Luni,
20.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Proiectul reamenajării parcului Sub Arini, încredințat unei firme specializată în drumuri

Proiectul reamenajării parcului Sub Arini, încredințat unei firme specializată în drumuri

În urma unei proceduri de atribuire încheiată luna aceasta, Primăria Sibiu a semnat contractul de întocmire a proiectului ”Amenajare parc Sub Arini” cu o societate al cărei portofoliu este dominat de lucrări de drumuri.

251.071 de lei, la care se adaugă TVA, este valoarea contractului semnat în prima zi a acestei luni între Primăria Sibiu și societatea Tehno Consulting Solution, din București. Obiectul acestui contract este proiectarea unor lucrări de reamenajare în cel mai mare parc al Sibiului. De la crearea de luminișuri pentru noi activități de agrement, inclusiv spectacole, la plantarea de copaci și extinderea zonelor verzi accesibile pentru odihnă și socializare.

Potrivit site-ului propriu de prezentare, Tehno Consulting Solution oferă servicii de consultanță și proiectare, de la consultanță în accesarea de fonduri nerambursabile, de mediu, de gestionare a deșeurilor, management și afaceri, până la proiectarea de infrastructură rutieră, stații de epurare, sisteme de iluminat, dar și proiectarea de parcuri, spații verzi și locuri de joacă. 

Portofoliul pe care și-l prezintă societatea bucureșteană pe site-ul propriu este dominat, însă, de proiecte de modernizări de drumuri, rețele de alimentare cu apă, canalizare și stații de epurare.

Portofoliul pe care îl prezintă firma angajată să proiecteze primenirea parcului Sub Arini

Prețul cel mai mic a contat în proporție de 80%

Pentru contractul câștigat la Sibiu, cei de la Tehno Consulting Solution au declarat drept subcontractant societatea IMEP Systems SRL, specializată tot în consultanță. 5% este procentul din contractul de la Sibiu care va fi subcontractat celor de la IMEP.

La procedura de atribuire a acestui contract au mai depus oferte încă o societate și o asociere de firme. Este vorba de KXL Studio, din București, care pe site-ul propriu promovează în special ansambluri imobiliare proiectate în capitală. Societatea arată că este câștigătoare a mai multor premii în arhitectură, iar Libertatea amintea de numele acestei societăți ca fiind parte a unei asocieri tocmită să realizeze planurile urbanistice ale Sectorului 1 din București în condiții considerate nemulțumitoare de locuitori.

Cea de-a treia ofertă depusă în cadrul acestei proceduri pentru contractul care vizează parcul Sub Arini  aparține unei asocieri condusă de Global Tech Xpert, societate cu obiect de activitate ”consultanță pentru afaceri și management”. Potrivit jurnaliștilor de la Glasul Hunedoarei, firma aparține soției unui fost consilier al unui fost primar al Devei, Petru Mărginean.

Contractul a fost câștigat la o valoare de 75% din bugetul alocat inițial (valoarea estimată a contractului înainte de atribuire era de 336.000 de lei, la care se adaugă TVA). 

În departajarea ofertelor depuse, cea mai mare pondere a avut-o prețul, cel mai mic preț ofertat fiind notat cu 80 de puncte.

În funcție de numărul de contracte similare la care au mai participat arhitectul șef de proiect și peisagistul propus de ofertanți, administrația locală a mai oferit câte zece puncte. Astfel, pentru firmele care au propus un arhitect șef de proiect și un peisagist fiecare cu minim șase proiecte similare, administrația locală a mai notat cu câte zece puncte ofertele. ”Prin contracte/proiecte similare se înțelege – contracte/proiecte de elaborare/revizuire studii de fezabilitate/proiecte tehnice pentru lucrări de amenajare/reabilitare/modernizare infrastructură recreere și/sau lucrări de amenajare peisagistică a spațiilor verzi/zonelor recreere /spatiilor de joacă/parcurilor”, este descrierea dată de funcționarii administrației locale.

Criteriile de evaluare a ofertelor depuse, așa cum au fost întocmite de reprezentanții Primăriei Sibiu

Ce urmează

75 de zile de la semnarea contractului este termenul în care firma angajată de Primăria Sibiu trebuie să livreze documentația de avizare a lucrărilor de intervenție.

Reprezentanții administrației locale solicită proiecte pentru modernizarea aleilor, fântânilor, podețelor, băncilor, corpurilor de iluminat, dar și ”amenajarea de facilități noi cu rol de odihnă și agrement”. ”De asemenea, sunt necesare lucrări de refacere a zonelor verzi degradate și de plantare de arbori și arbuști”, se arată în caietul de sarcini pe baza căreia a fost atribuit contractul.

Documentul enumeră și câteva din obiectivele specifice pe care reprezentanții Primăriei le au în vedere pentru a fi proiectate. Alături de sporirea numărului de arbori din parc, pentru zonele cu gazon sunt cerute sisteme de irigații automatizate și rețele de drenare a apelor aflate în exces. Totodată, sunt cerute și alei noi. ”În urma vizitelor pe teren s-a observat tendința pietonilor de a traversa spațiu verde”, justifică funcționarii administrației locale. Scopul acestora nu este de a îngrădi accesul sibienilor la verdeață. ”Este necesară completarea și, uneori, înlocuirea mobilierului urban existent, cu obiecte arhitecturale cu rol de odihnă și socializare, amplasate nu numai în apropierea aleilor pietonale, ci și în zonele verzi. Trebuie eliminat conceptul «Nu călcați iarba»: publicul trebuie să se bucure de spațiul verde urban”, mai scriu funcționarii Primăriei în caietul de sarcini.

Vizualizari: 3897

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Elzorab

Acum 2 luni

Daca functionarii din primarie fac caietul de sarcini atunci n-am lămurit. Aceleași balarii marca Fdgr&co. Astia si-au propus sa toace banii bugetului pe proiectare/reproiectare si studii si chestiuni care raman la stadiul de maculatură. Cate proiecte s-au materializat efectiv? Dar ce-mi place cel mai mult este implementarea proiectelor pentru bugetare participativă...o adevărată distracție.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 luni

Sa fie si spatiu verde si arbori, nu doar locuri de joaca si piste de biciclete pt. melteni!
Raspunde

Urbanistul Sef

Acum 2 luni

Propun sa fie taiati toti arborii, in locul lor sa fie tei, si plopi , borduri suprainaltate, parcari, betoane, asfalt mult si neaparat, grunjos . Propun un buget de 50 mil euro.
Raspunde

John Doe

Acum 2 luni

"Prețul cel mai mic a contat în proporție de 80%". Low cost cere echipa fodor, low cost vor primi sibienii. Sunt curios dacă pista aia de noaptea minții rămâne pentru bunici cu cărucioare vs bicicliști.
Raspunde

Cora, lasse uns!

Acum 2 luni

Încă o mizerie de prostie, răutate și incompetență marca Fodor și ceilalți prăpădiți din primărie! Este primul pas spre mutilarea parcului și transformarea lui în zonă ”urbană” cu blocuri și betoane. Vom avea mult spațiu verde dar la Păltiniș sau Brașov!
Raspunde

Ion

Acum 2 luni

le sugerez proiectantilor sa consulte,la Arhivele Statului din Sibiu proiectul initial de organizare si amenajare al Parcului Subarini.O reconstituire istorica a parcului i-ar putea conferi statut de monument istoric.
Raspunde

Meea

Acum 2 luni

Buna idee!

Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

pun pariu ca "modernizarea" asta nu include curatirea parcului de betoane (care sunt de ordinul tonelor!!!)...INCOMPETENTA si IGNORANTA maxima la primaria Sibiu!!!
Raspunde

Sub Arini reloaded

Acum 2 luni

copy / paste al sub arinilor in campsor ! terenul ala produce doar praf de 30 de ani incoace, in loc sa fie trecut in domeniu public (prin schimb de terenuri sau cumparare) si amenajat ca spatiu verde in orasul asta aglomerat si plin de asfalt, blocuri si betoane.
Raspunde

Mercedesa

Acum 2 luni

Sa faca parc de distracti sa joc la rulota sa ma dau cu masinitili
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

Adica alei in plus pt ca oamenii merg prin iarba inseamna eliminarea conceptului de "nu calcati iarba"? pt ca o sa elimine iarba si o sa faca alei? Doamne Dumnezeule... lasati ma parcul in pace ca e bun asa cum e. Faceti si alte parcuri cu banii aia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus