Sâmbătă,
28.01.2023
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Mai este valabil cu permisul?

Mai este valabil cu permisul?

Apărea anul trecut în Turnul Sfatului un articol despre cum se obțin permise de conducere fără examen. Procedura era simplă: dai câteva sute de euro și primești prin poștă un permis nou-nouț cu toate datele de securitate ale instituțiilor poloneze. Individul care publica anunțuri pe internet susținea că lucrează la o școală de șoferi, iar doritorii de permise vor figura în evidențele poloneze ca absolvenți ai examenelor auto din această țară. Putea fi foarte bine o minciună pentru a-și vinde mai bine produsele, pentru că din punct de vedere al legii, oricum aceste acte sunt false. Pentru veridicitate, omul a trimis inclusiv imagini cu diverse permise eliberate pe numele unor cetățeni români.

De atunci, ziarul nostru a primit zeci de mesaje de la potențiali clienți. ”Mai este valabil cu permisul?” ”Bună ziua, faceți permise de Polonia?” ”Mai este valabil anunțul cu permise?” ”Aș dori și eu un permis cât mai repede. Am picat azi proba practică și doresc sa plec în afară urgent”. Acestea sunt doar o parte din mesajele primite de la cetățeni interesați de obicei de categoria C, categorie  care le-ar permite conducerea TIR-urilor. Trecând peste faptul că cei mai mulți nu știu să facă diferența dintre un anunț și un articol de ziar, ciudat e faptul că o bună parte dintre aceștia, habar nu aveau că e faptă penală conducerea unui autovehicul cu permis fals. Nici nu e de mirare, dacă ne amintim că un cunoscut jucător de fotbal român (Florinel Coman - FCSB) a fost depistat în trafic cu un astfel de permis obținut din Ucraina. Iar de la staff, până la proprietarul clubului, toți susțineau că nu e nimic ilegal în asta.

Autoritățile române anunță la câteva luni că astfel de documente sunt găsite tot mai des pe drumurile din România, însă întreaga problemă rămâne doar la stadiul de statistică. Mi se pare stranie toată această situație, dar pare o oglindă destul de fidelă a societății noastre.

E deja de notorietate lipsa de încredere a cetățenilor în majoritatea instituțiilor statului, însă mi se pare la fel de reală și raportarea la fapte în afara legii ca o practică normală, cotidiană. De la ”e OK să treci pe roșu, oricum nu trece nimeni”, până la ”hai s-o facem fără factură”, și ”câștigi tu licitația, dar dai și ceva înapoi” nu e o diferență foarte mare. Nivelul de moralitate al societății scade foarte mult, iar generațiile următoare nu au cum să învețe altceva. 

În anul 1990, în județul Sibiu, erau soluționate de poliție și declinate Parchetului 1.741 de dosare de infracțiuni. În 2019, numărul a ajuns la 6.085. Rata criminalității era în 1990 de 137 de persoane condamnate definitiv la 100.000 de locuitori. În 2019, s-a ajuns la 175. Sunt câteva cifre, dar dincolo de asta cel puțin la fel de grave sunt alte lucruri: mulți dintre noi sunt analfabeți funcționali, la fel de mulți nu știu nici măcar să discearnă între ce e legal și ce e ilegal, nu au o noțiune clară legată de justiție, de ce e normal în societate și ce nu. Pentru mulți, totul se poate cumpăra cu bani, iar pentru majoritatea, autoritățile sunt incompetente, așa că mai bine trăim după propriile noastre reguli. Iar cea mai importantă dintre toate este: fac și eu, că toți fac la fel.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 11804

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus