Luni,
20.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Sibiencele cu 10 la BAC. Daria pleacă în Olanda la facultate, Andra va studia chineza

Sibiencele cu 10 la BAC. Daria pleacă în Olanda la facultate, Andra va studia chineza

Daria Ioana Covrig și Andra Săraru sunt cele două absolvente ale Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu care au obținut media 10 la Bacalaureat. Fetele sunt colege de clasă și dacă una dintre ele a studiat constant și își dorea această medie, cealaltă nu se aștepta, pentru că învățatul la istorie a fost pentru ea o adevărată bătălie. Cert este că, înainte de contestații sunt singurele din județ care au obținut această medie. Mai departe, Daria va merge la o facultate din Olanda unde deja a fost admisă, iar Andra va studia chineza și engleza la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Daria Ioana Covrig a terminat la Colegiul Național „Octavian Goga”, fiind absolventă a secției Filologie Bilingv (engleză). Fata spune că pregătirea pentru Bacalaureat nu trebuie făcută pe ultima sută de metri, având în vedere faptul că materia se predă constant de-a lungul celor patru ani.

„Trebuie să recunosc că ultimul an a fost mult mai intens și, probabil, pe unii pandemia de COVID-19 i-a ajutat, iar pe alții i-a încurcat. În ceea ce mă privește am beneficiat foarte mult de perioada în care am stat acasă, unde am economisit mult timp și energie și mi-am organizat mult mai bine felul în care am învățat”, spune Daria.  

În ceea ce privește media pe care a obținut-o, fata spune că nu avea așteptări, pentru că le consideră baza dezamăgirilor, dar și-a dorit această medie, așa cum și-o dorește orice copil care învață constant. „M-am bucurat foarte mult să aflu că am obținut media 10, dar nu am pus presiune pe mine pentru a o obține”.  

Daria se consideră o persoană deschisă căreia îi place foarte mult să citească și să se descopere pe sine. „Îmi place să mă cunosc pe mine, am momente foarte dese de reflexie, de retrospecție, îmi place foarte mult să mă regăsesc prin a mă plimba și să mă bucur de micile momente ale vieții”.

În școală, deși a fost o elevă care s-a ridicat la așteptările tuturor profesorilor, a fost mai atrasă de materii ca româna, psihologia și istoria.

Acum, că stresul examenului de Bacalaureat s-a încheiat, Daria se va bucura de luna rămasă de vacanță, redescoperind cărțile de beletristică de care i-a fost dor, se va plimba și reconecta cu natura, va respira aer curat și se va bucura de timpul petrecut alături de părinții și sora ei mai mică.

În 30 august va pleca la facultate în Olanda.

„Am fost admisă la mai multe facultăți din Olanda și voi pleca la finalul lunii august să studiez acolo, un program interdisciplinar, cel mai probabil, tocmai pentru că îmi doresc să explorez cât mai multe sfere de cunoaștere și ulterior să mă specializez, s-ar putea pe drept, dar încă nu sunt sigură”, mai spune Daria.

Fata nu știe dacă va reveni în țară. Nu și-a făcut planuri pe termen lung. Le mulțumește tuturor celor care i-au fost aproape în acești ani.

„Aș dori să le mulțumesc profesorilor pentru că au avut curajul să iasă puțin din matca disciplinelor și să ne învețe câte ceva despre viață, în general, să se intereseze de noi. Vreau să le mulțumesc, în mod special, celor de la materiile pe care le-am avut de pregătit pentru Bacalaureat. Au fost foarte dedicați. Și-au dorit ca noi să obținem rezultate și au încercat, pe cât posibil, să nu se streseze și să ne ajute să înțelegem că este important ca noi să ieșim cu o experiență de viață foarte bogată din liceu. Le mulțumesc și părinților pentru că m-au susținut, m-au încurajat și au crezut în mine mai mult decât am crezut eu în foarte multe momente, iar acesta a fost motivul pentru care am reușit să mă ridic în momentele în care îmi era mai greu. Apoi am fost norocoasă că am avut colegi și prieteni care m-au ascultat și au fost alături de mine, ajutându-mă să-mi iau gândul, câteodată, de la școală și de la stres, în micile momente de relaxare pe care le-am avut”, spune Daria.

Pentru sistemul de învățământ pe care îl lasă în urmă și-ar dori să se pună mai mult accent pe evaluarea și pregătirea profesorilor.

„Copiii sunt într-o fază fertilă a vieții în care pot să descopere, să-și consolideze pasiunile și să-și satisfacă curiozitățile în școală și pentru asta au nevoie de profesori buni. Pentru elevi aș vrea să-și dea ei o șansă în învățământul românesc și să ofere sens lucrurilor care pentru ei nu au încă sens, pentru că este mai frumos așa. Mi-aș dori să se îndrăgostească și ei de cunoaștere și să se descopere pe ei înșiși. Doar așa îți pot da seama cum este mai bine să învețe”, încheie fata.  

Andra Săraru este colegă de clasă cu Daria, terminând și ea liceul la Filologie Bilingv (engleză). Este cea de-a doua elevă care a obținut media 10 la Bacalaureat. Spre deosebire de Daria, Andra chiar nu se aștepta la această medie. Fata spune că îi place mult româna, dar că s-a pregătit intens doar în ultima lună dinaintea examenului. La logică spune că i-a fost cel mai ușor, pentru că a înțeles această materie, însă, istoria a fost cu adevărat o provocare pentru ea.

„La istorie a fost un drum mai anevoios. Am repetat foarte mult și m-au ajutat și prietenii mei care erau buni la această materie. Ei mi-au explicat ceea ce nu reușeam eu să rețin, pentru că niciodată nu am fost excelentă la istorie. Cu ajutorul lor am reușit să am cel puțin o siguranță că acum știu ce am de făcut, iar apoi am tot repetat și am tot repetat până mi-a ieșit pe urechi. Nu pot spune că-mi place materia și aveam impresia că nu se lipsește nimic de mine, deși atunci când am ieșit de la examen am avut o senzație plăcută, că am știut. La română aveam pretenții mari de la mine, pentru că îmi place materia, dar am avut emoții foarte mari. Îmi amintesc că la examen am stat foarte mult să mă adun. Am stat o oră jumătate doar la primul subiect, dar după aceea mi-am revenit și am reușit să scriu”, povestește Andra.  

Fata spune că nu i-a venit să creadă când și-a văzut notele și media.

„Am dat de câteva ori refresh la pagină, am verificat dacă am scris codul corect, mi se părea incredibil. Nu-mi venea să cred. Mi-am sunat părinții și i-am rugat și pe ei să verifice notele. Acum, că am realizat că totul este real nu pot decât să mă bucur.”

Andra se consideră a fi o fire timidă. Despre pasiuni spune că și le-a pus pe toate pe „hold” pe perioada BAC-ului , iar acum i se pare ciudat să le reia fără să aibă vreun sentiment de vină sau să învețe în timpul acela. Îi plac foarte mult limbile străine, de aceea va rămâne în Sibiu să studieze chineza și engleza la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Am început să învăț chineza pe clasa a IX-a și m-am oprit în clasa a XII-a, dar chiar îmi place această limbă. Îmi doresc să învăț cât mai multe limbi străine pentru că mi se par fascinante. Am studiat chineza prin Institutul Confucius și chiar în primul an de studiu am fost în China, într-o tabără de vară de două săptămâni. Mi-a plăcut tot acolo și limba și oamenii. A fost o experiență culturală revelatoare. Am rămas extrem de impresionată. În prima zi în care am ajuns am avut impresia că sunt pe altă planetă. A fost o experiență extraordinară”, spune fata.

Andrei i-ar plăcea ca în școlile din România să fie mai mulți profesori dedicați.

„Nu pot să spun că nu am avut parte de ei, am avut, și Doamne ce diferență a făcut asta. Au fost, însă și materii de care eram interesată și la care aș fi vrut să învăț, dar să văd un profesor care vine plictisit în fața mea, nu m-a motivat. Știu că dacă vrei să înveți, înveți indiferent, dar și profesorul face diferența. Îmi amintesc că în generală uram geografia, nu pricepeam nimic, iar când am ajuns la liceu l-am avut profesor pe d-l Petru Grozav care mi-a provocat așa o poftă pentru studiu. Nu aș fi spus niciodată că o să ajungă să-mi placă Geografia.”

Andra le este recunoscătoare prietenilor, părinților și profesorilor care au îndrumat-o.

„Le mulțumesc în primul rând prietenilor mei care m-au ajutat să învăț la istorie. Nota la această materie ar fi fost alta dacă nu erau ei. Îi mulțumesc profesorului meu de română că a avut acel stil de a preda prin care ne-a lăsat să ne exprimăm. A contat enorm, pentru că eu sunt timidă din fire și mereu aveam nevoie să mi se confirme că sunt pe drumul cel bun. El tot timpul ne-a încurajat să ne exprimăm liber opiniile și asta ne-a ajutat pe mai multe planuri. Profesoarei de engleză îi mulțumesc pentru că, datorită ei, am ajuns departe bine de tot cu engleza. Profesoarei mele de logică îi mulțumesc, pentru că m-a ajutat să descopăr că îmi place această materie, chiar dacă în clasa a IX-a mi se părea foarte grea. Fiecărui profesor, în parte, îi mulțumesc. Recunoștință am și față de părinții mei care, deși au avut emoții, au încercat să nu mă streseze și am apreciat foarte mult asta. M-au lăsat să învăț în ritmul meu, pentru că am un ritm al meu. Nu sunt genul de copil care să stea foarte mult în casă, zile întregi, să stea să învețe. Eu clachez emoțional dacă fac asta și le mulțumesc pentru că au fost înțelegători cu mine. A contat că au avut încredere în mine indiferent ce am făcut”, mai spune Andra.

În vacanța de vară se va relaxa și se va pregăti mental pentru următoare perioadă a vieții ei. Fata spune că încă nu a reușit să conștientizeze că s-a terminat liceul, mai ales că a rămas cu impresia că pandemia i-a răpit un an și jumătate.

„N-am reușit să procesez nici absolvirea, nici faptul că, teoretic și practic, nu mai sunt elevă a Colegiului Octavian Goga.”  

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Gigi contra

Acum 2 luni

Da, 10 la bac, pleaca din tara si nu stie daca se va intoarce. Cealalta va studia chineza ca sa plece si ea spre alte zari. Si ne mandrim cu tinerii nostri!
Raspunde

Vaya Con Dios

Acum 2 luni

Sa mearga cu Dumnezeu.... N-am intalnit persoane cu nota 10, la scoala care sa fi facut ceva notabil in viata, asa ca idee, pentru astia care va inchinati la hartii si titluri obtinute cu timp din viata voastra si bani grei, in cea mai mare parte fara rost.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus