Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Alertă ISU Argeș. A fost văzut un urs pe Transfăgărășan

Alertă ISU Argeș. A fost văzut un urs pe Transfăgărășan

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș a emis astăzi o alertă în care semnalează prezența unui urs, pe raza comunei Arefu, invitând populația să nu se expună la pericole. ”Atenție! A fost semnalată prezența unui urs în comuna Arefu, pe DN 7C – Transfăgărășan, km.41-42. Luați măsuri de autoprotecție, circulați cu atenție și nu vă expuneți la pericole”, anunță ISU Argeș.

În ultimele luni, prezența urșilor pe Transfăgărășan nu este deloc o excepție, mulți turiști publicând fotografii și imagini video cu urșii întâlniți pe marginea șoselei sau chiar în apropierea locurilor de cazare de la Bâlea Lac ori Bâlea Cascadă.

Proiect de 11 milioane de euro pentru numărarea urșilor

Un proiect în valoare de 11 milioane de euro, care va permite numărarea populaţiei de urs brun din România, a fost lansat miercuri şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. "Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulţi ani. După cum ştiţi, în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urşi şi prezumţia era, la acel moment, aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare. Altă prezumţie era că evaluările privitoare la numărul populaţiei de urşi nu erau bazate pe cifre foarte solide. La acel moment, prezumţia a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice. Guvernele care au venit ulterior nu au făcut nimic pe acest subiect. Astăzi, abia avem acest proiect, prin care lansăm această numărătoare. Este vorba despre proiectul numit "Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România'', un proiect de 11 milioane de euro care este finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 4 care se referă la protecţia mediului", a anunțat Ghinea, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, pentru managementul populaţiei de urs, există două linii de investiţii, în afară de cea referitoare la recensământ fiind vorba şi despre implementarea de mijloace moderne de limitare a interacţiunii dintre oameni şi urşi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Eveline

Acum 2 ani

Dacă numai numărăm urși, nu prea ajută. Trebuie pornită vânătoarea cu acei urși care vin în localități, pe drumurile naționale intens circulate. Și cât mai repede. Prea multi oameni au fost omorâți sau mutilati de urși.
Raspunde

Xxx

Acum 2 ani

Da pe unde trece Transfăgărășanul asta de va tot mirați că vedeți urși????? Cumva pe Calea Victoriei și noi nu știm???? Ce ați vrea să vedeți in inima munților????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus