Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

FOTO Restricții nerespectate: Cum distrug mașinile de mare tonaj localitatea Porumbacu de Sus

FOTO Restricții nerespectate: Cum distrug mașinile de mare tonaj localitatea Porumbacu de Sus

Locuitorii din Porumbacu de Sus se confruntă de mai mult timp cu două situații care le distrug casele și îi pun în pericol. Deși la intrarea în localitate, pe DJ 105J, există indicatoare rutiere care restricționează mașinile de mare tonaj și limitează viteza la 30 de km la oră prin localitate, aceste indicatoare au dispărut, iar șoferii trec prin localitate fie cu viteză, fie cu mașini care depășesc 3,5 tone. De aproximativ un an de zile se fac sesizări și solicitări la autoritățile competente, însă, până săptămâna trecută, nu s-a rezolvat nimic. Reporterii Turnul Sfatului au fost la fața locului pentru a vedea situația.   

Gheorghe Anastasie este ce cel care a făcut toate sesizările cu privire la neregulile din Porumbacu de Sus. S-a mutat din Sibiu în Porumbacu de Sus, anul trecut, din cauza pandemiei și s-a trezit într-o localitate cu multe probleme nerezolvate, la care autoritățile nu reacționează, deși fac promisiuni, după cum spune bărbatul. 

Gheorghe Anastasie

Reporterii Turnul Sfatului au fost miercuri, 29 iunie, în localitatea Porumbacu de Sus pentru a se întâlni cu Gheorghe Anastasie și pentru a vedea problemele semnalate. Omul povestește că de la intrarea în sat, de mai bine de un an de zile, au dispărut indicatoarele de limitare a vitezei de până la 30 de km la oră, dar și cele care restricționau trecerea prin localitate a mașinilor de mare tonaj, cele cu masa mai mare de 3,5 tone. Gheorghe Anastasie spune că în fiecare zi trec prin sat betoniere și basculante de zeci de tone care produc vibrații ce crapă pereții caselor.

 

„Aici era un panou care interzicea trecerea prin sat a autovehiculelor de tonaj greu, care depășesc 3,5 tone, cu excepția riveranilor”, explică Gheorghe Anastasie indicând locul din care indicatorul lipsește.

„Acest indicator a dispărut. Inițial a fost întors invers, după care a dispărut cu totul de la începutul lunii ianuarie. Am tot făcut sesizări, dar au fost în zadar până acum. În lipsa indicatorului, zilnic trec prin sat mașini de tonaj greu, betoniere și basculante și zidurile clădirilor aflate pe drumul județean DJ105 J se fisurează de la rezistență, din cauza vibrațiilor puternice date de aceste mașini. În zona turistică se fac tot felul de construcții și majoritatea traficului greu este pentru aceste construcții. Prima reclamație am făcut-o în data de 3 decembrie anul trecut, însă, prima filmare o am din 14 noiembrie”, spune bărbatul.

Primele sesizări le-a făcut la poliție, apoi la Primăria din Porumbacu și la Consiliul Județean, dar nimic nu s-a rezolvat.

Răspunsurile primite de Gheorghe Anastasie de la poliție

„Am încercat să duc o sesizarea la poliție, dar nu era nimeni acolo pentru că era pandemia și am reușit să dau reclamația unui domn agent Gâțan, iar dumnealui a dat-o, mai departe, șefului de post. Ulterior am sunat-o, pentru că șef de post este o doamnă și am întrebat-o ce se poate face și ea mi-a spus că nu este de competența lor, cu toate că eu am arătat dispariția indicatoarelor, modificarea poziției, toate acestea fiind caz penal și identificarea unui conducător auto care a încălcat restricția. În 15 decembrie am făcut plângere la Primăria din Porumbacu. Am primit confirmare de la primărie că a trimis la Consiliul Județean, iar Consiliul Județean a trimis mai departe la societatea Drumuri și Poduri pentru a se lua măsuri, dar cred că acolo s-au împotmolit toate, pentru că nu s-a luat nicio măsură. În urma unor sesizări făcute de mine la poliție, mi s-a spus că au fost sesizați patronii și conducătorii auto, pentru a nu mai încălca legea. O săptămână nu au mai trecut betonierele și basculele, dar după acea săptămână și-au reluat obiceiul”, mai spune bărbatul.

Sesizarea făcută către Primăria Porumbacu 

Își continuă povestea spunând că a primit un număr de telefon de la poliție la care să sune în cazul în care observă că se încalcă restricțiile, dar de câte ori suna nu era niciun echipaj de serviciu disponibil să vină. Apoi sesizările lui nu mai fost conforme.

„Mi se spune că se află în alte zone, numai în asta nu. La un moment dat nu mi-au mai luat în calcul nici filmările pentru că mi-au spus că nu sunt omologate, deci, neconforme”, spune Gheorghe Anastasie.

Pentru mașinile de tonaj greu există un traseu, dar este greu practicabil

În Porumbacu de Sus există un traseu, o centură de 1,4 km, care ocolește localitatea, marcat prin indicator de obligare a șoferilor care conduc mașini mai mari de 3,5 tone să meargă pe acolo, însă, drumul este greu practicabil. Omul povestește că din 2010 a fost făcut acel drum, însă, de atunci a fost lăsat de izbeliște de autoritățile locale, cu atât mai mult, spune el, cu cât fostul primar a stat trei mandate în funcție.

Un alt indicator care lipsește este cel de limitare al vitezei la 30 de kilometri la oră, pentru că drumul care tranzitează satul nu permite viteze mai mari. Lipsa indicatorului duce la nerespectarea acestei limitări, mașinile care tranzitează localitatea punând sătenii în pericol.

„Nu ne deranjează ce se întâmplă în zona turistică, atât timp cât nu ne distrug nouă satul și nu suntem puși în pericol”, spune Gheorghe Anastasie.

Petiție semnată de 32 de locuitori

32 de locuitori au semnat o petiție prin care atrag atenția asupra faptului că locuințele lor au de suferit din cauza traficului și a legilor rutiere care nu sunt respectate.

„Toate zidurile clădirilor care se află lângă drumul județean sunt fisurate. Unii oameni și-au remediat defecțiunile, alții nu, după limita posibilităților.

Lista cu semnături

Circulă cu viteză. Pe unele case au plecat din mașina care transporta stropi de BCA pe casă. Sunt și fisuri în interiorul caselor. 32 de oameni din localitate au semnat că le-au fost afectate casele în urma trecerii prin sat a mașinilor de tonaj greu. Până acum am auzit numai: cunoaștem situația, da trebuie să facem ceva, va trebui să facem ceva, dar nu s-a luat nicio măsură”, mai spune bărbatul.  

Primărița din Porumbacu spune că va rezolva situația

Reporterii Turnul Sfatului au fost și la Primăria din Porumbacu pentru a afla dacă cei din fruntea instituției cunosc situația și ce măsuri s-au luat. Georgeta Maria Poșa, primarul comunei, confirmă toate aceste probleme și vorbește despre măsurile luate.

„În decembrie anul trecut sau în ianuarie anul acesta, nu-mi mai amintesc exact, am avut o petiție de la Porumbacul de Sus în acest sens, iar în urma acelei petiții, văzând ce doresc oamenii și ce sesizează, am fost nevoită să o îndrept către Consiliul Județean, pentru că vorbim despre un drum județean între Porumbacu de Jos și Porumbacu de Sus, respectiv cel până la Castelul de lut și atunci toate obligațiile ce țin de administrare, de întreținere și așa mai departe, sunt de competența Consiliului județean. Am fost efectiv la Sibiu și am expus problema, am trimis și petiția scrisă și, la rândul meu, am solicitat măsurile care se impun. Este vorba despre repunerea indicatoarelor care nu mai există sau care au fost distruse, ori deteriorate și, în al doilea rând, am trimis și la Serviciul Rutier din cadrul Poliției Rutiere Sibiu petiția, pentru sprijin din partea lor.  Pentru că, în interiorul localității, din punctul meu de vedere, ar trebui semnalizate mai bine zonele de restricționare și de limitare ale vitezei, în condițiile în care vorbim și de viteză acolo. Săptămâna trecută am luat, din nou, legătura cu Consiliul Județean pentru că, într-adevăr știu ce se întâmplă și doamna Daniela Stoica, directorul de Administrare a Patrimoniului Public, mi-a confirmat că ei vor veni în zonă și se vor ocupa de semnalizări”, spune edilul.

Georgheta Maria Poșa, primarul comunei Porumbacu

În ceea ce privește centura ocolitoare, Georgeta Maria Poșa și-a luat angajamentul că, cel mai probabil, în luna iulie, drumul ocolitor a fi practicabil.

„Acum, în ceea ce privește soluția, pentru că noi semnalizăm, dar, din punctul meu de vedere, va trebui să le ofer o variantă, o rută ocolitoare. Ei bine, în ceea ce privește ruta ocolitoare, respectiv centura de 1,4 km, ce pot să vă spun acum este că am luat legătura cu două firme de construcții, am mers la fața locului împreună cu directorul tehnic și cu directorul care se ocupă de partea de drumuri și am solicitat o ofertă pentru o amenajare provizorie. Este provizorie, pentru că anul acesta bugetul primăriei este pe deficit și nu o să pot să-mi asum cheltuieli de reparații mai mult decât îmi permite suma alocată pentru drumuri. Astfel, pentru moment, va fi o amenajare a acestei centuri pe care noi o s-o putem pune la dispoziție în momentul în care vor fi indicatoarele puse. Amenajarea centurii ocolitoare, presupunând lucrări de întreținere și nivelare se va face în cursul lunii iulie. Asta se poate face acum. Ce pot să mai spun este că eu am pregătit și un proiect pe care îl voi depune în următoarea etapă și care va fi pe partea de modernizare drumuri agricole, unde va intra centura ocolitoare a satului Porumbacu de Sus, respectiv, bucla de 1,4 kilometri, care de fapt este în DJ și totodată ea merge pe o lungime de 3,9 km și ajunge undeva la Castelul de lut. Acolo va fi un drum asfaltat în final”, mai spune Georgeta Maria Poșa.  

La finalul săptămânii trecute s-au repus primele indicatoare

Reporterii Turnul Sfatului au făcut o solicitare pe această temă, în după-amiaza zilei de joi, 30 iunie și către Consiliul Județean Sibiu la care urmează să primim un răspuns. Între timp, la Porumbacu de Sus, vineri, 1 iulie, au fost montate primele indicatoare din cele care lipseau.

Rămâne doar ca polițiștii rutieri să se asigure că sunt respectate și ca edilul comunei să-și ducă planurile la bun sfârșit și să amenajeze drumul ocolitor pentru mașinile de mare tonaj.

Mai jos puteți vedea remontarea indicatoarelor care lipseau

Crăpăturile provocate de trecerea mașinilor de mare tonaj

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus