Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Zona metropolitană, înființată fără municipiul Sibiu: ”Prea multă vorbărie. Am depus deja și primul proiect”

Zona metropolitană, înființată fără municipiul Sibiu: ”Prea multă vorbărie. Am depus deja și primul proiect”

Patru primari din jurul municipiului Sibiu anunță că asociația de dezvoltare Zona metropolitană Sibiu este funcțională, are deja un prim proiect depus pentru obținerea de fonduri nerambursabile și așteaptă și alți aleși să se alăture proiectului.

Primarul Șelimbărului, Marius Grecu, cel al Șurii Mici, Valentin Ristea, cel al comunei Roșia, Ioan David, și cel al Șurii Mari, Ionuț Maier, au emis un comunicat de presă prin care ”anunță înființarea Zonei metropolitane Sibiu”.

”Zona metropolitană Sibiu este constituită ca o asociație de dezvoltare intercomunitară, din care fac parte unitățile administrativ teritoriale aflate în zona urban funcțională a municipiului Sibiu pentru o dezvoltare integrată și sustenabilă. (...) Asocierea a fost aprobată prin hotărâri de consilii locale, adoptate de fiecare localități”, se arată în comunicatul remis redacției Turnul Sfatului și încheiat cu sloganul ”Viitorul aparține celor care și-l imaginează!”.

Scopul Zonei metropolitane, după cum se mai arată în comunicat, este de a dezvolta durabil și sustenabil localitățile care o compun, prin proiecte de dezvoltare a infrastructurii de interes zonal și regional ”dând posibilitatea unei mai bune gestionări și valorificări a patrimoniului, urbanismului, a resurselor existente”. Cei patru primari care au înființat asociația mai amintesc de proiecte care să asigure dezvoltarea accesibilității și de ”înființarea unor servicii publice oneste și eficiente pentru cetățeni”. 

”Până acum s-a discutat prea mult fără să se facă nimic”

Comunicatul remis marți seara de către cei patru primari vine în contextul în care la începutul lunii mai a acestui an, președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, primarul Sibiului, Astrid Fodor, și administratorul județului, Adrian Bibu, anunțau reluarea discuțiilor pentru înființarea unei zone metropolitane. Printr-un grup de lucru urma ”identificarea soluției juridice optime”, care mai apoi să fie prezentată primarilor pentru consultare. Era anunțat și un termen pentru finalizarea acestor demersuri, termen care ar urma să expire luna aceasta.

Discuțiile acestea vin după alte discuții similare, demarate în 2016 (mai multe detalii puteți găsi aici), dar și în contextul în care la recenta vizită la Sibiu a ministrului Dezvoltării, Attila Cseke, primarul Astrid Fodor i s-a plâns de ”vidul legislativ care există în prezent în organizarea și funcționarea eficientă a acestora (a zonelor metropolitane – n.r.)”.

Valentin Ristea, primarul comunei Șura Mică, spune că anunțul despre faptul că Zona metropolitană există ca entitate, vine ca urmare a unor discuții prelungite fără nicio finalitate. ”Am înființat această asociație de dezvoltare intercomunitară care a primit numele de Zona metropolitană Sibiu pentru a scurta un pic pașii în acest sens. Pentru că, deocamdată, nu avem proiecte mature, nu avem nimic și așa că am decis să înființăm această asociație în ideea în care va adera la acest proiect toată lumea. Iar până acum s-a discutat prea mult fără să se facă nimic, s-a discutat despre paritate, despre voturi și așa mai departe. Noi nu avem niciun fel de orgoliu, vrem să facem treabă. Și să generăm cât mai repede proiecte. Noi am luat legătura și cu cei de la Consiliul Județean, ne-au spus că vor prelua ei discuțiile, să discute cu doamna primar Fodor și așa mai departe. Dar deja e prea multă discuție, din toamnă o să poată să înceapă fi depuse proiecte pentru a obține finanțare nerambursabilă și noi nu aveam niciun proiect matur. Și atunci am zis să se vadă că noi existăm, că primarii din zona periurbană a municipiului Sibiu își doresc ca această zonă metropolitană să existe și să funcționeze. Așteptăm să se termine o dată toate aceste discuții și tot felul de întruniri fade, care nu duc la niciun rezultat”, descrie primarul Ristea.

”Vrem să demonstrăm că vrem să lucrăm, să facem un sistem de transport integrat într-o zonă, să facem lucrurile necesare pentru comunități”, Valentin Ristea, primarul comunei Șura Mică

Primul proiect al Zonei metropolitane Sibiu

În termeni tehnici, Zona metropolitană Sibiu funcționează printr-o asociație care a fost înființată având în vedere Legea 351/2001 privind Planul de amenajare a teritoriului național și Codul administrativ (OUG 57/2019).

Iar asociația astfel înființată poate elabora proiecte și accesa finanțări. ”Noi am tot așteptat să facem anunțul referitor la această asociație pentru a avea și ceva proiecte. Iar acum avem un astfel de proiect, depus pentru a obține finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, care a trecut de faza de eligibilitate. Prin acest prim proiect o să specializăm o serie de oameni care să poată să lucreze în cadrul unei astfel de asociații pentru o zonă metropolitană”, mai arată Valentin Ristea. 

”Viziunea membrilor fondatori: Zona metropolitană Sibiu trebuie să devină un loc în care generațiile viitoare să se poată dezvolta, să poată să creeze în armonie multiculturală medii care să asigure premisele unei dezvoltări sustenabile, cu grijă față de resursele și familiile noastre în care inovarea, inteligența artificială, tradițiile, arta și cultura să fie medii propice pentru noi toți”, comunicat Zona metropolitană Sibiu

Citește și Fodor, Cîmpean și Bibu promit înființarea Zonei metropolitane Sibiu. Unde s-a blocat ”vechea” zonă?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Ombl

Acum 1 an

daca stai sa astepti dupa interlopi ca Huja, n-ajungi nicaieri!
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 an

Ț Felicitari dna Fodor pentru activa implicare in acest proiect !Nici ca se putea mai bine su util ca Sibiul sa doarma.
Raspunde

Mister

Acum 1 an

Pai la Muncipiu au de lucru.....:)
Raspunde

Just me

Acum 1 an

Doua gasti, manate doar de bani, cu frica de a nu fi furata de cealalta, plus disperarea unuia ca pierde functia de presedinte.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 1 an

Auzi la ei, cica "zona metropolitana"! Poate "satele unite".
Raspunde

Referendum demitere primar

Acum 1 an

Mulțumim încă o dată doamnei Fodor pentru nepăsare, incompetență și prostie! Ca de altfel și majorității imbecililor din primărie! Ce rușine de administrație!
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 an

BRAVO !!!!
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Stati putin mai fratilor. Ce este aia "zona metropolitana"? O zona mai speciala in cadrul judetului SIBIU? Atunci ce se intampla cu comunele din Sibiu, din afara acestei "zone"? Teritorial, Romania este impartita in judete, orase, comune si sate. Oricat de mult ar vrea sa schimbe lucrul acesta domnul Attila Cseke, Romania nu este impartita in "zone" si regiuni. Primarii au raspundere in primaria lor, pe teritoriul unei comune, sau al unui oras. Nu ii opreste nimeni sa dezvolte proiecte acolo. Daca proiectele sunt mai mari, si presupun mai multe localitati, este de competenta judeteana, deci peste competenta primarilor. Oricate viclenii se incearca, oricate "motive" ar cauta primarii respectivi, regionalizarea nu se poate face cum ii taie pe ei capul oricat s-ar plange primarita Astrid Fodor la ministrul Dezvoltării, Attila Cseke.
Raspunde

Pintilie

Acum 1 an

D-na Fodor are o varsta care nu-i permite un efort sustinut...
Raspunde

Astronauta

Acum 1 an

E greu cu Fodorița la Primărie; nici Iohannis nu strălucea dar parcă Astrid e depășită rău de tot...

Raspunde

Miki maus

Acum 1 an

atat am asteptat cu tontii. Acum sigur ca Primria Selimbar poate face un parc intre Auchan- Avangarden si Cartierul Arhitectilor. peste 15 ani o sa fie tot ce trebe .
Raspunde

John doe

Acum 1 an

Inca un motiv pentru care fdgr-ul, in forma actuala nu mai poate fi votat. Fodor trage in jos si partidul si orasul!
Raspunde

Gaviota Chatista Avangarden

Acum 1 an

Sa fim seriosi! Sibiul nu se poate alia cu catunele alea ponosite! Eventual, Sibiul sa faca zona metropolitana cu Berlinul, Zurichul si Dubaiul! Pana si Viena si Budapesta sunt cu ani lumina sub noi! Doamne, ce bogatie!!!
Raspunde

Comploteaza

Acum 1 an

Că Astrid Fodor nu are viziune, se știe; ce deranjează e faptul că bunicuța nu se deranjează nici măcar să copieze ce fac alți primari mai luminați, gen Bolojan sau Boc...
Raspunde

Vasilikis

Acum 1 an

Mult zgomot ptr absolut nimic ..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus