Vineri,
01.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Sibianca Sofia Șerb, printre finaliștii FameLab: „A fost prima dată când am vorbit liber pe o scenă digitală”

Sibianca Sofia Șerb, printre finaliștii FameLab: „A fost prima dată când am vorbit liber pe o scenă digitală”

Sibianca Sofia Șerb se numără printre cei 11 finaliști ai competiției internaționale de comunicare în știință FameLab 2021. Tema din acest an a fost „Science for a Better Future/Știință pentru un viitor mai bun”, iar Sofia a impresionat juriul prin discursuri legate de felul în care limba pe care o vorbim ne afectează gândirea și percepțiile și despre modul în care roboții sunt programați să vorbească. Proaspătă absolventă a Facultății de Litere și Arte, secția Limbi Moderne Aplicate, fata vorbește într-un interviu acordat Turnul Sfatului despre experiența participării la această competiție, despre valorile generației în care se formează și despre planuri de viitor.

Competiția Internațională FameLab 2021 este organizată în peste 20 de țări și are o rețea de peste 10.000 de studenți, cercetători sau profesioniști din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, fiind cea mai mare competiție globală de comunicare a științei. Sofia a participat în acest an pentru a-și testa și dezvolta o serie de abilități, fără a se gândi că va ajunge printre finaliști. La nivel național, dezbaterea ei a fost jurizată de Dr. Raed Arafat (secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență), Cristian Presură (cercetător principal la Philipsh Research), Corina Sas (profesoară la University of Lancaster din Marea Britanie, cu activitate de predare în domeniul interacțiunii dintre om și calculator) și Emil Toescu (cadru asociat la Universitatea din Birmingham și la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pecs, Ungaria).

Sofia Șerb s-a născut în Sibiu, a urmat cursurile școlii germane, primii ani de școală făcându-i la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”. Din clasa a V-a a fost elevă a Colegiului Național Sammuel von Brukenthal, unde și-a continuat și liceul, pe partea de științe, după care, spune ea, în facultate a virat tocmai în celălalt domeniu pe limbi moderne aplicate, engleză – germană. În prezent Sofia a terminat Facultatea de Limbi Moderne, în cadrul Universității „Lucian Blaga”, având în 1 iulie licența și se gândește deja la programele de masterat pe care universitatea le oferă.

Să înțeleg că prima dată a fost pasiunea pentru științe și apoi cea pentru lingvistică?

Așa pare, dar, în realitate, pot spune că s-au combinat, pentru că la Brukenthal se studiau toate materiile în limba germană și mi-am dat că-mi plac mult și limbile străine și că mi-aș dori să rămân mai degrabă în acest domeniu.

La ce te-ai gândit că o să faci când ai ales această specializare?

Partea frumoasă este că eu am dublă specialitate, germană și engleză și pot să devin și interpret și translator, dar mi-ar plăcea și ceva în zonă de HR sau PR, public speaking, încă nu m-am decis.

În prezentarea ta din competiția de la nivel național s-a spus că ești implicată în nenumărate acțiuni de voluntariat, inclusiv că ai studiat un an în străinătate. Îmi poți povesti despre toate acestea?

Da, am studiat un an în Suedia. A fost o șansă foarte mare și aici trebuie să le mulțumesc celor de la Universitatea „Lucian Blaga” pentru că au încheiat atâtea parteneriate care ne permit nouă să plecăm în străinătate. Asta a fost înainte de pandemia cu un an. Am stat în Suedia din 2019 și până în 2020 și am studiat la Universtatea din Göteborg/Gothenburg. Chiar a fost o experiență care mi-a schimbat viața.

Ce ți-a plăcut acolo?

A plecat general, de la oamenii de acolo, mentalitatea lor, calmul cu care trăiesc și s-a îndreptat spre particular, la sistemul lor de învățământ care nu este axat atât de mult pe partea de predare, cât pe partea de învățare, de unul singur. A, și activitățile extracuriculare care ni se ofereau prin universitate. Erau concerte simfonice, sporturi, ne duceau la meciuri de hochei, în excursii.

