Marţi,
05.07.2022
Ploi Scurte
Acum
21°C

Noul parc al Sibiului: La opt luni după ce a anunțat începerea lucrărilor, Primăria Sibiu a emis și ordinul. Plus, proiectul anunțat inițial a fost modificat

Noul parc al Sibiului: La opt luni după ce a anunțat începerea lucrărilor, Primăria Sibiu a emis și ordinul. Plus, proiectul anunțat inițial a fost modificat

În luna octombrie a anului trecut, Primăria Sibiu anunța oficial că „începe amenajarea Parcului Tilișca, al doilea cel mai mare parc al Sibiului”. Gândit pe o suprafață de teren de 6,2 hectare, prin reconversia unei zone virane, proiectul reprezintă o premieră pentru oraș, interesul locatarilor fiind crescut. Cu toate acestea, la mai bine de opt luni de la semnarea contractului, zona arată complet neschimbată.

În valoare de 13 milioane de lei, contractul a fost semnat în data de 26 octombrie 2020 cu firma SC Total NSA AG Construct SRL.

„Sibiul are nevoie de mai multe zone verzi, amenajate și atractive pentru sibieni și, de aceea, una dintre direcțiile pe care ne concentrăm în prezent este extinderea acestor suprafețe. Pe lângă îngrijirea celor existente, continuăm să creăm zone verzi noi, parcul Tilișca fiind cel mai amplu proiect pe care începem să îl implementăm. Acesta va fi amenajat pe o suprafață de teren de 6,2 hectare, prin reconversia unei zone virane în care se depozitau înainte materiale de construcție” declara Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

În iulie 2021 reprezentanții Primăriei Sibiu a explicat pentru Turnul Sfatului că în ultimele luni s-au parcurs foarte multe etape necesare implementării proiectului, urmând ca lucrările fizice să debuteze în perioada imediat următoare.

Așa arată în prezent zona unde va fi construit parcul

„Contractul încheiat de Primăria Sibiu cu firma SC Total NSA AG Construct SRL pentru amenajarea parcului Tilișca include atât realizarea proiectului tehnic și obținerea autorizațiilor și avizelor necesare, cât și execuția propriu-zisă a lucrărilor. Până în prezent s-au parcurs următoarele etape:

 • predarea studiului geotehnic de detaliu
 • predarea conceptului tehnic al parcului
 • întocmirea documentației tehnice necesare pentru obținerea avizelor/acordurilor/ autorizațiilor.
 • realizarea proiectului pentru autorizarea execuției lucrărilor și a fost obținută autorizația de construcție
 • s-a predat amplasamentul către constructor, iar în 30 iunie, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de la care se calculează termenul contractual de execuție a lucrărilor de 15 luni”, au transmis reprezentanții primăriei Sibiu, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.

Mai mult decât atât, municipalitatea anunță, în premieră, că au apărut modificări față de planul prezentat inițial, din acest motiv s-a prelungit perioada dedicată proiectării. Cu toate acestea, reprezentanții primăriei spun că vor face cunoscute publicului larg schimbările operate doar după ce primesc aprobarea ADR Centru, proiectul fiind finanțat prin fonduri europene.

„Menționăm că față de conceptul prezentat de constructor, Primăria Sibiu a solicitat unele îmbunătățiri funcționale, care vor aduce plus valoare proiectului, acestea prelungind perioada rezervată proiectării. După aprobarea de către ADR Centru a acestor modificări - proiectul fiind finanțat din fonduri europene, Primăria Sibiu va face publice informațiile cu privire la îmbunătățirile adăugate proiectului”, au concluzionat reprezentanții municipalității.

Ce prevedea inițial proiectul noul parc al Sibiului:

 • Amenajarea terenului existent prin stabilizarea versantului și crearea unor scări care asigură accesul spre parc dinspre strada Săcel
 • Realizarea rețelelor de apă și canalizare în zona parcului, inclusiv a unui sistem automatizat de irigații
 • Amenajarea sistemului de iluminat public în parc, cu corpuri eco-eficiente cu LED. O parte din stâlpii de iluminat vor fi dotați cu camere video, prize de încărcare a dispozitivelor mobile și hotspot-uri WI FI pentru internet gratuit.
 • Modernizarea străzii Preot Bacca, între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare, a trotuarelor și a iluminatului public eco-eficient cu LED, această stradă asigurând accesul în parc împreună cu strada Săcel.

Dotările noului parc vor consta în:

 • Spațiu verde amenajat cu iarbă, arbori, arbuști și flori în suprafață de 56.000 metri pătrați
 • Un labirint realizat din verdeață, cu zone de relaxare
 • Alei pietonale și alei “verzi”
 • Piste pentru biciclete
 • Un teren de minigolf
 • Un teren de sport multifuncțional pe care se va putea juca baschet, tenis și minifotbal
 • O zonă de fitness în aer liber
 • Un loc de joacă pentru copiii cu vârsta între 8 și 15 ani
 • O mini-tiroliană
 • O fântână arteziană în zona centrală a parcului
 • Mobilier urban

Parcul Tilișca va fi amenajat pe un teren situat în vecinătatea cartierelor Tilișca și Valea Aurie, zona fiind delimitată de străzile Preot Bacca și prelungirea Săcel.

Contractant este Asocierea SC Total NSA AG Construct SRL Sibiu & SC Hentza Business SRL & SC Eco Garden Construct SRL.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 9394

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

11 comentarii

CitizenX

Acum 1 an

Intre timp primaria permite celor de la Alma sa rada un parculet pe Frunzei ca sa faca un nloc de 10 etaje….
Raspunde

Dan

Acum 12 luni

Nu e rau. Dar sibienii au nevoie de spatii verzi si recreere nu doar intr-un colt foarte izolat al orasului. Fara auto acolo ajung doar cativa din zona. E cineva din primarie capabil sa gandeasca ceva pe termen lung? Pe 100 de ani sa zicem, si sa transforme campsorul dintre Turnisor si Strand intr-un al doilea sub arini?? Asta e singura varianta in care suprafata de spatiu verde pe cap de sibian ar creste. Restul sunt frectii la picior de lemn.
Raspunde

John doe

Acum 12 luni

"echipa fodor" vs "gandirea pe termen lung" sunt 2 chestii incompatibile. Oamenii aia gandesc cel mult pana la urmatoarele alegeri locale si cum sa nu scufunde forumul, astfel incat sa mai prinda Iohannis ceva voturi la primarie, dupa expirarea mandatului de presedinte. Echipa asta toxica a dus Sibiul inapoi cu 10 ani, poate chiar unde era in perioada condurat... Orasul inainteaza doar din inertie!
Raspunde

Vers

Acum 12 luni

nu asta se face, un parc nou intre strand, turnisor si valea aurie?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Românesc 100%

Acum 12 luni

Și ce te face să crezi că în zona menționată de tine nu există un asemenea plan? După aceea dacă tot ești așa destept, nu ne spui și nouă sibienilor fără prea mult creier care e legislația care îți permite să expropriezi 20 de ha de teren pentru amenajarea unui parc/zonă verde? Oare nu ar fi mai indicat în loc să ne gândim doar la suprafața de spațiu verde/ cap de locuit și la calitatea spațiului verde/cap de locuitor? Degeaba raportezi ca multe orașe niște zone verzi vai de mama lor în loc să raportezi mai puțin dar cu calitate ridicată și servicii ecosistemice furnizate mai ma! E, drept la comentat și la fotbal suntem campioni mondiali!
Raspunde

DB

Acum 12 luni

"calitate ridicata și servicii ecosistemice" Unde ai văzut așa ceva că vreau și eu. Ăștia nu sunt in stare sa toaleteze copacii de pe trotuar, daca ai 1,80 vii acasă cu fața zgâriată dacă ai uitat sa faci eschivele printre crengile lăsate în voia Domnului.
Raspunde

@

Acum 12 luni

- PUG-ul din 2011 care in Campsor prevede zona rezidentiala cu 3 strazi paralele cu cibinul, in latime de 17+31+17m, colectate si trecute pe sub podul de cale ferata, care apoi ies in zona podului Lidl - Petom- Kaufland Poligrafie = o minunatie de dezvoltare durabila. - Legea nr. 255/14.12.2010 modificată şi completată, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local; CL Timisoara a expropiat in 2020 prin HCL 97, peste 11.000 de mp pt crearea de spatii verzi. Inainte de expropiere primaria poate oferta cumpararea directa sau schimbul de teren. - istoria ultimilor 30 de ani in care interesele imobiliare au dictat dezvoltarea haotica. vezi Sibiu, Selimbar, Cisnadie. https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/PUG2011/03_Reglementari%20-%20Web.pdf
Raspunde

Un sibian

Acum 12 luni

POVESTI NEMURITOARE CU PRIMARIA SIBIU SI "D-NA FODOR"!
Raspunde

1

Acum 12 luni

Pai voi nu sunteti in stare sa modernizati parcul existent, parcul lasat de sasi Sibiului! Vai de capu vostru, au ajuns aia din selimbar sa vina zilnic cu copiii in parc in sub arini, aia din calea cisnadiei, la fel! Unde tineti fratilor copiii ? Nu vezi, ca in alte orase, copiii in parcuri, jucandu-se... unu doi, razleti, restul ???
Raspunde

Zacuscă

Acum 12 luni

Propun primariei sa angajeze o firma care inchiriaza excavatoare de la alta firma a vreunui fiu de deputat la valori astronomice, sa isi mai ia baiatu inca un vapor.... asa, si sa niveleze cam 30% din ferentariul Sibiului, aka arhitectilor si sa faca un parc... Sa mute bastinasii in corturi ca si-asa le place verdeata.... ca doar de-aia si-au luat case in arhitectilor si si-au betonat curtile alea mici, nu ? Ce ziceti ?.... votam sau nu ?
Raspunde

Gogu

Acum 10 luni

In zona Vasile Aron nu e nici un parc nimic si e plina de blocuri , si in zona Stefan cel Mare la fel. Primaria ar trebui sa se orienteza si sa faca un park in zona.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus