Joi,
11.09.2025
Ploi Usoare
Acum
19°C

E Gyros Rege în Sibiu cum era Cioabă împărat

E Gyros Rege în Sibiu cum era Cioabă împărat

Ca orice român, mi-am potolit foamea la viața mea cu vreo două duzini de gyros prin Grecia, așa că am un oarecare habar cu ce se mănâncă. Ce se vinde pe bulevardul Nicolae Bălcescu e mai degrabă șaorma cu de toate și nici aia prea reușită.

Restaurantului îi zice ”Gyros King”, se află la intrare pe Bălcescu, pe partea dreaptă cum vii spre Piața Mare, și teoretic are specific grecesc, sau mediteraneean. Spun teoretic pentru că practic găsești în meniul ciorbă de burtă și ciolan cu fasole. Printre altele. Dacă noi am împrumutat din bucătăria lor ciorba de pui ”a la grec”, pe care o regăsești în aproape toate restaurantele din Sibiu, n-o să ne supărăm că au preluat și ei ciorba de burtă. Ridicați mâna, așa-i că sunteți câțiva care nu ați refuza o ciorbă de burtă seara, la terasă, în Corfu, ori Thasos!?

Revenind la meniu, el cuprinde și câteva preparate autentic mediteraneene, precum doradă la gratar, midii în sos de roșii, creveți sau calamari. Însă cum noi suntem la mii de kilometri de Marea Mediterană, nimic din ce-i acolo nu are cum să fie proaspăt, așa că m-am ținut deoparte. Ba mai mult decât atât, nici măcar în pozele de prezentare din meniu lighioanele alea marine nu arată decent, dimpotrivă. În loc să te facă să zici: ”Ce poftă mi s-a făcut de creveți”, o să spui: ”Creveții ăștia parcă aveau hepatită înainte să moară”.

Povestea scurtă pe lung, am cerut un meniu gyros clasic, că doară asta e specialitatea lor, aici excelează de se autointitulează ”Rege”. Și o portokalopita la desert. Iar comeseanul meu a ales o salată grecească obișnuită.

Până să vină mâncarea v-aș fi povestit despre decor, ambianță, dar totul e atât de fad că n-am ce. Terasa de la ”Gyros King” are, parcă, două, trei plante în plus față de vecini, în rest e aproape identică cu tot ce mai găsiți pe centru.

20 de minute mai târziu a venit și mâncarea. O dezamăgire totală. Carnea din gyros era tare, semn că de câteva zile tot învârt la ea prin bucătărie. Au pus într-o lipie, lângă carne, o mână de varză tocată și două felii de roșii. Așa arată o masă demnă de un rege în opinia lor. Și partea cu adevărat dezgustătoare abia acum vine. Gyrosul de pe Bălcescu este învelit într-o pungă din plastic. Credeam că așa ceva numai în clipurile de pe tik-tok din Asia mai există, să servești alimente în pungi din plastic. Toate sucurile și zeama se lasă în pungă, în timp ce tu mesteci carne tare rotisată câteva zile. Sper din tot sufletul că punguța aia era dintr-un material biodegradabil reciclat - deși la cât am tras de ea am mari dubii, astfel încât să existe o explicație decentă pentru utilizarea ei.

În rest, am avut după cum urmează. Cartofi înecați în ulei peste care au presărat boia – după o veche tradiție grecească. Not! O salată cu legume din supermarket fără gust. Și o plăcințică atât de însiropată încât am făcut diabet după două lingurițe. Gluma, glumă, dar e de ajuns să iei două guri din ea ca să nu mai simți niciun alt gust în afară de glucoză pură.

Când mă pregăteam de plecare un singur lucru îmi trecea prin minte. În urmă cu câteva luni ”Horeca sibiană” a protestat împotriva măsurilor luate de guvern din cauza pandemiei postând pe geamurile restaurantelor mesaje prin care se plângeau că rămân angajații pe drumuri, că nu mai rezistă și închid afacerile. Păi, fraților, dacă pentru asta ați protestat voi, să dați turiștilor gyros cu ciorbă de burtă și cartofi prăjiți cu boia, ca apoi să vă autointitulați ”regi”, poate era mai cinstit dacă rămâneați închiși. Prin ce faceți voi nu aduceți niciun beneficiu orașului, dimpotrivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 8650

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 4 ani

Cred ca ești cel mai nenorocit redactor , unde primești moca))) scri de bine unde este cu plată e dezastru, asta am observat la tine idiotule, ba mai mult cultura ta generală lasă de dorit, ești incapabil, ciorba de burtă este și la greci și se numește patsas. Urât să scri asemenea lucruri despre o locație, În care oamenii au investit și au creat locuri de muncă!
Raspunde

Gigi contra

Acum 4 ani

Cand am scris ca in orasul nostru nu gasesti un restaurant la care sa mananci bine, multi mi-au dat dislike... mergeti si molfaiti cine stie ce carne si rontaiti paine crocanta de la niste smecheri care doar va umfla banii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 4 ani

ultimul paragraf e o mizerie, ca si cand gyros king ar fi reprezentativ pt horeca sibiana. mai bine sa fi ramas toti inchisi ca gyros king nu v-a placut, nu? mentalitatea aia apocaliptica sibiana, care se vede si la fotbal, de exemplu, cand unii "suporteri" ar vrea sa vada echipe desfiintate doar pt ca retrogradeaza din prima in a doua liga. pai cu mentalitatea asta nu ar mai exista echipe de liga 2, ca s-ar desfiinta toate, si nu ar mai exista horeca buna pt ca dupa voi ar trebui inchise toate pt ca ati dat peste exemple rele. cred ca sunteti fun la petreceri...
Raspunde

Pofticiosul

Acum 4 ani

Nici de foame n-as manca asa ceva!
Raspunde

Ovi

Acum 4 ani

Sibiu=coteț de țărani și țigani !
Raspunde

John doe

Acum 4 ani

Din pacate asta a ajuns aproape tot centrul Sibiului, inlusiv Piata Mica. Terase de prost gust, cu acoperis din prelata primita de la producatorii de bere, care arata ca la micii din targ, bere cumparata la 4 lei si revanduta la 12, mancare la preturi nesimtit de mari si angajati ai teraselor care abia castiga vreo 2000 lei si in rest n-au decat sa se descurce din bacsis (ca daca vor sa ia un credit bancar, formularul bancii are si "bacsis" la "alte venituri"). Cine are alta parere, sigur e "patron". PS: am scris APROAPE tot centrul, pentru ca mai sunt si cateva restaurante faine unde nu se gandesc doar cum sa scoata banii din portofelul turistului...
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 4 ani

@Marius: Vei fi patronul de ai in luat in nume atat de personal articolul. Mancarea de la Gyros King e execrabila. Tot ce scrie aici e adevarat. Uite te si la review.urile de pe aplicatiile dedicate comenzilor de mancare. In loc sa invatati si sa va imbunatatiti, credeti ca are lumea ceva cu voi. Dar asa e, daca publicul e needucat si consuma ce i se serveste. E foarte confortabil sa ai o pozitionare buna, ca apoi sa ti se falfaie de calitatea serviciilor pe care le oferi
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 ani

Ești concurența lui. așa-i?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alina

Acum 4 ani

Sincer eu am mâncat de la ei și nu o data de mai multe ori, am fost foarte mulțumită. Din punctul meu de vedere articolul e cu rea vointa....
Raspunde

Gigi contra

Acum 4 ani

Inseamna ca sunteti tanara si aveti un stomac rezistent! Sau poate chiar va era foame! Pofta buna mai departe!
Raspunde

Marioara

Acum 4 ani

Dle ziarist, cand mergeti o data la restaurantul Imparatul Romanilor ca sa aflam si noi o parere si preturile bucatelor?
Raspunde

Random

Acum 4 ani

https://www.turnulsfatului.ro/2019/05/05/am-nbsp-fost-la-gyros-king-nu-e-pentru-miopi-e-pentru-flamanzi-140148
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus