Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Raluca Turcan, înregistrată pe ascuns de Constantin Șovăială. Povestea din spatele luptei pentru șefia PNL Sibiu

Raluca Turcan, înregistrată pe ascuns de Constantin Șovăială. Povestea din spatele luptei pentru șefia PNL Sibiu

Actualizare, ora 17.40

Secretarul general al PNL a revenit cu un mesaj în care precizează că este un om de onoare respingând ”acuzațiile calomnioase lansate la adresa mea, în spațiul public”. ”Sunt consternat și resping categoric acuzațiile calomnioase lansate la adresa mea în spațiul public. Eu sunt om de onoare și un om de echipă, loial oamenilor cu care am muncit împreună și am obșinut rezultate extrordinare pentru organizația PNL Sibiu. Astfel de atacuri nu fac cinste celor care le-au lansat după ce eu m-am înscris în competiția internă pentru conducerea organizației PNL Sibiu. Vreau să asigur fiecare membru al organizației noastre că se poate baza pe mine și voi face tot posibilul pentru a le pune în valoare competențele și munca depuse în slujba sibienilor care ne-au acordat încrederea prin votul lor”, a transmis Șovăială.

De precizat este faptul că liberalului i s-a solicit să se pronunțe cu privire la ”înregistrarea Ralucăi Turcan”, acesta trimițând apoi un mesaj în care spune printre altele că ”nu e momentul pentru discutarea în public a unor astfel de întâmplări, reale sau nu”. 

Articolul inițial:

Secretarul general al PNL Sibiu și șeful Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, Constantin Șovăială, a fost surprins înregistrând-o în secret pe președinta organizației județene a PNL, Raluca Turcan, chiar în biroul acesteia de la Ministerul Muncii. Surse din cadrul partidului spun că acel moment a dus, în final, la candidatura lui Șovăială la șefia organizației. 

Un Iphone pe care nu știa să-l folosească

Ideea de a o înregistra pe Raluca Turcan i-a venit lui Șovăială în contextul alegerilor pentru șefia organizației. Supărat că Turcan nu i-a oferit locul doi la Camera Deputaților, la alegerile de anul trecut, secretarul general al organizației s-a gândit să o înregistreze, pentru a-i demonstra acesteia că nu-și ține promisiunile, susțin surse apropiate secretarului organizației. ”El spune că intenția nu a fost de a o șantaja, ci de a-i arăta cândva, în timp, că nu se ține de promisiuni. Frustrarea lui vine după ce timp de câteva luni i s-a promis a doua poziție pe lista organizației la alegerile generale de anul trecut. Când a văzut, în final, că a primit locul trei, a avut chiar o cădere nervoasă. Cu toate că în final a obținut totuși postul de deputat, Șovăială a considerat că a fost o jignire la adresa sa acest loc trei de pe liste”, spun voci din interiorul organizației. De cealaltă parte, apropiați ai Ralucăi Turcan, susțin că Șovăială era decis să candideze încă din momentul în care s-a hotărât să o înregistreze, făcând lucrul acesta pentru a avea material în campania internă. ”Să înregistrezi un ministru la el în birou nu e o acțiune care să arate foarte multă inteligență. Mai ales că momentul s-a petrecut cu câteva zile după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a fost implicat într-o poveste similară, cu stenograme apărute în presă”, susțin apropiați ai liderului PNL Sibiu.

Sursele noastre spun că Șovăială s-a gândit să o înregistreze cu telefonul mobil, iar pentru asta a folosit un Iphone pe care deputatul îl procurase de puțin timp. Neobișnuit cu el, nu a știut că funcția de înregistrare este presetată cu menținerea permanentă pe ecranul principal, iar Raluca Turcan a observat ceva ciudat la aparat. I-a cerut telefonul și l-a predat urgent unui consilier. Acesta, atunci când l-a depozitat într-un sertar, a observat că încă înregistrează, anunțând-o pe șefa PNL Sibiu. Aceasta i-a reproșat lui Șovăială acest gest, iar din acel moment, între cei doi nu a mai existat practic nicio relație de colaborare.

”Nu e momentul pentru discutarea în public a unor astfel de întâmplări, reale sau nu”

”Nu comentez nimic legat de acest subiect”, a spus Raluca Turcan, întrebată de această situație. Constantin Șovăială ne-a transmis un mesaj prin care le cere colegilor să-și aleagă liderul bazându-se pe ”modestia, faptele  și buna credință pe care fiecare candidat le-a demonstrat direct, personal”. ”Nu e momentul pentru discutarea în public a unor astfel de întâmplări, reale sau nu. Colegilor mei  trebuie să li se permită să-și aleagă liderul bazându-se pe modestia, faptele și buna credință pe care fiecare candidat și le-a demonstrat direct, personal. Ca în orice organizație, subiecte cu potențial inflamator se pot găsi sau se pot inventa, dar cred că avem capacitatea de a ne concentra asupra a ceea ce contează cu adevărat”, a transmis președintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților.

Dușmani vechi, prieteni noi

Înghețarea relațiilor cu Raluca Turcan l-a făcut  pe Constantin Șovăială să se apropie de cei care i-au provocat primele supărări: Gheorghe Roman și Christine Thellmann. Poziția a doua de la Camera Deputaților, cea care era râvnită de Șovăială, a fost obținută în urma negocierilor din cadrul organizației de către PNL Mediaș. Gheorghe Roman, primarul municipiului, a propus-o în această poziție pe Christine Thellmann, fostul viceprimar. Pentru a nu provoca un scandal în cadrul organizației, chiar înainte de alegerile parlamentare, Turcan a cedat această poziție, chiar dacă era ”amanetată” de secretarul județean al organizației. ”Turcan nu a prea avut altă soluție, locul trei nu era acceptat de Mediaș, tot din orgolii”, spun surse din cadrul partidului. Așa se face că cei care s-au contrat la alegerile parlamentare au devenit acum aliați la alegerile interne din cadrul organizației județene.

Orban a căutat variante pentru Raluca Turcan

Organizațiile județene ale PNL sunt în aceste săptămâni pioni în războiul pentru conducerea partidului. Lupta se desfășoară la nivel central, aducând față în față două forțe: pe actualul președinte al organizației, Ludovic Orban, și pe premierul Florin Cîțu. Raluca Turcan și-a anunțat sprijinul pentru premier, astfel că fără un candidat care să pună probleme serioase la alegerile interne din Sibiu, din 6 august, Ludovic Orban risca să piardă voturi importante de la delegații sibieni ce vor ajunge la congres. ”Orban a avut mai multe discuții, cu diverse persoane din partid, pentru a găsi o persoană care să candideze împotriva Ralucăi Turcan. S-a discutat inclusiv despre variantele Ciprian Faraon și Adrian Bibu. La primul s-a renunțat pentru că nu s-a considerat că are suficientă  influență în partid, iar Bibu nu a mai candidat pentru a nu strica relațiile dintre Daniela Cîmpean și Raluca Turcan. O eventuală candidatură a lui Adrian Bibu ar fi transmis mesajul în organizație că președinta Consiliului Județean are propriul candidat la șefia PNL Sibiu, ținând cont de relațiile apropiate dintre ea și Bibu”, spun sursele noastre.

Varianta Constantin Șovăială a fost acceptată chiar pe ultima sută de metri, în noaptea de duminică 18 iulie, în prezența lui Ludovic Orban. O întâlnire restrânsă cu liberali din organizație, acasă la secretarul general, a decis că Șovăială este opțiunea cu care trebuie să se meargă la alegerile interne, iar candidatura a fost transmisă prin mail, pentru a prinde perioada legală de înregistrare a cererii. 

Luptă online

O altă luptă pentru câștigarea voturilor în cadrul organizației se duce inclusiv pentru controlul paginii de Facebook a PNL Sibiu. Un fost consilier al Danielei Cîmpean și al Ralucăi Turcan, acum în tabăra lui Ludovic Orban, și-a acuzat colegii că i-au blocat contul de administrator. Între timp, ultimele postări pe pagină aparțin grupului pro-Șovăială, semn că lucrurile s-au calmat.

Detalii despre această dispută, puteți citi aici.

”Cunosc foarte bine organizația PNL-Sibiu și știu cum putem avea rezultate mai bune pentru sibieni. Indiferent câte funcții publice am avut, am fost mereu la Sibiu și pentru Sibiu. Cred că împreună putem muta proiectele din comunicate și postările de Facebook în realitate. Ce am făcut până acum a fost bine, dar vom înceta să facem poze doar cu panouri, hărți și terenuri goale, ci să punem în aplicare aceste proiecte și să comunicăm doar la final – în spate cu noul spital construit, autostrăzi date în funcțiune, drumuri reparate, rețele de apă-canal noi, parcări și noi investiții în tot județul. Colegii mă cunosc și știu că sunt omul faptelor” – Constantin Șovăială în anunțul de depunere a candidaturii. 

”Doresc să continui ca președinte al PNL Sibiu nu pentru propriul orgoliu, ci pentru ca munca de până acum și rezultatele obținute să fie puse în continuare în valoare, pentru interesul public al sibienilor și nu numai. Deși la alegerile interne votează doar colegii din partid, ele vor spune multe celor din afara partidului. Vor spune ce fel de oameni suntem, cât de harnici, de bine pregătiți și cât de serioși suntem! Mergem înainte călăuziți de cele mai bune gânduri, cu încrederea ca munca si rezultatele vor face întotdeauna diferența” – Raluca Turcan, în anunțul în care și-a anunțat echipa cu care participă la alegerile interne: Daniela Cîmpean și Adrian David, candidați pentru funcțiile de prim-vicepreședinți.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Doriana

Acum 2 ani

Este o singura postare a candidatului Sovaiala pe pagina oficiala a PNL Sibiu. Foarte usor de verificat.
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

La ce se preteaza unii! Si ce inseamna sa nu-ti faci temele, sa nu stii cum functioneaza telefonul...
Raspunde

Cl. anul politic

Acum 2 ani

Câtă neorânduială și în politica asta de toate culorile. Fiul ofițerului de Securitate Orban devine premier, dl. fost la UTC are ambiții mari, doamna de la Botoșani ajunge să dirijeze PNL Sibiu, având studii la Moscova ajunge ministru, după ce a schimbat partidul cu altul. Eiusdem farinae.
Raspunde

Patri

Acum 2 ani

si il felicita pe bruk cu la multi ani
Raspunde

Razvan plesa

Acum 2 ani

suparat ca nu a luat locul 2.. defapt asta i motivul pentru care "oamenii" politici, ajung in politica.. pentu functii, locuri, recompense.. insa o data la 4 ani, respectiv 5, ei ajung acolo de dragul noatru al oamenilor si al nevoilor noastre. in ziua de azi, un politician patriot este vazut de colegii lui ca un om bolnav cu nevoie urgenta de vindecare.
Raspunde

Andi

Acum 2 ani

La Sibiu se practica numirea in functie nu pe baza de competente intra-adever, ci pe baza apartenentei la PNL. Erau PSD-ul un partid care nu avea scrupule, insa in curand PNL-ul il va intrece! Toti umbla numai pentru a-si satsiface propriile interese. Nu ii intereseaza omul de rand. Indiferent ce functii au in PNL. Oricum se lupta intre ei si se vor lupta pentru ca nu e un partid unit. Ei alte “credinte” pentru care se zbat acolo, in interior…
Raspunde

PNL=galbenPSD

Acum 2 ani

Tot la nivelul de gainari politici ati ramas... Si ne mai miram ca trec anii si tot la vorbe ramanem cand este vorba de spital, centura, terminal cargo, etc...
Raspunde

CX

Acum 2 ani

Numai Stolo e vinovat. Daca Stolo nu era barbat ... nu era nici Raluca in politica. Poate ca avea o firma de videochat.
Raspunde

Barbeque

Acum 2 ani

Sa o luam punctual: 1. Roman + Orban = El fiind prieten foarte bun cu Orban (acesta fiind poata de intrare in PNL Medias, fiindca nu l-au vrut decat cei care au negociat pe ascuns cu el) a cerut (da, fix cum am scris; cerut nu negociat) loc eligibil pentru Medias. 2. Roman - Thelman = obligatoriu trebuia sa scape de ea, deoarece era un ghimpe si un pericol real. Plus a fost singura care a incercat sa ii tina piept. 3. Roman - Turcan = Niciodata nu a avut vre-un cuvand de lauda la adresa acesteia. 4. Roman + Muntean = Vor face totul pentru controlul judetean, astfel au infiltrat martafoiul Neag in curtea Turcanitei.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Dl. Sovaiala a fost militar de cariera sau a avut alta profesie?
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

turnator
Raspunde

Turcu

Acum 2 ani

La ce caracter are Șovi…orice e posibil. De cealaltă parte, Turcana, fufa lui Stolo, nu-i departe de el. Din păcate toată clasa politică e de un nivel mult prea jos; cine are ceva în cap și se respectă, nu se amestecă în mocirla politică românească.
Raspunde

Adriana

Acum 2 ani

Sovaiala umbla cu practici de pe vremea sovieticilor dar nu s-a pus la punct cu noua tehnologie. Probabil l-a invatat cineva, sa fie interlopii de la Medias care il santajeaza? Sovaiala in loc sa incerci sa inregistrezi pe altii mai bine iti rezolvi problemele de la Medias ca nu te vad bine.
Raspunde

Un sibian vero

Acum 2 ani

Ceva e cusut cu ață albă și nu are logica...nu a știut că funcția de înregistrare este presetată cu menținerea permanentă pe ecranul principal..iar Raluca Turcan a observat ceva ciudat la aparat.....Acesta, atunci când l-a depozitat într-un sertar, a observat că încă înregistrează, anunțând-o pe șefa PNL Sibiu.O întrebare de bun simt, pai daca funcția de înregistrare este presentată sa funcționeze doar ținând degetul pe tel într-un anumit loc, cum înregistra acel tel in condițiile in care trecuse prin 3 perechi de mâini( șovăială,turcana și consilierul) și mai înregistra și după ce a fost depus într-un sertar(...Acesta, atunci când l-a depozitat într-un sertar, a observat că încă înregistrează,)!!pai hotărâri a oameni buni, ori era funcție presentată ori înregistrează de capul lui, sau ii schimbat setările domnul consilier că sa de-a bine la știre?!?
Raspunde

Alzara1918

Acum 2 ani

Chemați democratic la urne valahii își aleg stăpânii dintre cei care prin diferite mijloace au “ prins calificările “ pe primele poziții pe liste . Apoi se vaită in timp ce aleșii își văd exclusiv de ale lor .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus