În luna octombrie a anului trecut, Primăria Sibiu anunța oficial că „începe amenajarea Parcului Tilișca, al doilea cel mai mare parc al Sibiului”. Gândit pe o suprafață de teren de 6,2 hectare, prin reconversia unei zone virane, proiectul reprezintă o premieră pentru oraș, interesul locatarilor fiind crescut. Cu toate acestea, la mai bine de opt luni de la semnarea contractului, zona arată complet neschimbată.
În valoare de 13 milioane de lei, contractul a fost semnat în data de 26 octombrie 2020 cu firma SC Total NSA AG Construct SRL.
„Sibiul are nevoie de mai multe zone verzi, amenajate și atractive pentru sibieni și, de aceea, una dintre direcțiile pe care ne concentrăm în prezent este extinderea acestor suprafețe. Pe lângă îngrijirea celor existente, continuăm să creăm zone verzi noi, parcul Tilișca fiind cel mai amplu proiect pe care începem să îl implementăm. Acesta va fi amenajat pe o suprafață de teren de 6,2 hectare, prin reconversia unei zone virane în care se depozitau înainte materiale de construcție” declara Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
În iulie 2021 reprezentanții Primăriei Sibiu a explicat pentru Turnul Sfatului că în ultimele luni s-au parcurs foarte multe etape necesare implementării proiectului, urmând ca lucrările fizice să debuteze în perioada imediat următoare.
Așa arată în prezent zona unde va fi construit parcul
„Contractul încheiat de Primăria Sibiu cu firma SC Total NSA AG Construct SRL pentru amenajarea parcului Tilișca include atât realizarea proiectului tehnic și obținerea autorizațiilor și avizelor necesare, cât și execuția propriu-zisă a lucrărilor. Până în prezent s-au parcurs următoarele etape:
- predarea studiului geotehnic de detaliu
- predarea conceptului tehnic al parcului
- întocmirea documentației tehnice necesare pentru obținerea avizelor/acordurilor/ autorizațiilor.
- realizarea proiectului pentru autorizarea execuției lucrărilor și a fost obținută autorizația de construcție
- s-a predat amplasamentul către constructor, iar în 30 iunie, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de la care se calculează termenul contractual de execuție a lucrărilor de 15 luni”, au transmis reprezentanții primăriei Sibiu, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.
Mai mult decât atât, municipalitatea anunță, în premieră, că au apărut modificări față de planul prezentat inițial, din acest motiv s-a prelungit perioada dedicată proiectării. Cu toate acestea, reprezentanții primăriei spun că vor face cunoscute publicului larg schimbările operate doar după ce primesc aprobarea ADR Centru, proiectul fiind finanțat prin fonduri europene.
„Menționăm că față de conceptul prezentat de constructor, Primăria Sibiu a solicitat unele îmbunătățiri funcționale, care vor aduce plus valoare proiectului, acestea prelungind perioada rezervată proiectării. După aprobarea de către ADR Centru a acestor modificări - proiectul fiind finanțat din fonduri europene, Primăria Sibiu va face publice informațiile cu privire la îmbunătățirile adăugate proiectului”, au concluzionat reprezentanții municipalității.
Ce prevedea inițial proiectul noul parc al Sibiului:
- Amenajarea terenului existent prin stabilizarea versantului și crearea unor scări care asigură accesul spre parc dinspre strada Săcel
- Realizarea rețelelor de apă și canalizare în zona parcului, inclusiv a unui sistem automatizat de irigații
- Amenajarea sistemului de iluminat public în parc, cu corpuri eco-eficiente cu LED. O parte din stâlpii de iluminat vor fi dotați cu camere video, prize de încărcare a dispozitivelor mobile și hotspot-uri WI FI pentru internet gratuit.
- Modernizarea străzii Preot Bacca, între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, a trotuarelor și a iluminatului public eco-eficient cu LED, această stradă asigurând accesul în parc împreună cu strada Săcel.
Dotările noului parc vor consta în:
- Spațiu verde amenajat cu iarbă, arbori, arbuști și flori în suprafață de 56.000 metri pătrați
- Un labirint realizat din verdeață, cu zone de relaxare
- Alei pietonale și alei “verzi”
- Piste pentru biciclete
- Un teren de minigolf
- Un teren de sport multifuncțional pe care se va putea juca baschet, tenis și minifotbal
- O zonă de fitness în aer liber
- Un loc de joacă pentru copiii cu vârsta între 8 și 15 ani
- O mini-tiroliană
- O fântână arteziană în zona centrală a parcului
- Mobilier urban
Parcul Tilișca va fi amenajat pe un teren situat în vecinătatea cartierelor Tilișca și Valea Aurie, zona fiind delimitată de străzile Preot Bacca și prelungirea Săcel.
Contractant este Asocierea SC Total NSA AG Construct SRL Sibiu & SC Hentza Business SRL & SC Eco Garden Construct SRL.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Sibiu , primaria , parc , Tilisca
Vizualizari: 9394
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Emil
Acum 8 ore
Emil
Acum 9 ore
Eu
Acum 9 ore
Dorina
Acum 9 ore
Aurel Metrescu