Și acțiunile de voluntariat?

Nu mai sunt atât de multe acum, le-a mai rărit și pandemie. Momentan sunt voluntar la Wikipedia, mai exact la WikiMedians of Romania and Moldova, acolo unde sunt organizate diferite activități și eu mă ocup cu partea de comunicare. Pe de altă parte, încercăm să aducem proiecte noi în România cum ar fi Let's Close the Internet Gender Gap care este un proiect foarte fain, WIikiGap-ul, care a pornit inițial din Suedia și acum s-a răspândit, sper să nu greșesc, undeva la 13, 14 țări doar din Europa.  

Ai fost implicată și în alte acțiuni de voluntariat?

Da, am fost voluntar și la primărie, la Antidrog Sibiu, la Festivalul Internațional de Teatru (FITS), la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și în prezent sunt voluntar și la ESN Sibiu, secțiunea pentru studenți Erasmus unde noi primim studenții noi veniți și organizăm activități pentru ei. Am creat o comunitate cu foști studenți Erasmus români, studenți români care vor să plece și studenții internaționali.

Cum te-ai decis să participi la ediția din acest an a concursului FameLab?

Un ajutor foarte mare l-am avut din partea universității, pentru că cei de aici s-au ocupat de promovare și așa am văzut concursul pe toate site-urile și m-am gândit, de ce, nu? Ar fi o experiență bună. Recunosc că nu mă așteptam să ajung atât de departe, dar am vrut să-mi îmbunătățesc abilitățile de comunicare.

În momentul de față, te afli printre cei 11 finaliști ai competiției, la nivel național. Când se va afla câștigătorul, acesta va reprezenta România la nivel internațional?

Da, așa este. Cine va câștiga acest concurs ne va reprezenta mai departe, la etapa internațională.

În cazul în care nu te vei număra printre câștigători, vei încerca și la anul?

Da. Voi concura din nou, chiar îmi doresc asta și sper să reușesc, din nou. A fost o experiență excelentă din toate punctele de vedere. A fost prima dată când am vorbit liber pe o scenă digitală și pot spune că mi s-a părut mult mai stresant decât să vorbești cu un public și să ai oameni cu care să interacționezi. Am văzut, însă, ce înseamnă un alt tip de prezentare și a fost interesant să văd susținerea celor din comunitatea FameLab. Am fost la un curs internațional unde a fost prezent Malcolm Love, care este un speaker renumit și care ne-a spus tips and tricks (n.r. sfaturi și recomandări). M-a ajutat foarte mult pe partea de dezvoltare personală. Cred că a fost mult mai valoros premiul acesta de curs decât premiile fizice pe care le-am primit.

Toată prezentarea ta a fost live?

Da, da, totul a fost live. De fapt, asta este și partea de originalitate a FameLab, faptul că trebuie să aduci ceva de la tine, se prezintă live, nu ai voie să citești, nu ai voie să ai notițe, pur și simplu vorbești liber și te ajustezi și în funcție de reacțiile juriului, de reacțiile celor din public, care a fost acolo cu noi, în sala digitală. Acest public a fost format din membrii universităților participante, de exemplu, în cazul nostru erau doamnele de la departamentul internațional care au fost acolo și m-au susținut.

Despre ce au fost prezentările tale din cadrul concursului?

La faza locală am ținut o prezentare despre neuroștiințe și despre modul în care limba pe care o vorbim ne afectează gândirea și percepțiile. Am vorbit despre asta pentru că am studiat domeniul și fiind în zona de limbi moderne aplicate am văzut impactul diferit pe care îl are germana față de engleză, iar la faza națională am vorbit tot despre domeniul lingvistic. Despre modul în care roboții, cum ar fi robotul Sofia, sunt programați să vorbească.  

Ce au apreciat cei din juriu?

La faza națională mi-au pus doar întrebări, dar la faza locală au apreciat originalitatea și pasiunea pentru știința mea, pe care au spus că am reușit să o transmit.

Cum te-ai descrie? Ce fel de persoană ești?

Sunt sociabilă, sunt deschisă și îmi place să întâlnesc oameni și culturi noi, pentru că fiecare reușește, cumva, să te schimbe.

Ce zodie ești?

Taur, de ce, are vreo relevanță?

Nu, dar tot vreau să știu dacă ești încăpățânată.

Sunt încăpățânată, da, recunosc, dar sunt în sensul pozitiv. Atunci când îmi doresc ceva lucrez foarte mult ca să ajung la obiectiv.

Acum ai un obiectiv pe termen scurt?

Aș dori să mă angajez pentru că am terminat programul de studiu și să mă înscriu la un masterat, iar pe un termen puțin mai lung, mi-ar plăcea să plec cu o mobilitate Erasmus.

Pasiunile tale care sunt?

Îmi place să cânt la chitară, acum învăț să cânt la violoncel, cânt și la pian și îmi place, în afară de întâlnirile noastre pe care le organizăm cu studenții internaționali, îmi place să practic și sport. Îmi place foarte mult Longboarding-ul, Snowboarding-ul, Tenisul de câmp și Hocheiul pe gheață.

Ai avut posibilitatea să practici Hochei?

Da, pot spune că este unul dintre lucrurile pe care le-am adus cu mine din Erasmus-ul meu. În Suedia am învățat să joc Hochei și când m-am întors în țară am găsit o echipă și am continuat să joc din pasiune de câteva ori pe lună. Echipa este din București și joc undeva în zona Harghita.

Ce crezi despre generația în mijlocul căreia de formezi?

Mi se pare că suntem o generație foarte faină, dar probabil spun asta pentru că fac parte din ea. Ideea este că am cunoscut tineri care au planuri și au început să creeze proiecte și de la 18, 19 ani îi vedeam cum aplică pentru fonduri europene sau pentru agenda culturală. Cred că noi putem schimba ceva, pentru că suntem o generație foarte deschisă. Pe parte de mentalitate poți vedea că acceptăm mult mai ușor schimbările.

Dacă în acest moment ai avea posibilitatea să schimbi ceva pentru voi, tinerii, ce-ai schimba?

Sistemul nostru educațional ar putea fi ajutat. Am avea nevoie de o forță nouă de lucru și de profesori mai tineri, care să schimbe puțin mentalitatea și rigiditatea pe care o are sistemul. Cred că asta ne încurcă puțin, rigiditatea. Există oameni care nu sunt dispuși la compromis și se cramponează într-o serie de reguli în loc să se gândească la copil sau la individ în parte.

Ca student ai avut libertate de exprimare?

Da, dar am avut norocul să fiu la Facultatea de Litere și Artă unde profesorii sunt extrem de prietenoși și am fost într-o grupă relativ restrânsă, de 24 de studenți, unde chiar erai încurajat să-ți spui părerea. Nu pot să spun că este o regulă generală, dar din ce am văzut la ULBS, se respectă. Noi, cel puțin, am fost încurajați să participăm la proiecte sau să le scriem.

Ai un mesaj?

Da și a fost și unul dintre motivele pentru care m-am înscris la FameLab. Suntem foarte mulți tineri care avem un mesaj sau care am avut un domeniu de studii în care am fost activi trei ani, iar apoi am ajuns la sfârșit să avem o serie de concluzii. Se pune întrebarea ce facem cu ele? Să le spunem. Acesta ar fi mesajul pentru colegii mei. Să-și găsească vocea interioară și puterea de a vorbi în public și de a transmite mai departe mesajul lor și, în final, știința lor, pentru că ajută. Ajunge la publicul larg.  

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Mioara

Acum 12 luni

Bravo, Sofio!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus