Uimitoarele povești ale unei poteci de 107 de km | Foto și video

În contextul în care Sibiul și-a anunțat intrarea în ”anii drumeției”, am bătut zilele trecute o parte dintr-o potecă pentru biciclete, amenajată la câțiva kilometri de județul Sibiu. Și am descoperit senzaționale povești, ale unor oameni uimitori din sate pitorești, în mijlocul unei naturi copleșitoare.

Dintr-o economie de bani nerambursabili rămași dintr-un proiect terminat prin 2011, cei care dau suflet Fundației Adept în Saschizul județului Mureș au cumpărat o mână de mici utilaje cu care să poată construi o potecă pentru biciclete. Una lungă de 42 de kilometri și care să lege Sighișoara de Viscriul județului Brașov. Nu oricum, ci sub forma unei poteci construită după standardele Asociației internaționale de mountain bike.

Din banii atrași printr-un nou proiect, de vreo cinci ani s-a ajuns la o potecă pentru biciclete care nu leagă doar Sighișoara de satul devenit celebru la nivel internațional datorită admirației și implicării prințului Charles. Asemenea unei artere principale, din această potecă de biciclete - care poate fi folosită mult timp din an datorită expertizei care a precedat execuția și lucrărilor de întreținere - se desprind ramificații către te miri ce peisaje ori sate copleșitor de pitorești. Spre pildă, ramificații care ajung să coboare inclusiv în gradina Oanei și a lui Adi, un cuplu care a părăsit capitala pentru farmecul satului Meșendorf: prin poteca ce coboară din pădure și șerpuiește prin iarbă până la brâu ajungi pe un lung podeț de lemn la o șură și o casă unde poți mânca local și bea sănătos. Inclusiv bere bună. Eventual și înnopta.

Către grădina Oanei și a lui Adi te scufunzi într-o pajiște inundată cu flori

În total, poteca a ajuns să măsoare 107 km. Daia, Șapartoc, Archita, Saschiz, Cloașterf, Criț, Meșendorf ori Bunești sunt doar câteva din satele înspre care poteca asta te poate purta între Sighișoara și Viscri. De la biserici săsești fortificate, la sate românești care își descoperă un nou destin, istoria locurilor îți va umple desaga gândurilor pozitive.

Și pe unde te poartă poteca asta... prin multă pădure care nu doar îți inundă plămânii, dar te lasă și să te bucuri de pedalat chiar când afară toarnă cu caniculă. Cel puțin soția, eu și a noastră fată care tocmai a terminat a cincea și aproape urăște mersul pe bicicletă în condiții off-road am parcurs în prima zi 37 de kilometri în condiții absolut energizante.

Oamenii

Dincolo de peisaje precum cele în care pădurea ți se deschide într-o pajiște incredibil de înflorată și plină de fluturi la Daia, poteca aceasta încântător pietruită și întreținută conectează oameni. Cum e Radu, cu a lui pensiune din Șapartoc. Un sat la care mai animă peisajul 24 de suflete și unde soția lui Radu va aduce pe lume peste patru luni un copil. Primul care se naște aici după 50 de ani.

La Radu te oprești preț de cel puțin două ceasuri să te bucuri de povestea lui faină în mijlocul unui sat românesc peste care vremurile aduc un nou parcurs. Și să te bucuri chiar și de greierele care în ditamai miezul însorit cu verde al locului urlă cât îl țin aripile. Sau te bucuri de câinii - opt la număr - din care vreo trei sunt niște metiși de kangal cu ciobănesc asiatic, cu apucături absolut pisicești la cele câteva luni pe care le au și în care au ajuns la vreo 50 de kile.

Ca o paranteză, pe toată lungimea potecii, vei învăța să te bucuri, de fapt, de câinii, chiar și ciobănești, pe care îi vei întâlni din loc în loc. Incredibili de dornici de afecțiune, de care se bucură din plin dacă le-o oferi. Cum e Hoața, cățelușa care viețuiește alături de un bătrân într-o casă solitară în mijlocul colinelor pustii de orice altceva înseamnă verdeață și liniște.

Turismul sustenabil

N-ai cum să nu te arunci de hulpav asupra mâncărurilor care ți se pun în față pe unde îți hodini bicicletele din timp în timp. La Radu din Șapartoc, că tot am amintit de el, în față ți se pune mâncare plămădită din munca celor nici 30 de suflete din sat.

Pentru că poteca asta, dincolo de faptul că leagă oameni prin peisaje, începe să aducă și bani. Lui Radu, ramificația ce coboară din poteca de biciclete prin pajiști îi aduce turiști. Precum și legătura cu Via Transilvanica, recent încrustată prin zonă. 

Printre micile afacerile care au crescut pe urmele potecii ăsteia ușor pietruite e și cea a lui Sergiu, cu a lui Rent a Bike Shop Sighișoara. Are vreo 50 de biciclete de închiriat, o parte luate prin proiecte din fonduri europene nerambursabile. O parte din biciclete sunt electrice, ceea ce face mult mai reconfortantă experiența potecii și a tablourilor naturale, fără a-i știrbi din latura energică.

Sergiu folosește poteca nu doar pentru a te opri să admiri priveliști pe care le fotografiezi să te lauzi prietenilor și să auzi poveștile satelor ori crestelor de munți din cătare - pe care pe toți i-a bătut, o parte și cu bicicleta - ci și pentru a te conecta cu oamenii. Toți domoli și primitori și zâmbitori, cu o mândrie tihnită în colțul buzelor în momentul în care te miri sincer de spațiile pe care le-au amenajat pentru oaspeți. La întâmplare, după cum ar fi șura de la Viscri 38, unde după ce intri dai de o răcoare care ai jura că e ieșită din aparate de aer condiționat. Când colo, te bucuri de mâncare bună gătită cu ingrediente din grădina din spate într-un aer doldora de lemn răcorit natural. Loc amenajat tot din fonduri europene nerambursabile.

Pasiunea lui Sergiu transformată în ghidaj profesionist îți poate schimba și perspectiva asupra urșilor, spre exemplu. Îți vor fi arătate urme lăsate peste noapte prin noroiul unor băltoace de pe drumuri forestiere. Cu bucurie vei ajunge să descoperi chiar și urme de pui de urs, fără să ți se nască deloc vreo teamă: înveți că împarți frumusețile cu sălbăticiunile, care nu vor dori să dea ochii cu tine de fluieri, din când în când, în drumurile tale pe potecă.

Zone de belvedere sunt la tot pasul. Într-o liniște deplină

Valoarea

Cam 10.000 de euro costă, în fiecare an, mentenanța acestei poteci care poartă numele de ”Transilvania mountain bike trails”. Pentru întreținere au început să lucreze nu doar cei care i-au stabilit traseul, ci și oamenii locurilor. Cum ar fi Mihai de la Viscri 125, care urcă el sau prietenii lui, cu coasa ori drujba în spinare – cu mașina sau căruța nu prea ai cum ajunge – de cosesc iarba pe porțiuni, mai răresc desișurile unor trasee  ori îndepărtează copacii care se prăbușesc sub vremuri.

Poteca `ceea le și aduce musafiri.

Din cei 107 km am parcurs, în două zile relaxante, nici 80. Abia aștept să mai prind vreo două zile libere și tot pe acolo voi ieși cu bicicleta. E ademenitor de plăcută experiența poveștilor locului, din care deocamdată am văzut atât de puțin.

Pe oriunde vei opri, oamenii locului vor fi încântați să te primească în casele lor de oaspeți

Grație proiectului și întreținerii, poteca poate fi folosită multe luni pe an

Cobori în sate și te lași încântat de priveliști și de oameni

Casa cumpărată de prințul Charles la Viscri

Capătul dinspre Sighișoara al potecii pentru biciclete

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

KRAMNIK

Acum 2 ani

Felicitări și mulțumiri pentru munca depusa! Iată că se pot face lucruri fără finanțări de milioane de euro. Oamenii ăștia ar putea fi chemați la Sibiu, cred că ar face piste mai bune și muuuult mai ieftine decât ce fac "antreprenorii " noștri .
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

E cumva in judetul Sibiu? Noi ne laudam doar,dar la noi nu se face nimic,doar niste dungi rosii pe strazi.

Raspunde

John doe

Acum 2 ani

Noroc ca nu s-a ocupat echipa fodor de proiectul asta. Ar fi propus direct un buget de 10 milioane de euro, ca sa fie suma rotunda. Felicitari celor implicati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus