Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

De ce să reciclăm hârtia? Salvăm copacii de la tăiere și creăm un mediu nepoluat

De ce să reciclăm hârtia? Salvăm copacii de la tăiere și creăm un mediu nepoluat

În municipiul Sibiu, deșeurile reciclabile sunt colectate de la populație pe trei categorii: hârtie și carton; plastic și metal; sticlă. Hârtia, cartonul și resturile din hârtie trebuie aruncate în pubela albastră sau în iglu-ul albastru, aflat în zonele de blocuri și cartiere.

Salvarea copacilor de la tăieri și a țării de la defrișările majore este cel mai important lucru pe care îl facem prin reciclarea hârtiei.

„Defrișarea a devenit în ultimul timp o problemă tot mai apăsătoare, dar stă în puterea noastră să dăm dovadă de spirit civic, să începem să reciclăm și să refolosim cât de mult posibil. Hârtia a devenit în ultima vreme unul dintre cele mai des folosite materiale din întreaga lume, consumul său ajungând la o creștere de 400% în ultimii 40 de ani. Fiind atât de accesibilă, din păcate, este de asemenea și unul dintre materialele care se risipește cel mai mult. Efectele asupra mediului sunt devastatoare și pentru a le diminua trebuie să ne educăm constant în această privință. Până acum, fabricarea hârtiei a folosit aproximativ 40% din totalul lemnului de pe suprafața planetei. Deși acest lucru nu este observabil în viața cotidiană de zi cu zi, cele care au resimțit aceste schimbări cel mai puternic sunt viețuitoarele care și-au pierdut casele în urma distrugerii ecosistemelor lor” transmit reprezentanții Adi ECO Sibiu

În ce pubelă colectăm hârtia?

În zona de case, igloo-ul albastru nu va sta în curțile sibienilor, ci va fi amplasat alături de cel verde pe domeniul public, deservind o zonă mai largă. În zona de blocuri, igloo-ul albastru va fi așezat împreună cu igloo-ul verde și cel galben pe o platformă betonată, separată de platforma destinată containerelor maro (biodegradabil) și negru (rezidual).

Ce tipuri hârtie putem recicla și ce hârtie nu putem recicla

După ce hârtia este colectată, va fi sortată și curățată, iar apoi va fi pregătită pentru procesul de transformare. La sortare, hârtia va fi împărțită în funcție de calitatea pe care o are, respectiv după potențialul său de reciclare:

- Hârtia albă – cea mai potrivită

- Hârtia folosită în birouri și ziarele – o calitate medie

- Cartonul – calitate scăzută

Nu se reciclează:

- Hârtia pătată de diferite lichide sau mâncare

- Hârtiile cerate

- Hârtiile plastifiate

- Produsele sanitare precum șervețelele

Exemple de deșeuri ce pot fi colectate în pubela albastră:

- cutii de pantofi,

- cutii de aparatură electrocasnică

- plicuri

- fotografii

- farfurii și pahare de carton

- cartoane de ouă

- pungi de cadouri

- etichetele de la haine

- ziare, reviste, cărți, caiete

- tuburi de la hârtia igienică și de la prosoapele de bucătărie

În acest igloo NU se colectează următoarele, acestea urmând să se arunce în pubela neagră (reziduale):

- șervețele murdare

- ambalaje din hârtie sau carton foarte murdare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1448

Comentarii

2 comentarii

Un cititor

Acum 2 ani

Salvăm pădurea că să aibă austriecii ce tăia.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Bine zis! Iar ursii nu mai au habitatul lor si ce manca si coboara prin sate, fura animale si omoara oameni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus