Ca orice român, mi-am potolit foamea la viața mea cu vreo două duzini de gyros prin Grecia, așa că am un oarecare habar cu ce se mănâncă. Ce se vinde pe bulevardul Nicolae Bălcescu e mai degrabă șaorma cu de toate și nici aia prea reușită.
Restaurantului îi zice ”Gyros King”, se află la intrare pe Bălcescu, pe partea dreaptă cum vii spre Piața Mare, și teoretic are specific grecesc, sau mediteraneean. Spun teoretic pentru că practic găsești în meniul ciorbă de burtă și ciolan cu fasole. Printre altele. Dacă noi am împrumutat din bucătăria lor ciorba de pui ”a la grec”, pe care o regăsești în aproape toate restaurantele din Sibiu, n-o să ne supărăm că au preluat și ei ciorba de burtă. Ridicați mâna, așa-i că sunteți câțiva care nu ați refuza o ciorbă de burtă seara, la terasă, în Corfu, ori Thasos!?
Revenind la meniu, el cuprinde și câteva preparate autentic mediteraneene, precum doradă la gratar, midii în sos de roșii, creveți sau calamari. Însă cum noi suntem la mii de kilometri de Marea Mediterană, nimic din ce-i acolo nu are cum să fie proaspăt, așa că m-am ținut deoparte. Ba mai mult decât atât, nici măcar în pozele de prezentare din meniu lighioanele alea marine nu arată decent, dimpotrivă. În loc să te facă să zici: ”Ce poftă mi s-a făcut de creveți”, o să spui: ”Creveții ăștia parcă aveau hepatită înainte să moară”.
Povestea scurtă pe lung, am cerut un meniu gyros clasic, că doară asta e specialitatea lor, aici excelează de se autointitulează ”Rege”. Și o portokalopita la desert. Iar comeseanul meu a ales o salată grecească obișnuită.
Până să vină mâncarea v-aș fi povestit despre decor, ambianță, dar totul e atât de fad că n-am ce. Terasa de la ”Gyros King” are, parcă, două, trei plante în plus față de vecini, în rest e aproape identică cu tot ce mai găsiți pe centru.
20 de minute mai târziu a venit și mâncarea. O dezamăgire totală. Carnea din gyros era tare, semn că de câteva zile tot învârt la ea prin bucătărie. Au pus într-o lipie, lângă carne, o mână de varză tocată și două felii de roșii. Așa arată o masă demnă de un rege în opinia lor. Și partea cu adevărat dezgustătoare abia acum vine. Gyrosul de pe Bălcescu este învelit într-o pungă din plastic. Credeam că așa ceva numai în clipurile de pe tik-tok din Asia mai există, să servești alimente în pungi din plastic. Toate sucurile și zeama se lasă în pungă, în timp ce tu mesteci carne tare rotisată câteva zile. Sper din tot sufletul că punguța aia era dintr-un material biodegradabil reciclat - deși la cât am tras de ea am mari dubii, astfel încât să existe o explicație decentă pentru utilizarea ei.
În rest, am avut după cum urmează. Cartofi înecați în ulei peste care au presărat boia – după o veche tradiție grecească. Not! O salată cu legume din supermarket fără gust. Și o plăcințică atât de însiropată încât am făcut diabet după două lingurițe. Gluma, glumă, dar e de ajuns să iei două guri din ea ca să nu mai simți niciun alt gust în afară de glucoză pură.
Când mă pregăteam de plecare un singur lucru îmi trecea prin minte. În urmă cu câteva luni ”Horeca sibiană” a protestat împotriva măsurilor luate de guvern din cauza pandemiei postând pe geamurile restaurantelor mesaje prin care se plângeau că rămân angajații pe drumuri, că nu mai rezistă și închid afacerile. Păi, fraților, dacă pentru asta ați protestat voi, să dați turiștilor gyros cu ciorbă de burtă și cartofi prăjiți cu boia, ca apoi să vă autointitulați ”regi”, poate era mai cinstit dacă rămâneați închiși. Prin ce faceți voi nu aduceți niciun beneficiu orașului, dimpotrivă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Sibiu , restaurant , Gyros King
Vizualizari: 8650
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Verzii?
Acum 1 oră
Un român
Acum 1 oră
Xman
Acum 1 oră
Q
Acum 1 oră
Till Eulenspiegel