Miercuri,
08.02.2023
Cer Senin
Acum
-4°C

A început montarea noului mobilier urban din Piața Huet. ”De sâmbătă vă puteți așeza”

A început montarea noului mobilier urban din Piața Huet. ”De sâmbătă vă puteți așeza”

La doi ani de la transformarea Pieței Huet în zonă exclusiv pietonală, a început montarea de mobilier urban. ”Amovibil, reversibil și relocabil”, după cum l-au descris proiectanții.

Aproape 290.000 de lei, la care se adaugă TVA, costă băncile aflate în curs de amplasare în Piața Huet din centrul Sibiului. Acestea au fost proiectate anul trecut, în cadrul unui contract semnat pentru suma de 50.000 de lei, cu arhitecții de la Mâna de lucru.

Acum, furnizarea și montajul este asigurat de Horace Media, din Miercurea Ciuc. ”Până vineri vom termina de montat băncile metalice. De sâmbătă, lumea le va putea folosi, Apoi, urmează să aducem banchetele turnate cu praf de piatră. În ceea ce privește mobilierul pentru curtea Bisericii Evanghelice, aici trebuie finalizat șantierul pentru a le monta”, explică muncitorii care au început montajul în Piața Huet.

”Mobilierul folosit pentru amenajarea Pieței Huet este un mobilier amovibil, reversibil și relocabil. În studiul de soluție au fost reperate câteva zone care, conform solicitării beneficiarului, necesită amplasarea unor elemente de mobilier urban care să nu fie bănci de parcuri și grădini, cumpărate de la supermarketuri (Hornbach, Dedeman, Ikea), bănci făcute din fontă și cu stinghii de lemn, ci să fie un mobilier urban cu rol multiplu”, descriau arhitecții de la Mâna de lucru, cei care au proiectat soluțiile pentru Piața Huet.

Piață care, în cadrul acestui proiect, a fost împărțită în cinci zone. În zonele 1, 2 și 3 urmează a fi amplasat un mobilier de tip ”zig-zag” realizat din tolă metalică, placat cu șezut metalic. Zona 1 este cea din spatele clădirilor care, la parter, găzduiesc de la restaurantele Union la Kulinarium, zona 2 este de vizavi de sediul PSD unde timp de aproape doi ani s-au desfășurat protestele ”Vă vedem din Sibiu”, iar zona 3 este cea din colțul aferent porții mici de acces în curtea Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”.

În zona 4 (cea dintre Podul Minciunilor și scările care coboară spre str. Turnului) vor fi amplasate zece module de mobilier realizat din beton armat șlefuit, îmbunătățit cu granule din piatră, turnat pe o matriță din fibră de sticlă, având forma asemănătoare unui triunghi cu laturile arcuite simetric către interior.

În zona 5 (curtea Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”) vor fi amplasate cinci banchete circulare din beton armat, îmbunătățit cu granule din piatră, turnat pe o matriță din fibră de sticlă, având forma cilindrică. 

”Mobilierul este independent de construcții, nu impune tăierea niciunui arbore, ci chiar mai mult face o reverență naturii, intrând într-un dialog cu aceasta, conformând prin geometria propusă locuri la umbra copacilor, în jurul alveolelor arborilor, aducând o plus-valoare urbană și de dotare prin amplasarea în elementele de mobilier a unor sisteme smart, punctual panouri de afișaj, locuri de citit, de relaxare, de privit, locuri de întâlnire, locuri care să conformeze zone până la care, ulterior, se pot deschide posibile spații și dotări publice în Piața Huet”, proiectul tehnic întocmit pentru mobilierul urban din Piața Huet

Pentru justificarea conceptului de mobilier urban propus în Piața Huet, arhitecții de la Mâna de lucru au redactat și câteva considerații. ”Piața Huet din Sibiu are un caracter diferit de Piața Mare sau Piața Mică. Este un loc mai retras, dar neîncremenit. Este un loc al lentorii, al răgazului, dar și al curgerii încete. Probabil acest caracter este dat și de faptul că locul ei central este ocupat de biserică, iar biserica, prin amplasare, generează zone diferite de jur-împrejur în funcție de cât de mult se apropie de fronturile construite ale clădirilor care «bordează» piața generând spații cu proporții diferite. Am reperat astfel zone unde am propus activități asemănătoare, dar puțin diferite, acest «asemănător, dar totuși nuanțat» l-am tratat și prin designul diferit al mobilierului care servește scopuri diferite”, scriu cei de la Mâna de lucru în proiectul tehnic elaborat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4486

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Munteanu

Acum 1 an

Ne-am dat naibii!

Raspunde

Sibian nehipster

Acum 1 an

Aoleu, se va umple în Huet de hipsteri scoliozati, efemy, fără viata de cuplu și care vor sta cu zilele sa tragă cu puiul din paharul de smoothie de baby spanac, ca strâmbii din usereuplus...grețos!
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Deci 50000 lei pentru proiectarea unor banci....Si sa mai spuneti ca nu se arunca cu banii aiurea . 30000 nu erau destui? Cineva acolo la primarie are un apetit crescut pentru tampenii si semneaza toate aberatiile posibile. Mai dar o remorca cu asfalt ca sa astupe toate gropile din oras nu se gândesc sa trimită? Poate si pentru aia trebuie proiectare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus