Duminică,
04.06.2023
Parțial Noros
Acum
13°C

Fodor, Cîmpean și Bibu promit înființarea Zonei metropolitane Sibiu. Unde s-a blocat ”vechea” zonă?

Fodor, Cîmpean și Bibu promit înființarea Zonei metropolitane Sibiu. Unde s-a blocat ”vechea” zonă?

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și primarul Sibiului, Astrid Fodor, alături de administratorul județului, Adrian Bibu, anunță reluarea discuțiilor pe subiectul Zonei Metropolitane Sibiu (ZMS). Inițiativă care a mai fost promisă, a mai fost discutată și s-a blocat în urmă cu patru ani într-un draft de asociere.

CJ Sibiu și Primăria Sibiu sunt instituțiile care își asumă reluarea procedurilor de înființare a unei zone metropolitane funcționale în jurul municipiului reședință de județ. În cursul zilei de joi a fost anunțată formarea unui ”grup de lucru format din specialiști din Consiliul Județean Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu”, care are drept obiectiv identificarea soluției juridice optime pentru asocierea localităților într-o astfel de construcție metropolitană. Iar această soluție optimă urmează să fie supusă consultării primarilor localităților care ar putea intra într-o astfel de asociere în cel mult trei luni.

Tocmai aici, la formula juridică, s-a blocat, în urmă cu patru ani, înființarea unei zone metropolitane în care să fie prezent și municipiul Sibiu. Mai precis la ”greutatea votului” fiecărei localități care va deveni membră a asociație de dezvoltare intercomunitară prin intermediul căreia să funcționeze zona metropolitană.

”Primarul Sibiului, președinta Consiliului Județean Sibiu și administratorul public al județului  au avut deja, fie individual, fie în alte cadre, consultări cu primarii din comunitățile care ar urma să constituție Zona Metropolitană Sibiu, iar acestea vor continua. Grupul de lucru cu privire la înființarea ZMS este funcțional și va colabora cu specialiști din primăriile de orașe și comune în elaborarea concluziilor – așteptate în aproximativ trei luni”, comunicat CJ Sibiu

”Consens rapid”

Discuțiile despre Zona metropolitană Sibiu au fost reluate în urma unei întâlniri între Daniela Cîmpean, Astrid Fodor și Adrian Bibu, anunță reprezentanții CJ Sibiu într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului. Întâlnirea a avut loc în biroul primarului Sibiului, Astrid Fodor.

”Înființarea Zonei Metropolitane Sibiu va avea la bază, așa cum este si normal, inițiativa celor două instituții: județul și municipiul. Împreună vom contura variantele juridice posibile și le vom discuta cu primarii pentru a avea nu doar un consens rapid, ci și garanția unei funcționări eficiente pe termen  lung”, arată Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, potrivit comunicatului remis redacției Turnul Sfatului.

De cealaltă parte, Astrid Fodor subliniază faptul că într-o viitoare zonă metropolitană, municipiul Sibiu ar trebui să fie principalul factor de decizie. Deși, pentru un astfel de scenariu, este nevoie de un nou cadru legislativ. "O zonă metropolitană dezvoltată inteligent atrage resursa umană și oferă o serie de beneficii importante. Însă, pentru ca zonele metropolitane să fie funcționale, este nevoie de un cadru legal eficient și flexibil, astfel încât să dea posibilitatea fiecărei zone să opteze pentru modelul administrativ cel mai potrivit pentru nevoile sale. De asemenea, este important ca municipiilor, motoare de dezvoltare ale zonei metropolitane, să li se atribuie o mai mare competență decizională în proiectele comune. Întâlnirea cu Consiliul Județean este un prim pas prin care Primăria Sibiu și autoritățile județene au reluat discuțiile pentru realizarea zonei metropolitane Sibiu, printr-o colaborare strânsă și aplicată”, declară Astrid Fodor, conform sursei citate.

”Transportul public, urbanismul, atragerea fondurilor europene sunt domenii a căror eficiență extinsă la nivelul ZMS este avută în vedere în analiza Grupului  de lucru”, comunicat CJ Sibiu

Unde s-a blocat Zona metropolitană? În voturi

Zona metropolitană Sibiu a fost un amplu subiect de campanie înaintea alegerilor locale din 2016. După organizarea acestora, în septembrie 2016, 16 primari ai localităților din jurul municipiului Sibiu s-au întâlnit și au și semnat o declarație de intenție care să preceadă înființarea ZMS. Ulterior, funcționarii Primăriei Sibiu au și elaborat un draft de asociere în vederea înființării zonei, draft care a fost trimis în august 2017 tuturor celorlalte primării care au participat la discuții. Mai precis, orașelor Avrig, Cisnădie, Ocna Sibiului, Săliște și Tălmaciu și comunelor Cristian, Gura Rîului, Orlat, Poplaca, Rășinari, Roșia, Sadu, Șelimbăr, Șura Mare și Șura Mică.

16 reprezentanți de localități s-au întâlnit în septembrie 2016 pentru a pregăti Zona metropolitană Sibiu. Foto: Primăria Sibiu

În primul rând, draftul de statut al asociației prin intermediul căreia să funcționeze viitoarea Zonă metropolitană punea accent pe ideea de corelare a sistemului public de transport. Obiectivul general al asociației, potrivit draftului în discuție, era "dezvoltarea durabilă a unităţilor administrativ-teritoriale care alcătuiesc asociaţia, prin realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional şi prin furnizarea în comun cu localitățile limitrofe a serviciului de transport public de călători".

Doar că discuțiile între primari nu au mai continuat. Iar asta, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, din cauza ”reprezentativității” pe care fiecare localitate ar fi urmat să o aibă în cadrul asocierii. Potrivit documentului întocmit de reprezentanții Primăriei Sibiu, fiecare localitate ar fi urmat a fi reprezentată în Adunarea generală a asociaților de un anumit număr de membri, proporțional cu populația respective localități, așa cum este aceasta comunicată de către Institutul național de statistică. Proporția propusă era cea de un membru (deci un vot în Adunarea generală) pentru fiecare 20.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un membru pentru fiecare asociat. Raportat la datele de atunci, rezulta că într-o viitoare asociere a celor 16 localități care s-au întâlnit în 2016, municipiul Sibiu ar fi avut șapte voturi, în timp ce toate celelalte unități administrative ar avea câte un singur vot. Situație care nu ar fi convenit mai multor primari de localități cu un singur vot.

În acest context, în vara lui 2019, consiliile locale din Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică și Roșia au decis să se asocieze pentru a înființa ele Zona metropolitană Sibiu. Deși toate consiliile au adoptat o hotărâre în acest sens, înființarea asociației nu a mai fost dusă până la capăt ca urmare a unor chestiuni de ordin juridic.

ZMS – o asociere de până la 2.800 de km pătrați

Printr-o lege adoptată în 2001 (legea cu nr. 351) pentru aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Parlamentul acestei țări a definit pentru prima dată conceptul de ”zonă metropolitană”: ”zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zonă imediată, la distanțe de până la 30 de km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Prima astfel de zonă metropolitană înființată în România a fost cea construită în jurul Iașiului. Discuțiile au început în toamna anului 2002 și, cu sprijin american, Zona metropolitană Iași a fost înființată în aprilie 2004 de către municipiul Iași și 13 comune înconjurătoare. De atunci, în România au mai apărut peste zece astfel de asocieri (Constanța, Craiova, Brașov, Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Roman și Suceava).

Teoretic, pornind de la definiția din lege, Zona metropolitană Sibiu (ZMS) ar putea reuni într-o asociere alături de Sibiu nu mai puțin de cinci orașe (Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) și 24 de comune (Alțâna, Apoldu de Jos, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Nocrich, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Sadu, Șeica Mică, Șeica Mare, Șelimbăr, Slimnic, Șura Mare, Șura Mică, Tilișca, Turnu Roșu și Vurpăr).

Sursa foto principală: Google Earth

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 8556

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ahitofel Yankze

Acum 2 ani

Cred ca Bibu poate rezolva problema asta! Mult succes!
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Eu am mai reclamat acest aspect romanesc, legat de autoritati in general - ne-am propus, vom face, vom drege, ne dorim, se încearcă, se dorește.... Etc. Stim poveștile, suntem sătui ca într-o tara bogata ca România (da, avem si bani suficienti la bugete...), cu oameni isteți, sa ramanem pe loc si sa vedem cum alte tari (unele pline de prostani) se ridica si oamenii trăiesc mai bine. Ar fi deci fff indicat ca autoritățile (atat sibiene cat si cele din București) sa lase poveștile si sa puna lucrurile in miscare. Aici se vede capacitatea unui manager de instituție, altfel rămânem cu propunerile (la asa ceva se pricepe oricine). N-are nimeni pretenție sa facem asa ceva in 3 luni, da, e birocratie, avem legi idioate, dar totusi trec anii si nimic... Succes autorităților, daca nu sunteți in stare si de fapte, lasati pe altii.
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Mana sus cine "musca" iar momeala, eu unul stau in banca mea de data asta :) Zona Metropolitana va fi cand ne vor conduce autoritati locale competente si cand la primaria sibiu nu va mai fi condusa de mumii ambulante. Hai pa!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

hai pa, și peste 4 ani la vot, mai poți încerca odată. pân-atunci rămâne cum a votat majoritatea
Raspunde

Marie

Acum 2 ani

Nu că ai avea și alt ceva de făcut.....
Raspunde

Ilie

Acum 2 ani

Tot respectul pentru inițiativa, se vede cu ochiul liber intentia bună a celor trei, Felicitări pentru politica sănătoasă de abordare!!! Felicitari dl. Bibu Adrian
Raspunde

Alexandra

Acum 2 ani

Promisiunile din campania dl. Bibu Adrian incep sa prindă contur, felicitari Doamnei primar si Doamnei presedinte a consiliului județean pentru conlucrare! Poate asa se vor apleca si peste administrarea Tursibului venind cu oameni de calitate in fruntea instituției. Acum aceasta instituție publica este in derivă condusa de familiști si alti colaboratori fara experiență!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus