevoie de job pentru că au rămas acasă”, explică proprietara cafenelei. Nici aici nu au scăzut salariile.

„Salariile nu au scăzut la NOD, însă puterea de cumpărare a clienților a scăzut vizibil, contrar celor vehiculate în presa centrală. Pandemia ne-a resetat stilul de viată, ne-a făcut mai precauți și cumpătați, lucru pe care antreprenorul din HORECA îl resimte din plin.”

De asemenea, printre anunțuri se regăsesc oferte de job pentru casieri și preparatori la fast-food, recepționeri, personal de curățenie și spălat vase sau chiar bucătar la cantina de la Continental.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

John Doe

Acum 2 ani

Poate că se mai deșteaptă și personalul și nu mai are chef să trăiască din bacșiș. Serios, 2000 lei salariu? Când voi cumpărați berea cu 4 lei și o vindeți cu 12? Când unii "patroni" au mașini mai scumpe decât garsonierele în care trăiesc ospătarii cu chirie? Și mai sunt și unii care dau bon de consumație, de bon fiscal n-au prea auzit... Pe partea de patronaj, horeca e o infecție imensă!
Raspunde

Bețivan onest

Acum 2 ani

La preturile practicate in crasmele obosite si pline de fonfleuri din centru (cafea 10 lei, o bere 15 lei, o amarata de pizza 25 lei, o sticla de vin banal 50 lei, etc), chiar nu mi-ar parea rau deloc daca marii antreprenori ar falimenta, asa cum merita! Sibiul are preturi mai mari decat Viena si Praga, dar se situeaza la nivelul Onestiului si Filiasului.
Raspunde

Ionut

Acum 2 ani

2000 lei in 2021??? "Patronii" ar putea sa nu-si mai finanteze masinile si vilele si sa plateasca salarii decente!
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

„La noi salariile nu au SCAZUT deloc, doar că diferă în funcție de vechime". Pai tocmai asta-i problema cu salariile din Horeca, ca nu au CRESCUT deloc!
Raspunde

Gica

Acum 2 ani

Un chelner in Germania primeste in medie 1680 euro bruto pe luna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus